GÜNDEM

KÖPRÜNÜN ÜSTÜ BOŞ, ALTI DOLU...

Kdz Ereğli'de geçen yıl hizmete giren ve kamuoyunda uzunca bir süre "Ucube" tartışmasına yol açan Devrek Yol Ayrımı köprüsünün, bölgedeki trafik sorunlarını çözmek şöyle dursun, daha da karmaşık hale getirdiği gözlemlendi.

Abone Ol

Değişim Haber Merkezi'nin derlediği bilgi ve gözlemlere göre, Devrek Yol Ayrımında dönemin milletvekilinin girişimleriyle yapılan köprü, 2013 yılı Aralık ayı başlarında trafiğe girdi. Köprü daha yapım aşamasındayken dönemin Belediye Başkanı tarafından "Ucube" yakıştırmasına konu oldu.

Köprü ile birlikte bölgenin çok sayıda yolun birleşme noktası olması dolayısıyla çok sayıda yan yol yapımı da gerçekleşti ve köprünün altındaki kontrolsüz kavşak aynı zamanda çok sayıda tali yolun birleşim noktasına dönüştü.

Ereğli'nin Ereğli Devlet Hastanesi gibi önemli bir kentsel unsurunun da yer değiştirmesi ile köprülü kavşağın, yapımının ardından iki yıl geçtikten sonra yapım amacını karşılamakta yetersiz kaldığı gözlendi. Şehirlerarası Otobüs terminalinin Belen'e taşınması gerçekleştiğinde köprünün işlevini daha da yitireceği öngörüsü yapılıyor.

LABİRENT GİBİ...

Devrek Yol Ayrımı, Ereğli İstanbul karayolu ile Ereğli Zonguldak karayolunun kesiştiği noktada bulunuyor.

Bu noktaya Ereğli'nin en işlek caddeleri olan Çetin Apatay Caddesi, Erdemir Caddesi-Uğur Mumcu Bulvarı üzerinden, Cumartesi pazarı bölgesinden ayrı ayrı yollar giriş yapıyor. Köprünün yapılmasıyla birlikte bu yoların her birinin trafiğe giriş çıkışını sağlamak için tali yol bağlantıları oluşturulmuş. Köprünün yapılması ile köprü güzergâhının dışındaki trafiği aktarmak için de yeni yan yollar yapılmış. Bu da yeni tali bağlantılar yapılmasını zorunlu kılmış.

KÖPRÜNÜN ÜSTÜ BOŞ, ALTI DOLU...

Köprünün hizmete girmesinin ardından Çetin Apatay-Alaplı yönündeki trafiğin önemli bir rahatlama sağladığı gözüküyor.

Ancak bu rahatlamayı köprünün altı için gözlemlemek mümkün değil. Zira köprünün üstü çok az sayıda araç tarafından kullanılırken, trafiğin büyük bölümünün köprünün altındaki tali yollar üzerinden sağlanmaya çalışıldığı gözleniyor. Çünkü Çetin Apatay Bulvarı üzerinden Ereğli-Alaplı yönüne gelen araçların büyük bölümü ya Zonguldak yönüne dönüyor, ya da Uğur Mumcu Caddesi üzerinden kent merkezine dönüyor.

Bölgeden geçiş yapan toplu taşıma araçlarının büyük bölümü de köprünün altındaki yolları kullanıyor. Bu durum da özellikle akşam ve sabah saatlerinde Devrek Yol Ayrımı bölgesinde trafiğin yoğunlaşmasına katkı sağlıyor.

YÜZ SEKSEN DERECELİK BİR DÖNÜŞ...

Çetin Apatay Bulvarı üzerinden kavşağa giren bir aracın, 180 derecelik bir dönüşle kent merkezine dönmek istediğinde önce köprünün altındaki yan yola sapması gerekiyor. Bu aracın daha sonra Kavşağın Zonguldak ve Uğur Mumcu yönünden gelen araçlara dikkat ederek kavşağa girmesi gerekiyor. Hemen ardından Cumartesi pazarı yönünden gelen araçlara dikkat ederek dönüşe devam eden bu araç, kavşakta Zonguldak yönüne dönmeden önce, alt yoldan Alaplı yönüne gidecek araçlara da dikkat etmek zorunda. Köprünün altından geçişinin hemen ardından Alaplı yönünden gelen araçları kontrol ederek dönüşünü sürdüren aracın yolu daha sonra da Zonguldak yönünden gelen araçlarla kesişiyor. Burayı geçtiğinde ise Uğur Mumcu Caddesi yönünde sol tarafa yanaşıp, küçük bir cebe girmesi, sonra da Uğur Mumcu Caddesi trafiğine dikkat ederek yolun karşısına geçmesi gerekiyor. Burada iki yan yol ve bir petrol istasyonu girişinden geçildikten sonra Çetin Apatay'a giriş yapılabiliyor.

Bu yüz seksen derecelik dönüş, gündüz saatlerinde bir iki dakika içinde tamamlanırken, trafiğin yoğun olduğu saatlerde on-onbeş dakika arasında bir dönüş süresini gerekli kılıyor.

KIRIK KORKULUKLAR, KORKULU YAYALAR...

Yayalar köprü üstünden kent merkezine yürüyerek girebiliyor ama dış korkulukları iki noktada parçalanmış vaziyette. Eksik korkuluk bulunan yerler yayalar için önemli bir tehdit oluşturuyor. Hayli yüksek noktalarda bulunan bu eksiklerin bir an önce tamamlanması gerekiyor.

Köprünün altında yaya geçişleri hemzemin geçitlerden sağlanıyor ama herhangi bir ışık düzenlemesi olmadığından yayalar sadece dikkatli olmak suretiyle yolun herhangi iki noktasından karşıdan karşıya geçiş yapabiliyor.

ÇIKMAZ...

Köprü yeni yapıldığından üstünde bir düzenleme imkânı yapılması zor görünüyor. Köprünün altında da tali yolların fazlalığı nedeniyle ışıklı sistemler gibi bir trafik altyapısı kurmak güçleşmiş durumda. Terminal yeni yerine taşındığında şehirlerarası trafiğin de köprünün altındaki tali yollar kullanılarak gerçekleştirileceği göz önüne alındığında sorunun boyutları daha da belirgin hale geliyor.

Çözüm için öncelikle ilçeden transit geçişlerin sağlanabileceği bir çevre yolu inşası ve kent içi toplu taşıma sistemlerinin yeniden organize edilmesi de dahil olmak pek çok önlem alınması gibi tedbirleri de içeren temel yaklaşımlar geliştirilmesi için kamuoyu oluşması büyük önem taşıyor.




Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol