YAŞAM

KORUMA ALTINA ALINDI AMA KORUNAMIYOR!

Zonguldak&8217;ta, Anıtlar Kurulu tarafından 6 yıldır koruma altında tutulan lavuar (kömür yıkama tesisi) ve çevresindeki 100 dönümlük alana bazı inşaat firmaları tarafından tonlarca hafriyat dökülüyor.

Abone Ol
Zonguldak’ta, Anıtlar Kurulu tarafından 6 yıldır koruma altında tutulan lavuar (kömür yıkama tesisi) ve çevresindeki 100 dönümlük alana bazı inşaat firmaları tarafından tonlarca hafriyat dökülüyor. Şehrin ortasında ucube bir görünüm arz eden alanın hafriyat ve ev eşyasından oluşan çöplerle doldurulması, “Tarihi eser diye koruma altına alınan yer, şehir çöplüğü oldu” şeklinde eleştiriliyor.

Şehrin ortasında park ve bahçe şeklinde düşünülen Terakki Mahallesi´ndeki lavuar alanındaki çöplere tepki gösteren pazarcı Yılmaz Hoyur, “Tarihi eserdir, sahip çıkın dediler. Yıkmadılar. Zaten Zonguldak’ın büyük bir alanını kaplıyor burası. Bu alana hafriyat ve çöp döküp kirleteceklerine burayı temizleyip daha güzel bir hale getirseler, en azından görüntü açısından güzel olur.” dedi. Büyük hafriyat kamyonlarının aracı park eder gibi yaparak lavuar alanına giriş yaptığını belirten Hoyur, “Ben pazarcıyım, her hafta çarşamba ve cumartesi günleri buraya gelip arabamı park ediyorum. Büyük hafriyat kamyonları geliyor, molozları döküp gidiyorlar. Kimse sesini çıkarmıyor. Belediye yetkililerinin haberi var mı bilmiyorum. Adam parka gider gibi aracıyla gelip hafriyatı döküyor, gidiyor. Karşıda liman var, Rus şoförler pazara malzeme almaya gelirken buradan geçiyor. Onlar bile aralarında ‘bu ne pislik’ diye konuşuyorlar. Bu rezalete öyle bakıyorlar ki insan utanıyor.” diye konuştu.

KORUMA ALTINA ALINAN ALAN ÇÖPLÜK OLDU

Soğuksu pazar yerinde 30 yıldır esnaflık yapan Muhammet Yazıcı ise yetkililerin duyarsızlığına tepki gösterdi. Şehrin göbeğine hafriyat dökenlerin cezalandırılmasını isteyen Yazıcı şunları söyledi: “Sabah iş yerime bu yoldan giderim. Bayram tatilinden sonra bu sabah iş yerime giderken baktım ki her taraf çöp, hafriyat yığını. Bayramda dökülmüş çoğu. Şehrin ortasında Belediye bunlara bakmıyor mu? Hangi kamyon geliyor, kim getiriyor, kim götürüyor? Bu kadar pislik şehrin göbeğinde, hem insanların sağlığı açısından hem de görüntü kirliliği açısından rezalet bir durum arz ediyor. Burayı ‘tarihi eser’ diye ayırmışlar; ama burası tamamen Zonguldak’ın çöplüğü haline geldi. Şehrin ortasında bu kadar pislik yazıktır. Belediye buna bir çare bulsun, ya yolu kapatsın, ya da kim döküyorsa tespit etsin. Hafriyat buraya dökülür mü ya! Çöpler buraya dökülür mü? Şu pisliğe bak ya! Bu şehrin ortasında bu pislik olur mu ya; yazık günahtır bu memlekete. Yani herkes çöpünü, molozunu, hafriyatını her şeyini buraya getiriyor, döküp gidiyor. Burası artık şehrin çöplüğü oldu. Böyle rezalet olmaz. Buna bir çare bulunsun.”

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK)’na ait eski lavuarın, ihtiyaca cevap vermediği gerekçesiyle sökümünün başladığı 2005 yılında, Zonguldak Mimarlar Odası’nın başvurusuyla yıkım durdurulmuştu. Koruma altına alınan kent merkezindeki ucube bina ve çevresindeki yaklaşık 100 dönümlük alan, dikkat çekiyor. Herhangi bir güvenlik önleminin alınmadığı binanın çevresi, bazı inşaat firmaları tarafından tonlarca hafriyat ve ev eşyasından oluşan çöplerle şehir çöplüğü gibi kullanılıyor. Bir yılı aşkın süredir şehrin ortasına dökülen hafriyat rezaletine karşın herhangi bir yaptırım uygulanmıyor.

Haber : 

Abone Ol