TSO SEÇİMİNİ NASIL OKUMALI?
17 Nisan 2018 08:20:11
Ereğli kamuoyunun sekiz aya yakın süredir tartışıp durduğu Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri sonuçlandı. Aslında herkes seçimin tartışmalara nokta koymasını bekliyordu ama netice itibarıyla yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi.
Durum şundan ibaret. TSO'nun her birinde üç üye seçilen altı meslek grubu, iki üye seçilen bir meslek grubu olmak üzere toplam 7 grubu var. Seçimler bunları belirlemek için yapıldı. Üç grupta Arslan Keleş, üç grupta Sertan Yalçın, bir grupta da Niyazi Özcan'ın listesiNiyazi Özcan'ın kendisi seçilemediseçimi kazandı. Sonuç 3-3-1 denilen budur.
Bu sonuçlara göre 3'er üyeli 3 grupta seçimi kazanan Arslan Keleş (Sarı liste) 9 üye çıkarıyor. 3 üyeli 2 grupta ve 2 üyeli 1 grupta seçimi kazanan Sertan Yalçın(Mavi Liste) 8 üye çıkarıyor. Niyazi Özcan'ın listesi de (Beyaz Liste) bir grupta liderliği ele geçirerek mecliste temsil hakkı kazandı. Yani TSO Başkanı, TSO Meclis Başkanı ve TSO Yönetim Kurulunu belirleyecek olan üyelerden 9'u Keleş grubundan, 8'i Yalçın grubundan, 3'ü de Özcan grubundan... 9-8-3 denilen durum da bu.
Rakamsal olarak baktığınızda en fazla üye kazanan Arslan Keleş ama bu durum mecliste yapılacak oylamada başkanlığı garanti etmiyor. Başkan seçilebilmek için üye tamsayısının yarısından bir fazlası olan 11 oy gerekiyor.
Hiçbir grup bu sayıda üye kazanmayı başaramadı.
***
Seçimin galibinin kim olduğunu tartışmanın alemi yok... Başkan ikinci turda TSO Meclisinde yapılan ilk toplantıda belirlenecek. Kim kiminle akraba, dosttur şeklinde kişiselleştirmeden , genel durum üzerinden akıl yürütmeye devam edelim.
En naif yorum, TSO Üyeleri 9 birim birliktelik, 8 birim proje ve devamlılık, 3 birim de mücadele azmi istedi şeklinde olabilir. Ama bunun problemin çözümüne bir katkısı olur mu orası da tartışmalı.
Kafa karışıklığına yol açan veya "Yeni bir tartışmanın fitili" diyebileceğimiz durum hakkında yaygın olarak konuşulan3 görüş var.
Birinci görüş, Arslan Keleş'in seçimin galibi olduğudur. Zira mecliste en fazla sandalyeyle temsil hakkı kazanmıştır. Eğer mecliste ittifak arayışı veya uzlaşma zeminleri aranacaksa, Keleş'in olmadığı bir kombinasyonun meşruiyeti ve etik karşılığı sorgulamaya açık olacaktır. Bu nedenle, bu görüşe göre Keleş'in başkanlığında bir kombinasyon daha gerçekçi ve sürdürülebilir olacaktır.
İkinci görüş, onbir üyeyi bulabilenin TSO başkanı olacağı, bunun da en az diğerleri kadar meşru bir yönetim oluşturacağıdır. Bu da elbette hukukidir, sonuç böyle olursa başkanlık koltuğuna Sertan Yalçın da oturabilir. Bu durumda Keleş'in grubunun TSO meclisindeki muhalefetine ne kadar tahammül edilebileceğini de düşünmek gerekir. Kaldı ki 11-12 üyeyle başkan seçilmiş olsa bile, beyaz listenin desteğinin ilanihayesürebileceğini tasavvur etmek kolay değil.
Üçüncü görüş ise beyaz grubun belirleyici niteliği dolayısıyla anahtar niteliğine yapılan vurgulardır. Fakat bu grubun, genel sonucu etkileme kapasitesinin bir noktaya kadar olduğunu da görmek gerekir. Kimse 1'in 3'ten büyük olduğu bir denklemin içinde yer almak istemeyecektir. Bu nedenle beyaz grubun desteğinin rasyonalize edilmesi mecburiyeti görmezden gelinemez.
***
Hiç şüphesiz, en ideal kombinasyon, üç grubun uzlaşması, birlikte çalışması, mecliste ortak projeler için mücadele etmesidir. Zira Ereğli'nin Bizans Entrika Olimpiyatları izleyecek vakti kalmadı. İhtiyacı olan da bu değil.
En naif yoruma geri dönecek olursak, ilçenin en büyük ihtiyacının birlik ve beraberlik olduğunu teslim etme mecburiyeti var.
Ha... Bu nasıl gerçekleşir, bu yeni TSO meclisinin yetenek, gayret ve iyiniyetine bağlıdır elbette. Bunu da çok uzun olmayan bir gelecekte görebileceğimizi düşünüyorum.
TSO Seçimleri ilçemize, Zonguldak'a ve ülkemize hayırlı olsun.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com