mhamdiguner@hotmail.com
ŞADIRVANLARIN WC BÖLÜMLERİNDE PİSUAR BULUNMALI MI?
16 Ekim 2020 07:46:41
Günerle Cuma Sohbetleri
Bazı camilerin şadırvanlarında duvarlarından bir şeyler söküldüğü fark edilir. Bunların yerleri sıvanarak düzeltildiği de görülüyor. Bunların yerinde pisuar olduğu anlaşılıyor. Ben zaten meseleyi çözmek için soruyor ve “Ayakta su dökünmek mekruhtur” cevabını alıyorum.
Pek tabii olarak benim pusuvar demeyi daha uygun gördüğüm bu yerlerde idrar yapmanın mekruh olmadığını söylüyorum. Ama birçokları itiraz ediyor. Fakat sonunda fanatik olmayan herkes fetvamı kabul ediyor.
1985 Yılında 45 yaşında bir din görevlisi olarak kaydımı yaptırdığım Üsküdar/Bağlarbaşında bulunan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde de Tuvaletlerde Duvarlardan birçok şeyin söküldüğünü görünce sordum. Pisivarların söküldüğü yerler olduğunu söylediler ve ayakta idrar yapmanın mekruhluğunu ifade ettiler. Ben ise yanlış olduğunu söylemekle kalmadım. Onları söktüren vakıf Başkanı Dekan Yardımcısı Ali Özek beye giderek ona da pusuvarların sökülme sebebini sordum. O da “Birçok öğrenci itiraz edince sökmek zorunda kaldık” cevabını verdi. Ben de “onların sökülmesine gerek olmadığını, ayakta idrar etmenin mekruh oluşunun sebebinin idrarın elbiseye sıçraması olduğunu, pisivarda ise kişinin üzerine sıçrama olmayacağını, bu nedenle de pusuvarlarda idrar yapmanın mekruh olmayacağını anlattım; itiraz etmedi. Tabi ki bir kere sökülmüşlerdi ve yeniden yapılmadılar.
Bu mesele iyiden iyiye incelenirse gerçekten pusuvarlarda idrar yapmanın mekruh olmayacağı açıkça ortaya çıkar.
Evet Peygamber efendimiz Hz. Ömer’e ayakta idrar yapmamasını söylemiş ama kendisinin ayakta idrar yaptığı olmuştur. Sebebi herkesin ve özellikle Entari ile gezen adamların üzerine sıçratmadan ayakta idrar yapması çok zordur. Her şeyden önce uylukları açılır ve başkaları tarafından görülebilir. Bu mekruh olmaktan öte haram olur.
Ama ülkemizde ve birçok İslam ülkesinde artık pantolon giyilmektedir ki onu çıkarmadan idarar yapılabiliyor. Pusuvarların yan taraflarında mermer veya saç perdeler olduğu için orada su dökünürken sağdan veya soldan görülme riski yoktur. Üzerine sıçrama da mevzubahis olamaz.
Aksine pusuvar olmayan yerlerde idrar için wc’ye girilecek ve aceleye gelince de yine ayakta idrar yapılacaktır ki bu defa hela taşına çarpan su sıçrayarak sahibinin paçalarını lekeleyecektir. Yani pusuvarların yokluğu birçoklarının pantolonlarının bevil çırpıntılarıyla bulaşmasına sebep olacak, yağmurdan kaçarken doluya tutulmuş olunacaktır. Bevil çırpıntıların afvedileceği bazı fıkıh kitaplarında yer alıyor ise de bilerek öyle bir elbiseyle namaz kılmak uygun değildir.
Başlıktaki sorunun cevabını şemdi olumlu olarak verebilirim. Evet!.. Şadırvanların wc’lerinde pisivar (pusuvar) bulunmalıdır. Ancak bunların o bölümde fazla göze batacak yerlerde yapılmaması, bunun için adeta pusuya çekilmeye benzeyek bir pozisyonda yapılmaları gerekir.
Burada aslında karşı çakacağımız şeyin pusuvarlar değil hala abdestliklerde herkesin kullanması için asılan havlulardır. Korona belasıyla uğraştığımız bu günlerde bile bazı cami şadırvanlarında umumun kullanmasına fırsat verecek şekilde havluların asılı olduğunu görüyoruz. Bunlar mutlaka kaldırılmalı, mikropların taşınmasına vesile olunmamalıdır.
Hamdi GÜNER/Emekli Müftü
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com