SEVGİ ASLA YETMEZ!
24 Ocak 2020 07:48:07
Sevgi evliliğin kurulması için yeterli bir koşul olmasına karşın peki evliliğin devamı için yeterli midir? Sevgi bir hastalık mıdır?
“Seni seviyorum” demenin ağırlığının birçok çift farkında değildir. Sevgini tek başına olması, seni çok seviyorum demenin birçok evlilik için yeterli olamadığını, sadece sevginin bir hastalık olduğunu söyleyebilirim. Çünkü seviyorum kelimesini söyledikten sonra bunun birçok sorumluluğu vardır. Çiftler çoğu zaman söyledikleri cümlelerin sorumluğunu pek farkında olmuyorlar. Seviyorum cümlesinin getirdiği sorumlulukları sevginin kardeşleri olarak isimlendirebiliriz. Sevginin kardeşleri SAYGI, NEZAKET, HOŞGÖRÜ, HAKLI GÖRME ve EMPATİ’dir. Sevginin kardeşleri bir evlilikte var olan sevginin beslenip büyümesini sağlayacaktır. SAYGI, NEZAKET, HOŞGÖRÜ, HAKLI GÖRME ve EMPATİ nin yokluğu ise sevgiyi yokta edebilir yada öfke duygusunun ortaya çıkarıp sevginin üstünü bir örtü gibi örtebilir. Çünkü çiftler kavgalar ve küslükler sonucunda SAYGI, NEZAKET, HOŞGÖRÜ, HAKLI GÖRME ve EMPATİ azalmaktadır. Sevginin kardeşlerinin yokluğu sonucu çiftlerin birbirlerine olan tahammül azalmakta ciddi kavgalar ortaya çıkmaktadır. Şayet sadece sevgi yeterli olsaydı bir çok evlilik mutlu olurdu. Fakat sadece sevgi daha öncede belirttiğim gibi hastalıklı bir durumdur. Çünkü kadına yönelik şiddetin ( fiziksel, psikolojik veya ekonomik) sevgi kelimesi kullanılarak yapıldığını gözlemlemek mümkün. Dolayısıyla sevgi kelimesinin altına sığınmak yerine “seni seviyorum” cümlesinin sorumluluğunu alıp, sevginin gerekliliklerini yerine getirmek var olan sevginin gelişip büyümesi adına büyük bir adım olacaktır.
SAYGI
Evlilikte saygı, partnerinin nasıl bir kişiyse öyle görebilmek demektir. Onun kendine ait bir kişiliğinin olduğunu kabul etmek en önemli adımdır. Partnerinizin kişiliğine, düşüncelerine, duygularına ve davranışlarına değer vermektir saygı. Evliliğin temelinde saygı vardır. Partnerin isteklerine ve taleplerin saygı duymanın temelinde korku olmamalıdır. Beni bırakır mı? Öfkelenir mi? Kızar mı? Bunlar saygının bir koşula bağlanmasıdır. Oysaki saygı koşulsuz kabulü öncelikli kılar. Ayrıca saygının somut olarak davranışlara dökülmüş hali eşinizi dinlemektir. Onu dinlerken televizyonu kapatmak, telefonu elinden bırakmaktır ve onun olumlu taraflarını söze dökmek takdir etmektir.
NEZAKET
Kaba davranmak genellikle en kolay seçimdir. Evet seçim diyorum çünkü partnerinize kaba davranmayı çiftler tercih ediyorlar. Örneğin sabah işe giderken kendinizi baskı altında hissediyor, evden aceleyle çıkmak istiyorsunuz, bunun gibi durumlarda öfkeye kapılır ve patlama yaşayabilirsiniz. Ve arkasında “senin yüzünden öfkeleniyorum”, “beni deli ediyorsun” cümleleri gelir. Bu cümleler sorumluğun alınmadığı cümlelerdir. Günün birçok bölümünde öfkeye kapılırsınız Fakat öfke kapılma anında saygı duyduğunuz birinin yanında nezaketi elden bırakmazsınız. Bu saygı duyduğunuz kişi patronunuz veya amiriniz olabilir. Böyle durumda öfkenizi kontrol edebiliyorsanız öfkenizi yönetebilmek için beceriniz var demektir. Patronunuz, amiriniz veya iş arkadaşınız nezaketi hak ediyor peki ya eşiniz? Belki de hiç tanımadığınız insanlar için bile bu kadar nazikseniz canım dediğiniz partnerinize nezaketi elden bırakmanın ne anlamı olabilir ki? Cananlar canlardan önce gelmemelidir.
