Seçim Yazıları 2 - "KAYBEDEN!"
03 Nisan 2019 10:22:16
Seçimde kimin kazandığı kimin kaybettiği üzerine tartışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bu tartışma iki biçimde yapılıyor. Birincisinde kazananlar belediye başkanları olarak değerlendiriliyor, ikincisinde ise seçim sonuçlarının Türk siyasi tarihinde hangi siyasi akımı veya karakterleri üste çıkardığı yorumlanıyor.
Aslında kazanan ve kaybeden meselesinde de bir kavram kargaşası var. Bu bakış açısında kazanan sadece bir kişiyken, kaybeden geri kalan tüm adaylar olarak değerlendiriliyor. Aslında bunun böyle olduğu konusu şüphe götürüyor.
Ereğli örneğini ele alalım. Halil Posbıyık seçimin kazananıdır. Seçimin kaybedeni ise Hüseyin Uysal'dır. Zira belediye başkanlığı mührü Hüseyin Uysal'dı, bu kez onu kazanmak Hüseyin Uysal'a nasip oldu. Seçimde belediye başkanlığı koltuğu elde edemeyen diğer adayların hepsi kazanamamıştır o kadar. Kazanamayan ve kaybeden aynı şey değildir. Zaten elinizde olmayan şeyi kaybedemezsiniz. Elinizde olmayan bir şeye talip olup da elde edemezseniz, onu kaybetmiş olmazsınız.
***
Seçim sonuçlarını daha çok konuşuruz. Fakat bunları yaparken ağzı bozuk, mantığı duygularının kölesi olan trollerin tarzından ayrılıp, sağduyuyu hakim kılmamız gerekir.
Öncelikle seçimin kaybedeni olan Hüseyin Uysal, bölgemizin yetiştirdiği önemli bir hekim ve siyasetçidir. Seçimin galibi Halil Posbıyık bile bunu tekrar tekrar vurgulamış, eksikliğin belediyecilik tecrübesi ile sınırlı olduğunu ifade etmiştir.
Aynı şekilde seçimde kazanamayan diğer adaylar da muteber kişiler değilmiş gibi algılanmasına yol açan seçim sonrası algılarına da teslim olmamak gerek. Her biri en az kazanan aday kadar muteber kişilerdir. Bu kişilerin fikirlerinin Ereğli'nin geleceği açısından önemli olduğunu, onların bu toplumun saygın üyeleri olmalarından ötürü aday yapıldıklarını teslim etmemiz; bu kişilerle ilgili yorumlar yaparken vicdan ölçüleri dahilinde kalmakta yarar olduğunu, kazanamayan adayların da aileleri ile bu toplumda yaşamaya devam edeceklerini teslim etmemiz gerekir.
***
Bir önceki yazımda aslında "Kaybeden" sıfatını hak eden anlayışlardan birine dikkat çekmiştim.
Biliyorsunuz Ereğli'de her seçim döneminde yerli-yerli olmayan adaylar diye tartışmalar yapılır. Bu tartışmalar bu seçimde konvansiyonel biçiminden hayli uzaklaştı. Bu seçimde daha ziyade yerel dinamikler ve ulusal düzlemde oluşan çekim alanlarının yarıştığını söylemek mümkün. Bu anlamda bakarsanız, yerel dinamiklerin seçim sonuçlarına etkisinin öbürüne baskın çıktığını, ulusal çekim alanlarının etkisinin yararlı olduğu görüşünün kaybettiğiniKazanamadığını diyeceğim ama bu anlayış büyük ihtimalle tarih olmuştur artıksöylemek mümkün.
Bu seçimde, Ereğli halkının mağdur ile mağduru oynayan arasındaki farkı da birbirinden net sınırlarla ayırdığını ifade etmeliyiz. Eğitim düzeyi belli seviyeyi geçen seçmen gruplarının çoğunlukta olduğu bölgelerde insanlar merhamet duygularıyla değil, mantıkla oy kullanır.
Zira bugünlerde önceki dönem belediye başkanı sıfatı ile anılmasına alışmaya çalıştığımız Hüseyin Uysal, AK Parti'nin aday gösterilmemesi ile bu algı üzerinden bir seçim kampanyası yürütmüştü. Ereğli seçmeni Uysal'ın bu tavrına başkanın beklediği tepkiyi vermedi ve Uysal, Neticede kelimenin tam anlamıyla "Kaybeden" oldu.
***
Uysal konusunda söylenmesi gereken bir şey daha var. Bu seçimde belki yüz kişiden "Her seçimde parti değiştiren adayların muteber olmadığı" ifadesini işitmişimdir. Seçmenin gün geçtikçe pragmatik, sonuç odaklı adaydan ziyade idealist adaylara doğru yöneldiğini gözlemliyoruz bu cümleden olmak üzere.
Bu kişilerin bazıları bunu daha da ileri götürerek, "Eğer aday yapılmadığında çıkıp, 'Reis böyle uygun gördüyse, benim için de uygundur, partim için sonuna kadar mücadelemi sürdüreceğim. Aday gösterilen arkadaşın emrindeyim'deseydi, kendisinin aday gösterilmesine engel olan yerel unsurlara şu anda verdiğinden çok daha büyük zarar verebilirdi" diyor. Bu konuda ben bir şey demiyorum, herkes kendi yorumunu yapabilir.
Başkan Uysal alacağı sonucu biliyor muydu, bilmiyor muydu, sorusunun cevabı da biraz muğlak.
Bazı gazetecilerle Başkan Uysal'a bir toplantıdan önce hal hatır sorup, "Nasıl gidiyor" diye sorduğumuzda, "Siz söyleyin" demişti.
Gazetecinin "Başkanım, sizin için seçimler iyi gitmiyor" denildiğinde "Siz mahallelerde karşılaştığımız coşkuyu bilmiyorsunuz" demişti. Anlaşılan, mahallelerde davul zurna şovlarla, sandık sonuçlarının birbirine yakın olacağı, hiç değilse AK Parti'nin seçim kaybetmesinin ana sebebi kendisi olacağına inanır gibiydi. Olmadı...
Yazı biraz karanlık oldu sahiden ama Uysal'ın ilçe tarihinde silinmez bir yere sahip olmayı başardığını, siyaseti açısından eleştirilmiş olsa da ilçenin en önemli değerleri arasında olduğu görüşümü tekrar ederek bu konuyu kapatayım.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com