Keleş: "Burası Ereğli'nin geleceği..."
Keleş: "Burası Ereğli'nin geleceği..."
Karadeniz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Arslan Keleş, Üniversite kurulması düşünülen alanın Askeriyeye devri konusundaki iddialara, "Ereğli'de öğrenci sayısının üç binlerden on bine çıkartmak için heyecanla beklediğimiz yerleşkenin, her ne olursa olsun bir başka kurum ve kuruluşa terk edilmesine şiddetle karşı çıkıyoruz" dedi.
Keleş, Üniversite Kampüsü kurulması için girişimler yapılırken, askeriye devredileceği iddia edilen eski Devlet Hastanesi alanında düzenlediği basın açıklamasında, Ereğli için bu alanın yitirilmesinin büyük bir kayıp anlamına geleceğini söyledi.
Keleş şöyle konuştu:
"Eğitim kampüsü olarak BEÜ uhdesine geçmiş olan arazinin, bizim de Ereğli'de
öğrenci sayısının üç binlerden on bine çıkartmak için heyecanla beklediğimiz
yerleşkenin, her ne olursa olsun bir başka kurum ve kuruluşa terk edilmesine
şiddetle karşı çıkıyoruz. Burası Ereğli'nin geleceğidir. Ereğli'nin kısa vadede
içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulması için en önemli reçetedir. Aynı zamanda
Ereğli'nin hakkı olan üniversite öğrenci sayısının olması gereken rakama
çıkması için en uygun yerdir.
Fakat maalesef süreç doğru yürütülmedi. Yürütülmediği için bugün bu haldeyiz. Etraf virane durumda. Burasını almak için nasıl şehir olarak bir araya gelmişsek, aynı şekilde üniversite olması konusunda takipçisi olamadık. Olması gereken kimlerdi, siyasilerdi, Ticaret Sanayi odasıydı. Burada kimseyi suçlamıyoruz. Bu Ereğli meselesidir, memleket meselesidir."
Keleş, bir işi yapmak için kafaların içindekilerinin yeterli olmadığını belirterek, "İşi doğru olarak yapacaksınız, hakkı neyse onu yapacaksınız. Burada bir araya gelmekten Ereğli'nin kaybedeceği bir şey yok. Ereğli kazanır. Kimseyi ötekileştirmeden bu işin sahibi olacağız. Biz öyle veya böyle bu davanın takipçisiyiz. Biz yerleşkemizi istiyoruz. Bu olmazsa olmazımızdır. Burada mücadele edilirken herkes bir aradaydı. Bizde ne hikmetse işin devamlılığı yok. Burası alındı, dört sene geçti, yerinde yeller esiyor" diye konuştu.
"BU NASIL ÇELİŞKİDİR?"
Keleş, askeriyenin başka bir ile taşınmasına ilişkin soruya ise "Bu bizim önceliğimiz değil şu anda.Ereğli'ye geçen sene Turizm fakültesi açıldı. Yedi kişi kaydoldu. Öğrenci sayısında on senedir artış yok. TSO üyelerden aldığı manevi maddi güç ile şehrin en büyük sivil toplum kuruluşudur. Bununla ilgili görevini yerine getirmemiştir. Hala bugün mevcut yönetimdeki arkadaşlarımız bizim önceliğimiz üniversite yerleşkesidir diyorlar. Bu nasıl çelişkidir. Bugüne kadar bir şey yapma, bugün bunu yapacağım de. Diğer bir arkadaş zaten üniversitenin önünden geçmemiş, onun böyle bir dünyası yok. Fakat biz Ereğli'de yaşayan bu şehrin gerçek sahipleri olarak bu işin peşindeyiz. Burası Ereğli'ye lazım. Burası Ereğli esnafına, tüccarına lazım" cevabını verdi.
Keleş, "Cari durumun kesinleştiğini varsayarsak, bu durumdan bir geri dönüş var mıdır?" sorusuna ise "Şu anda bununla ilgili yetkililer gerekli açıklamayı yapacaktır. İktidar partisi ilçe başkanı, milletvekilleri cevap verecektir. Bu ciddi bir sorumluluktur. Herkes açısından bir başarısızlık hikayesidir. Biz kaybeden olmak istemiyoruz. Bizim davamız ilçede öğrenci sayısının artması. Burada nitelikli fakültelere ihtiyacımız var. Nitelikli fakülte nedir, Hukuk Fakültesi, mühendislik fakülteleri gibi fakültelerdir. Bizim amacımız Ereğli'ye bir Hukuk Fakültesi kazandırmaktır. Turizm Fakültesi bir aldatmacadır. Toplam yedi kişi kaydolmuştur. Al Zonguldak'a ver, Gökçebey'e ver. Ereğli nüfus açısından Zonguldak'tan fazladır. Yarın Ereğli üniversite ister korkusuyla bunlar olmuyor ama Ereğli 3 bin 200'den fazla olması gerekiyor. Orada bir eksik var. 13 bin 200 olması gerekirken, 3 bin 200 olmuş" dedi.
Keleş bu işin siyaseti olmadığını, işin ilminin birliktelikten geçtiğini söyledi.
