HAVAALANI... LİMAN... DEMİRYOLU...
21 Kasim 2017 10:28:49
AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, Akçakoca'ya deniz dolgu yöntemiyle havaalanı yapılmasını desteklediklerini söyleyince, sanki ilçe başkanı Ereğli'ye havaalanı için yola çıkmış gibi anlaşıldı.
Havaalanıeğer yapılırsaEreğli'ye değil, Akçakoca'ya yapılacak. Fakat bu konu Zonguldak değil, Düzce Valiliği tarafından takip edilecek. Denizde dolgu yapmak suretiyle kazanılacak alanda yapılacak olan havaalanı için herhalde bazı kıyı kenar çizgisi yazışmaları yapmak gerekebilir ama istimlak gibi bir problem olmayacak. Asıl mesele, bölgeyi kendi hinterlandı kabul eden diğer havaalanlarının oluşturacağı lobileri aşmak olacak.
Ereğli büyük ihtimalle Çaycuma havaalanından yararlanması gereken bir bölge olarak kabul ediliyor. Akçakoca'ya havaalanı yapılırsa, daha yakın ve ulaşımı çok daha kolay olan bu bölgenin tercih edilir olması beklenir.
Fakat Akçakoca'da kurulacak bir havaalanından yararlanacak bölgeler sadece Ereğli-Alaplı bölgesi ile sınırlı değil. Bolu ve Düzce'nin tamamı, hatta Sakarya'nın belli bölümleri debir kısım ilçeler için İzmit Cengiz Topel havaalanı daha cazip gelebilirbu havaalanından yararlanabilir.
Çaycuma Havaalanının bu durumdan olumsuz etkileneceği düşüncesi, bu girişimin önündeki en büyük engel. Fakat Çaycuma havaalanı, büyük oranda düşüncesi Cumhuriyetten bile eski olan Filyos projesi'nin geleceğiyle bağlantılı bir yatırım. Bugün itibarıyla bu bölgede önemli bir turizm hareketi, yatırım girişimleri yok. Bu havaalanının gelecekte daha fazla kullanılmasını beklemek yerinde olacaktır.
Akçakoca'da ise durum başka. Ereğli, Düzce, Sakarya gibi sanayi kentlerinin yakınında bulunması, şu anda Bolu ve Düzce'de hazır günübirlik turizm potansiyeli bulunması, havaalanının Batı Karadeniz'in, hatta tüm Karadeniz bölgesinin en önemli turistik markalarından Akçakoca'da kurulacak olması da Çaycuma havaalanı ile kurulmak istenen havaalanı arasında önemli bir kapasite farklılaşması potansiyeline sahip. Akçakoca Havaalanı çok daha tercih edilir bir havaalanı olacaktır.
Fatih Çakır'ın hayalinin bu bakımdan bölgesel kalkınmaya doping etkisi yapacak bir değeri var.
***
Fakat bir bölgenin lojistik olanakları, havaalanıyla sınırlı değildir, olmamalıdır. Şu an itibarıyla Zonguldak limanı, Erdemir Limanı ve Ereğli limanı faaliyet gösteriyor ama bölgenin sanayi altyapısı nedeniyle bu limanların yeterliliği her geçen gün sorgulanıyor. Konteyner tipi nakliye yapabilecek, şehrin içine gömülüp kalmamış büyük bir liman ihtiyacı, on yıllık bir geçmişte sürekli konuşuldu.
2008-2009 yıllarında Ereğli tersaneler bölgesinin hemen yanında bir liman kurulmasına ilişkin projeyi tarihin çöplüğüne yolladık. Alaplı'da Alport girişiminin başına gelenler bundan daha yeni bir yatırım trajedisini oluşturuyor. Aklımda kaldığı kadarıyla, biri hariç bakanlıkların hepsinde girişimler tamamlanmış, son engel aşılamamıştı. O günlerde, "Çaycuma lobisi" söylentileri de alıp yürümüştü. Fakat on yıl boyunca Çaycuma'da da liman işi tamamlanamadı. Bu durum, Zonguldak'ın yatırım altyapısı anlamında yavaşlık kökenli mağduriyetinin en önemli örneklerinden birine dönüşüyor.
Çakır'a yönelik eleştirilerde, liman ve karayolu konularını halletmeden böyle bir fikri ortaya atmanın yanlışlığı vurgulanıyor. Belli sınırlar dahilinde haklı bir eleştiri.
Havaalanı yaklaşımına alternatif olarak görmek doğru değil ama liman işlerinin de on yıl içinde nasıl çözüleceğine dair bir yol haritası belirlemek mecburiyeti ortada.
***
İşin içine bir de demiryolu meselesini eklerseniz, lojistik alanındaki eksikler daha da belirginleşiyor.
Karasu'dan başlayıp Bartın'a kadar gitmesi gereken demiryolunda çalışmalar devam ediyor. Proje, Adapazarı-Karasu Limanı-Ereğli-Bartın Bağlantı Demiryolu hattı olan ve Batı Karadeniz'i, Marmara, İç Anadolu bölgelerini bağlayacak.
Toplam 1 milyar 139 milyon 200 bin liraya mal olması planlanan projenin detayları da gün be gün ortaya çıkıyor. Bu hatta saatte 120 km hız yapan trenler gidecek. Karasu-Bartın arası nda 195 kilometrelik bir demiryolu bu.
Proje içinde Kocaali'den sonra Bartın'a kadar olan mesafede Akçakoca, Alaplı, Durak 1, Durak 2, Çaycuma, Durak 3 ve Bartın İstasyonu olmak üzere sekiz durak, 17 viyadük bulunuyor.
Şimdilerde Karasu, Kocaali istasyonlarının konuşlanacağı alanların hesapları yapılıyor. Alaplı-Ereğli duraklarının ne olacağı konusunda ise bir çalışma işiten varsa beri gelsin. Bu mesele de "Yolu olmayan hastane" benzeri bir öngörüsüzlük mağduru olmaz da, günü geldiğinde yapılması gerekenler bugünden konuşulur.
Anlayacağınız, bir şeyin neden olmayacağını tartışarak havanda su dövmektense, havayolunda da, liman meselesinde de, demiryolunda da yol haritasını şimdiden konuşmakta yarar var.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com