Ayrıca partnerinize “özür dilerim”, “pardon”, “lütfen” kelimelerini kullanmayı tercih edin ve ona yardımda teklifinde bulunun ve kibar olmayı elden bırakmayın nezaket evliliğin tutkalı gibidir.
HOŞGÖRÜ
Hoşgörülü olmak, duyguları bastırmak değildir. Alttan almak hiç değildir. Duyguları dile getirirken kelimeleri seçmek, kaba olmadan, nazik olmayı elden bırakmamaktır. Hoşgörü, partnerinize kendin olma hakkını vermektir. Benim gibi düşünmüyor veya benim istediğim gibi davranmıyor diye mutsuz olan yüzlerce çift var. Kendinize aykırı gelen düşünceleri kabul etmek, katı olmamak esnek olmak anlamına gelir hoşgörü. Karşı tarafın hatalı olmasının hakkının olabileceğine anlayışla yaklaşmaktır. Partnerinizin duygu ve düşüncelerinin özgürce dile getirmesine zemin hazırlamaktır ve bundan rahatsızlık duymamaktır. Kısaca hoşgörü özgürlük demektir.
HAKLI GÖRME
Eşinizle aynı fikirde olmayabilirsiniz. Bu durum çok doğaldır. Eşinize hak verdiğinizde de aynı fikirde olmuyorsunuz. Eşine hak vermek demek, kendi bakış açışınızı geçici bir süre askıya almak ve eşinin bakış açısını anlayabilmektir. Bu iki insan arasındaki iletişimde iki bakış açısının da olduğunu kabul etmektir. İletişimde nesnel bir gerçekliğin olmadığını deneyimlemektir. Onun da kendisine ait düşünceleri, hisleri, bedensel duyumları ve davranışları olduğunu fark etmek, ona hak vermektir. Eşinize hak verdiğinizde aranızdaki güven duygusu ve bağlılığınız aratacaktır. Çünkü eşinizi sevdiğinizi göstermenin yollarından biri de onu koşulsuz kabul etmektir. Şüphesiz sizinle aynı fikirde olan birine hak vermek daha kolaydır. Fakat çaba göstermeden gelişmenin olmasını beklemek gerçekçi değildir.
EMPATİ
İletişimde doğru anlaşılıp anlaşılmadığını hissetmenin yolu eşinizin söylediklerini onunla empati kurup bir şekilde ona tekrar etmektir ve tekrardan sonra da atladığınız, anlamadığınız bir konu, kaçırmış olabileceğiniz veya yanlış anlamış olabileceğinizi sormaktır. Geri bildirim anlaşıldığını hissettirir ve bağlantı hissi verir. Empati, kısaca kendini başkalarının yerine koyarak anlatılan olaya dahil olmaktır. Belki de bizzat o yaşanılan eşsiz duyguyu deneyimlemektir. Karşısındakinin gözlerinden dünyayı görmektir. Bu sebeple empati kurmak için ciddi enerji harcamak gerekir. Çünkü empati kurmaya karar verdiğinizde cevap vermek isteğinizi bir kenara koymanız ve eşinizin söylediklerine odaklanmanız gerekir. Empati, eşsiz bir buluşma sürecidir ve muazzam bir iyileştirici gücü vardır. Dolayısıyla eşinizin sözünü kesmeden dinlemek büyük önem taşımaktadır. Eşinizin söylemleri bittiğinde kendisini size açtığı için ona teşekkür edin.
Fark edilmesi gereken önemli bir husus var ki oda sevginin kardeşlerinin birlikte bir dişli çark gibi çalışıyor olmasıdır. Saygı nezaket ve hoşgörüye, haklı görme empatiye zemin hazırlar. Birinin varlığı diğerinin varlığına bağlantılıdır. Aynı kardeşler gibi birbirlerine kan bağıyla bağlıdırlar. Unutmayın ki evliliği kurtarmak için sevgi asla yetmez!
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com