YALÇINKAYA: " BİZİ DİKKATE ALMADILAR"
TSO Meclis Üyesi Dr Naci Yalçınkaya, Ereğli'nin öğrenci sayısının düşüklüğü konusunda herkesin hemfikir olduğunu, öğrenci sayısının en az on bin olması gereken öğrenci sayısının 2 bin 500-3 bin civarında olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Burası gündeme geldiği zaman konuyla yakından ilgilendik.
Sadece TSO meclis üyesi olarak değil, geleceğini Ereğli'de gören biri olarak
ilgilendik, yazılar yazdık. Fakat TSO'da olduğumuz için, 'TSO bunun ana
taşıyıcısı olsun' dedik. O günlerde TSO 'Buranın mimari projesini biz
yapacağız' dedi. Belediye katkı vereceğini söyledi. Üniversite de katkı verdi.
Üçü de burayı sahipleniyoruz dediler. O günlerde varolan yönetimin muhalif
kabul ettiği üyeler olarak meclise önerge verdik. Bütün sivil toplum
kuruluşlarını içine alan, akademik anlamda, kaymakam, eğitim fakültesi dekanı,
hem tecrübesi, hem siyasi, hem üniversite camiası tecrübesi olan Ercan Bey'in
de içinde olduğu bir komisyon kuralım dedik. Bunu yazılı olarak meclis
başkanlığına verdik. Ama rahmetli Başkan bu tip komisyonlara gerek yok, bu işi
biz yapacağız, rektör hoca söz verdi. İlk sene şu kadar öğrenci, ikinci sene şu
kadar öğrenci, bunu biz yapacağız dedi. Bizi dikkate almadılar.
Daha sonra yine bir çalışma hazırladım yine TSO'ya sordum. 'Bir avam proje
yapıyorsunuz, hangi fakülteler olacak?
İşletme ve diş hekimliği fakültelerinin, mühendisliğin, hukuk fakültesinin
altyapısı farklıdır. Avam projesi yapıyorsanız bu verilerin elinizde olması
lazım.' Cevap vermeye gerek duymuyoruz dediler. Bu işte birinci derecede
sorumluluk alması gereken TSO. Tek başına mı? Hayır. O dönemde işi üstlenmedi ama şimdi üstlenmiş
gibi görünüyor."
Yalçınkaya, mevcut fakültelerin buraya taşınmasının bir anlamı olmadığını belirterek, "buraya farklı fakülteler isteyebilmeliyiz. Ereğli'nin sosyal yapısına uygun hangi fakülteleri kuracağız, bunun çalışmasını yapalım, sonra Avam Proje mi yapacağız, başka bir şey yapacağız dememize rağmen dikkate alınmadı" diye konuştu.
YAZICIOĞLU: "ÜNİVERSİTE YERİNİ KAZANMAMIZ GEREKİYOR"
İşadamı İlhan Yazıcıoğlu da bir siyasi parti ilçe başkanının buranın askeriyeye devredildiğine ilişkin açıklamayla kamuoyuna duyurduğunu belirterek, "Yaklaşık üç dört yıldan beri siyasilerimiz burasıyla yatıp kalkıyor. Gelinen nokta bizi aciz bir noktaya getirdi. Gerçekten üzgünüz. Bunu zamanında söyledik. TSO Meclisinde görevliyken önergemizi de verdik. Komisyon oluşturulsun, konuyu takip etsin dedik. Dönemin Milletvekili Ercan Candan burayı yıkmayalım, peyderpey yapalım demişti. Yıkıldığı zaman görüyorsunuz birtakım devlet mensupları tarafından zaptedilmeye çalışılıyor. Askeriye de bizim ama bizim de üniversite yerini kazanmamız gerekiyor. Kaybedersek bunun sorumlusu bütün Ereğli kamuoyudur. Ereğli kamuoyunun ön plana çıkardığı siyasiler ve sivil toplum kuruluşu temsilcileridir" diye konuştu.
BAKKALLAR VE MANAVLAR ODASI'NA ZİYARET
Karadeniz Ereğli TSO Başkan Adayı Arslan Keleş ve ekibi, çalışmaları kapsamında Bakkallar ve Manavlar Odası'na ziyarette bulundu.
Keleş ve ekibini hafta sonu kongrede seçilen Yeni Başkan Remzi Ekşi ve önceki dönem Başkanı Aydın Uzun birlikte karşıladı.
Keleş, ziyarette yaptığı konuşmada, "Kongrenizin ve sonuçların kurumunuza ve Ereğli'ye hayırlı olmasını diliyorum. Yeni Başkanımız Remzi Ekşi'ye görevinde başarılar diliyorum" dedi.
Ekşi ve Uzun da ziyarette duydukları memnuniyeti dile getirerek, Keleş ve ekibine çalışmalarında başarı dileğinde bulundu.
EMNİYET MÜDÜRÜNE "HOŞGELDİNİZ" ZİYARETİ
Keleş ve arkadaşları, daha sonra Karadeniz Ereğli İlçe Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu'ya ziyaret gerçekleştirdi.
Keleş, ziyarette çalışma arkadaşlarını Emniyet Müdürü Kuyu'ya takdim etti. Emniyet Müdürü Kuyu'ya Ereğli'de başarılı bir çalışma dönemi diledi.
Emniyet Müdürü Kuyu da Keleş ve ekibinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, başarı dileklerini ifade etti.
Haber : H Aksakal-S Kabatepe