EKONOMİ

KREDİ KARTLARINA 'TEK LİMİT UYGULAMASI'NIN TÜKETİCİYE ETKİLERİ

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, uzun süredir gündemde olan kredi kartlarına tek limit uygulamasında çalışmaları tamamladı.

Abone Ol
Uygulamaya göre, limitler kart sahibinin aylık gelirinin 4 katı ile sınırlandırılacak. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, uygulamanın artılarını ve eksilerini açıkladı. Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, toplam kredi kullanım borcunun artması ile ilgili olarak "Tüketiciler derneği olarak bu gelişmeyi vahim olarak nitelendiriyor ve dikkatle izliyoruz. Tüketici kredileri geçen yıla göre yüzde 25 oranında artarak Haziran sonu itibariyle 222 milyar TL'yi geçti. Şu an itibariyle 250 milyar TL civarında olduğu düşünülüyor. Anlaşılıyor ki tüketiciler borcu borçla çeviriyor, hane halkı borcu artıyor. Çünkü enflasyon oranın 3 katında borçlanmanın artması demek, Türk insanının borcu borçla ödediğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla insanlar ayağını yorganına göre uzatmalı. Özellikle bankaların harcama konusundaki adeta taciz derecesindeki tahriklerine aldanıp cazip olarak sunulan kredilerin peşinden koşmamalı. Tüketiciler dikkatli olmalı. Önümüzdeki bayramı huzurlu geçirmek istiyorlarsa bütçelerini zorlayacak harcamalardan kaçınmalıdırlar" dedi. Kredi kartlarına tek limit uygulamasıyla ilgili olarak limitlerin kademeli olarak azaltılmasının yerinde olacağını ifade eden Aydın Ağaoğlu, "Şu an topla 250 milyar TL'ye ulaşan tüketici kredilerin yaklaşık 3'te 1'i kredi kartı borçlarından kaynaklanıyor. Tek limit uygulaması aslında kredi kartı kanunun getirilmiş bir düzenleme. Fakat 7.5 yıl üzerinden geçmesine rağmen bu güne kadar bankalar bu kurala riayet etmedi, BDDKda gerekli müdahaleyi yapmadı. Tek limit getirilmesi ile bir kişinin aylık geliri bin TL ise 4 bin TL'den fazla limiti olmayacak. Bu uygulamaya geçildiğinde 4 tane olumsuzlukla karşılaşacağız. Borcu borç ile kapatmakta olan tüketiciler aniden zor durumda kalacaklar. Ayrıca taksitli alışveriş nedeniyle limitini gelirinin 4 katının üzerinde aşmış olan tüm kart kullanıcılarının bütün kartları bloke olacak. Kayıt dışı ortaya çıkacak. Kredi kartı limitlerinin dolduğundan ötürü nakit ile yapılan alışverişlerde belge takibi mümkün olamayabilecek. Kayıt dışından ötürü devlet vergi kaybına uğrayabilecek. Piyasalar allak bullak olacak alışveriş bıçak gibi kesilebilir. Bu uygulama 7.5 yıl önce kademeli olarak hayata geçirilseydi yararlı olabilirdi. Böyle bir uygulamayı hemen hayata geçirmek 180 km ile giden aracın ani frenle durmasını sağlamak gibi olur ki araç takta atar ve içindekiler hasar görür. Tek limit yerinde bir uyulama olabilir ancak öncelikle piyasaların ve tüketicilerin buna hazırlanması lazım. Şu anda kullanımda olan 57 milyon kredi kartının tek limit uygulaması devreye girer girmek yaklaşık 50 milyonu kullanılamaz hale gelecek. Limitlerin kademeli olarak azaltılması halinde yerinde bir uygulama olacaktır" dedi.

Döviz ile borçlanmanın tüketici kredilerinde kanunla yasaklandığını belirten Ağaoğlu, "Dövizle borçlanma imkanı olsaydı da onlara söyleyeceğimiz şu idi; Geliriniz yabancı para biriminden ise o para biriminden borçlanmanızda sakınca yok. Siz Türiye'de yaşıyor bu ülkenin para birimi ile gelir elde ediyorsanız aman bütçenizi göz önünde bulundurun" ifadelerini kullandı.


Haber : İHA

Abone Ol