mhamdiguner@hotmail.com
RAHMAN (ALLAH)’IN KULLARIN’IN DİNLEME VE OKUMA ÖZELLİĞİ OLUR
03 Eylül 2021 13:40:20
Günerle Cuma Sohbetleri
İnsanların özellikleri vardır ve hayatı boyunca da çeşitli özellikleri oluşur. Bu özelliklerin faydalı olanları Furkan suresinin 63. Ayetinden 74. Ayetine kadar sayılanlar 15 kadardır. Bunlardan ikisi 72.ayette dinlemek ve okumak olarak geçmektedir. Bu ayet-i kerimede Yüce Rabbimiz: “Onlara Allah’ın ayetleri hatırlatıldığı (anlatıldığı) zaman bu hatırlatma (ve anlatım) lara karışı onlar sağır ve kör olmazlar” ifadesini kullanmaktadır.
“Anlatılan veya hatırlatılanlara karşı sağır olmazlar” ifadesi anlatılanı veya hatırlatılanları dinlerler anlamında olduğu açıktır. Hatırlatılan veya anlatılanlara karşı kör olmamak da okumak anlamına gelmektedir.
Zümer suresi 17 ve 18. Ayetlerinde Yüce Mevla’mız: “Sözleri dinleyip de en güzeline uyanları müjdele” emrini vermektedir. Peygamber efendimiz (sas) de “Ya alim veya öğrenici veya dinleyici ol, dördüncü olma helak olursun” sözleriyle öğrenmeyi ve dinlemeyi emretmektedir.
Öyleyse Müslüman gerek okulda ve gerekse diğer toplantılar ve mitinglerde anlatılanları dinleyecek ve en güzeline uyacaktır. Bu prensip siyasette çok önemlidir. Müslüman tüm siyasetçilerin konuşmalarını dinleyecek ve onlardan sözü en güzel olanına uymaya çalışacaktır.
Müslüman yazı ile anlatılanlara da kör olmamak zorundadır. Yani onları okuyacak ve onların en güzeline uymayı gaye edinecektir, edinmelidir. Hadis-i şerifte geçen “öğrenci” ifadesi okul öğrencisi ile kayıtlı değildir. Kişiler kitap ve gazete okuyarak devamlı öğrenci olurlar. ”Müslüman hayatı boyunca öğrenci olduğunu ve diplomasını kabirde alacağını bilmelidir”.
Kur’an-ı kerim Araf suresinin 179 ayetinde yüce Rabbimiz “Kalpleri olup da onlarla düşünmeyenleri, gözleri olup da onlarla görmeyenleri, kulakları olup da onlarla dinlemeyenleri cehenneme hazırladığı” tehdidini yapmakta, onların hayvanlar gibi, hata daha şaşkın olduklarını bildirmektedir. (Ayet-i kerimedeki “kalpleriyle düşünmeyenleri” ifadesine kafanız takılmasın. İnsan beyniyle düşünür ama kalbindeki inanca göre düşünür de onun için yüce Mevla böyle ifade etmektedir.)
Ama ne acıdır ki günümüz insanları evine gazete alıp okumadıkları gibi kıraathanelerde bulunan gazeteleri bile okumamakta veya orada bulunan gazetelerden birini, oy verdiği partiyi öne çıkaranı okuyup ötekilere göz bile atmamaktadır.
Halbuki Müslüman her fikrin gazetesini okuyup ülkesindeki çeşitli fikirleri bilmeli iyisinin reklamını yapıp yanlış olanlara karşı da çevresini uyarmalıdır. Çok ters fikirli gazete veya partilerde bile iyi bir fikir olabilir. Onları almakta sakınca yok, fayda vardır. Peygamberimiz (sas) “Çin’de bile olsa ilmi isteyin” buyurmuştur.
Okumayan veya Dinlemeyenler Gaflette (aymazlıkta) Kalır.
Yüce Kitabımızın Yusuf serisi 3.ayetinde şan sahibi Rabbimiz Peygamberimize “Biz bu Kur’an’ı sana vahy etmemizle en güzel kıssaları anlatıyoruz; sen daha önce bunlardan gafil (haberi olmayan) idin” derken Kaf suresinin 22.ayet-i kerimesinde: “Sen bundan (mahşerde herkesin güdücü ve şahidiyle beraber geleceğinden) gafletteydin; ancak (bunları bildirmekle) sendeki perdeyi açtık, şimdi senin basiretin (görüşün) keskindir” uyarısında bulunuyor.
Demek oluyor ki insanlar bilmedikleri konularda gaflettedir (aymazlıktadır). Öyleyse Müslüman kitap okumalı, bilmediklerini öğrenip o konudaki uykusundan uyanmalı. Gazete okuyup olaylara karşı gaflette olmaktan kurtulmalıdır. Zaten bu konuda Yüce Rabbimiz: ”Gafillerden olmayın” buyuruyor. (Araf 205)
Gelin sevgili Müslümanlar okuma ve dinleme özelliği kazanalım, hatta kazandıralım inşallah.
M. Hamdi GÜNER/Emekli Müftü
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com