GÜNDEM

KOÇ'DAN AÇIKLAMA

Kdz. Ereğli'de faaliyet gösteren Ereğli Saç Tüccarları A.Ş (ESTAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Esat Koç, ihraç edilmesi için ithal edilen gümrüksüz malzemelerin, iç pazarda dengeleri bozduğunu savundu.

Abone Ol

ESTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Esat Koç, Dahilide İşleme uygulamaları ile ilgili sıkıntılarını zaman zaman basın yoluyla yetkililere ve kamuoyuna iletmeye çalıştıklarını söyledi.


İhracatçı firmaların bu rejime, rekabet edebilmek amacıyla ihtiyaç duyduklarını belirten Koç, "Dahilide İşleme Rejimi ile ilgili sıkıntılarımızı zaman zaman basın yoluyla iletmeye çalıştık. Mevcut rejim hakkında, bu rejimi kullananların bile sıkıntısı olduğunu da basından takip etmekteyiz. İhracatçı firmalar bu rejime, rekabet edebilmek amacıyla ihtiyaç duymaktalar. Bizler tacir ve Çelik Servis merkezleri olarak buna da karşı değiliz. Ancak dikkat çekmek istediğimiz iki nokta bulunmakta. Ve buna cevap bulmakta güçlük çekmekteyiz. İlki teslimatı yapılıp sonuca ulaşmış bir ihracata karşılık, daha sonra Dahilide İşleme amacı ile gümrüksüz bir ithalat niye yapılır?


İkincisi ise ihracat amacıyla Dahilide İşlenecek ithal malzemenin, ihraç edilecek ürün sözleşmeleriyle kimyasal kompozisyonu ve ebat eşleşmesi neden kontrol edilmez? Bu iki sorumuzun cevabı, Dahilide İşleme uygulamalarının çelik sektörüne uymadığı konusunda bizim iddialarımızı desteklemektedir. Yani ihraç edilmesi için ithal edilen gümrüksüz malzeme, yurt içi pazara girmekte, pazar dengeleri bozulmakta, uğradığımız haksız rekabet ise bizlerin ekonomik olarak kan kaybına uğramamıza yol açmaktadır. Yoksa ithalatın, ihraç yoluyla pazara girmeden işlenmesi bizi rahatsız etmeyeceği gibi, ülkemiz ekonomisi açısından bizlere memnuniyet verir" dedi.


Dahilide İşleme Rejimi rehabilite edilerek aksaklıklar giderilmeyecekse, vergilerin tümden kaldırılarak, imtiyazlı bir grup oluşturulmasının da önüne geçilmesini devletten istemeyi de, rekabetin eşitliği ilkesi açısından de kendilerinde hak olarak görebileceklerini dile getiren Koç, "Bizler, vergisiz ürün ithalatı yapamayan ticari gurup olarak, yurt içi üreticilerden aldığımız ve pazara uygun kaliteyi karşılayacak özellikte birinci sınıf ürünle hizmet vermeye çalışmaktayız. Elbette günümüzde her demir-çelik üreticisi, dünyanın neresinde olursa olsun belli kalite standartlarına uyan malzemeyi temin edebilir durumundadır. Ancak her üreticinin de defolu veya birinci sınıf karışık karakterlere haiz, üretim fazlası stokları da ucuz olarak pazara sürülmektedir. AB ülkeleri de dahil bu stokların bir kısmı da ülkemize girmektedir. Bu ürünlerin kontrollü olarak yurda girişinin engellenmesi de tüketicilerin kalite açısından korunması için elzem olduğu kadar, bizim de haksız rekabete uğramamamız açısından son derece önem taşımaktadır. Kalitesiz ithalat bağlamında da ithal ettiği kaliteli malzemeyi, ihracata yönlendiren firmalar fire oranları konusunda son derecede dikkatli davranacağı konusunda şüphe taşımamaktayız. Ancak, kalitesiz ithal malzemeyle iç pazara üretim yapanların fire oranı da devletimiz açısından kayıp ve kayıt dışı ekonominin takip ve ıslahını gerektiren bir durumudur. Son günlerde basında çıkan çeşitli görüşler karsında yassı çelik ticari piyasası ve bu piyasaya hizmet veren Çelik Servis Merkezleri olarak yürürlükteki Dahilide İşleme Rejimi ile ilgili sıkıntı ve önerilerimizi kamuoyu ve ilgililere iletiriz" diye konuştu.


Haber : İHA

Abone Ol