ADAY ADAYLARINA BAKIYORUM DA...
09 Mayis 2018 09:08:36
Milletvekili aday adaylarına bakıyorum da... Yeni aday diyebileceğimiz kişilerin sayısı iki elin on parmağını geçmiyor. Siyaset Türkiye'de olduğu gibi, Zonguldak'ta da gençlerin entegre olmakta güçlük çektiği bir faaliyet alanı olsa gerek.
Adaylar çeşitli usuller ve kriterlerle tasnif edilebilir. En temel tasnif elbette ki A partisine mensup aday adayları, B partisine mensup aday adayları, C partisine mensup aday adayları vb. şeklinde gidendir. Şimdilerde bu kaba ve yüzeysel tasnife, Cumhur İttifakı aday adayları ve Millet ittifakı aday adayları şeklinde bir üst tasnif de eklendi.
Bu tür tasnifi dikine kesen başka bir tür tasnif de var. Sıralayalım:
Bir: Bu tasnifin birinci grubunda mevcut milletvekilleri var diyelim.
İki: Daha önce vekillik, bakanlık vesaire yapmış ama epeydir ortalıkta görünmeyen aday adayları
Üç: Her seçimde bir yerlere aday olan ama bir türlü ipi göğüsleyemeyen profesyonel aday adaylığı kadrosundakiler. Bunları, sadece vekilliğe aday olanlar veya yerel yönetim adayları olarak iki gruba bölmek mümkün.
Dört: Teşkilat görevlerinden istifa ederek, siyaset kariyeri geliştirmek üzere aday adayı yoluna baş koyanlar...
Beş: İlk kez bu seçimde ortaya çıkan sıfır numara aday adayları.
Altı: Özel amaçlı aday adaylığı. İlk dört kategoriye kondurmakta zorlandığımız aday adayı türü bu. Mesela aday adaylığını bir nevi PR veya reklam aracı olarak gören her partiden pragmatistler, özellikle iktidar partisinden aday adayı olup da vekil olamayacağı halde bir kamu görevini kapmak için aday adayı olanlar var.
Partisine Milletvekili Aday Adaylığı ücreti miktarında bağışta bulunmak için aday adayı olduğu söylenen birileri olduğu hep iddia edilir ama bu türden bir aday adayıyla şahsen karşılaşmadım. Herhalde bir şehir efsanesidir bu.
Milletvekili aday adaylarının hepsi memleket sorunlarını kendi kariyerlerinin önünde tuttuğundan (!) bu anlamda kategori kurmak çok subjektif bir girişim olurdu. Ayrıca niye engelli ve kadın adaylar için kategori kurmadın demeyin. Bu çeşit ayrımcılığı itici ve yanlış bulanlardanız da ondan...
***
AK Parti açısından bakıldığında, birinci grupta üç vekil var. Eski vekil kontenjanından bu partiye müracaatını yapan önceki dönem Zonguldak milletvekili Ercan Candan geliyor akla.
Üçüncü madde açısından AK Parti cephesinde değişen bir şey yok. Tek tek isim sayacak halimiz yok ama geçen seçimde aday adayı olanların külliyatlı bir bölümü yeniden aday oldu. Sadece beş vekil seçileceğinden bunların bir bölümünü gelecek sene yapılacak yerel seçim sürecine dek sine-i millette ağırlamak icap edecek.
AK Parti açısından dördüncü grup vekil adaylarının da hayli fazla olduğu gözleniyor. Sadece bu seçim için istifa edenler değil, daha öncekinde istifa etmiş, ancak o zaman şans bulamayan teşkilat yöneticileri de şansını deniyor bu seçimde.
Özel amaçlı aday adaylığı açısından da en şanslı parti AK Parti. Zira muhtemelen PR amaçlı aday adayları iki açıdan turnayı gözünden vurmak istiyor. Hem tanıtımını yapacak, hem de 16 yıllık iktidar partisinin seçimi alması halinde kamu ile iş yaparken kolaylık kapıları açabilecek. Öte yandan bir kamu görevine atanabilmeyi amaçlayan aday adayları için adeta tek adres olmuş iktidar partisi. 24 Haziran'da iktidar partisi iktidara gelemezse, en fazla canı sıkılacakların bu kişiler olacağını tahmin etmek zor değil.
***
CHP'de bu seçimde bir durgunluk mu var ne? Birinci grupta iki vekil var zaten. Eski vekil kontenjanından bildiğimiz Harun Akın var. Eski bakanlardan Hasan Gemici'nin CHP kulislerinde dolandığı öne sürülüyor. Önceki dönem Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın eski seçilmişler kategorisine mi, yoksa profesyonel aday adayı kategorisine mi koymak gerektiği konusunda ikircikleniyor insan.
Fakat teşkilat görevlerinden istifa etmişleri içeren dördüncü kategoride CHP en bereketli parti herhalde. Eski vekil kategorisinden Harun Akın bu kategoride de yer alıyor ama bunun bir avantaj mı dezavantaj mı olduğunu söylemek kolay değil. Umut Başoğlu birkaç ay önce seçildiği il başkanlığı görevinden aday adaylığı için istifa edenler arasında. Ereğli'den Yaşar Balcı da milletvekilliği arayışına teşkilatçılıktan başlayan aday adaylarından.
Bir halkla ilişkiler faaliyeti olarak aday adayı olduğu akla gelen bazı aday adayları var ana muhalefet partisinde. Fakat bunların sayısı muhtemelen iktidar partisinden daha düşüktür.
CHP'de aday adayı sayısı beklenenin altında bence. Muhtemelen bu durum ve sıfır numara aday adayının az oluşu, mevcut vekillerden Ünal Demirtaş'ın 15 Görevli Vekil arasında yer alması yüzünden, bu seçimde aday gösterilmesinin neredeyse kesin olduğu algısına dayanıyordur.
***
Tabii memleket AK Parti ve CHP'den ibaret değil. Mecliste grubu bulunan partilerden MHP'de de çok sayıda aday adayı var. İYİ parti'nin eski siyasetçi kontenjanında Eski Vali Yavuz Erkmen ve Önceki Dönem Vekillerinden Tahsin Boray Baycık var. En azından ilk akla gelenler böyle. Mecliste grubu bulunmayan partilerin aday sıralaması büyük oranda genel merkez görevlendirmesiyle yapılıyor. Belki en fazla görev amaçlı adaylık bu partilerdedir.
Anlayacağınız heyecan had safhada... Bakalım siyasi partiler nasıl listeler yapacak...
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com