EKONOMİ

KREDİSİNİ YAPILANDIRAN 20 BİN TL KAZANIYOR

Son bir yılda konut kredisini yıllık yüzde 14,5 faizle kullanan 75 bin kişi, krediyi yüzde 10,3 ile yeniden yapılandırırsa toplamda en az 20 bin TL kazanç sağlayacak.

Abone Ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye 'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasının ardından artan yabancı girişi ve Merkez Bankası'nın bankaların fonlama maliyetini düşürmesi ile ocak ayında aylık bazda yüzde 1,21'i geçen konut kredisi faiz oranları, yüzde 0,80'e kadar geriledi.

Bu süreçte kredilerin yıllık faizi ise yüzde 14,5'ten yüzde 10,3'e indi. Son bir yıl içerisinde yaklaşık 75 bin kişi konut kredisini ortalama yüzde 14,5 faiz oranı ile, 50 bin kişi ise yüzde 13,5 faiz oranı ile kullandı. Faizdeki düşüşten yararlanmak isteyen tüketiciler konut kredilerini yeniden yapılandırmaları durumunda en az 20 bin TL kazançlı çıkacak.

Faiz 1,20'den 0,85'e düştü

Ocak 2012'de aylık yüzde 1,20 faizle 120 ay vadeli 100 bin TL tutarında konut kredisi alan bir tüketici, aylık 1576,80 TL ile toplamda 189 bin 216 liralık ödeme yaparken, bu krediyi aylık yüzde 0,85'le yeniden yapılandırması durumunda aylık ödemesi 1332,61 TL'ye, toplam ödemesi ise 159 bin 913 TL'ye inecek.

Toplam ödemede 30 bin TL kazanç sağlanırken, 1 yıllık dönemde yapılan ödemeler, bankaların erken kapatma ücreti ve yeniden eksper giderleri düşüldüğünde tüketicinin kârı en az 20 bin TL olacak. Tüketiciler bu yılın ilk çeyreğinde 758 milyon TL, ikinci çeyreğinde 3 milyar 59 milyon TL, üçüncü çeyreğinde ise 2 milyar 638 milyon lira tutarında konut kredisi kullandı.

Yaklaşık bir yıl önce özellikle konut kredisini ortalama yüzde 1,20 faiz oranı ile kullanan kişilerin şu an doğru refinansman zamanına karar vermeye çalıştığına dikkat çeken Enuygun.com Başanalisti Betül Sungurlu, kredi masrafları ve faizlerin bankalara göre değişiklik gösterdiğine işaret etti.

Kapatma ücretine dikkat

Sungurlu, "Bizim hesaplamamız örnek niteliğinde olup, kazanç miktarı hangi ay, tutar ve vadede kredi kullanıldığına göre değişiklik gösterebilir. Ancak refinansman düşünenlere, bankaların konut kredisi faizlerini yakından takip etmelerini öneriyoruz. Faiz oranları bir miktar daha düşebilir. Kredi kullanılan banka dışındaki bankaları da araştırmakta fayda var" diye konuştu.

Mortgage yasasına göre bankaların kalan anaparanın yüzde 2'sine kadar erken kapama ücreti alabileceğini hatırlatan Sungurlu, "Yüzde 2 maksimum oran olduğu için bazı bankalar bunun altında ücret alıyor olabilir. Yine de refinansman düşünenlerin öncelikle kendi bankaları ile görüşmelerinde fayda var.

Bir başka banka da konut kredisini devralırken yeniden ekspertiz yapılmasını talep edebilir. Ayrıca bankaların vermiş oldukları krediyi yeniden yapılandırma zorunluluğu da bulunmuyor. Piyasadaki banka faizlerini takip edip, belirlenen birkaç banka ile tüm bunları görüştükten sonra karar verilmesi daha yerinde olur" dedi.


Haber : 

Abone Ol