ENGELLİLERİN DESTEK EĞİTİMİ NASIL YAPILIR
02 Ocak 2013 11:33:46
Sayın okurlarım ; ülke nüfusumuzun %12 lik bir kesiminin ENGELLİ olduğu ve bu insanlardan sadece 250 bin kadarının DESTEK EĞİTİMİNDEN faydalandığını düşündüğümüzde konunun önemini anlamakta kimse zorluk çekmeyecektir.
Destek Eğitimi dediğimiz şey; Bireyin engelinden dolayı akranlarından farklılık gösteren becerileri için ÖZEL EĞİTİM öğretmenleri ve UZMANLAR tarafından yapılan BİREYSEL (bir öğretmen bir öğrenci ile 45 dakikalık çalışmaşeklidir) eğitim sayesinde o kişinin eksiklik yaşanan becerisinin akranlarına en yakın hale getirilmesi çalışmasıdır.
Ortapedik engelinden dolayı normal gelişim döneminde yürüyemeyen , elini kullanamayan bireyin FİZYOTERAPİSTLER tarafından bu engeli için yapılan çalışmalarda DESTEK EĞİTİMİDİR. Zihinsel yetersizliği yada Öğrenme Güçlüğü tanısı ile gelen kişilere yapılan Okuma-Yazma ,Matematik , Sosyal İletişim gibi çalışmalarda destek eğitimidir. Daha ağır özür gruplarında ise Yemek yeme , elini yıkama , düğmesini ilikleme , tuvalet alışkanlığı kazanmak da BİREYSEL EĞİTİMİN çalışma şekilleridir.
Ateş düştüğü yeri yaktığı gibi , engelli bir çocuğa sahip olan ailelerde çocuklarında ki eksiği fark ettikten sonra bunları gidermek için çareler ararlar. Bu tıp alanında yapılabileceklerden sonra EĞİTİM arayışı başlar. Okula gidip normal çocuklar gibi başarı sağlayamayan engelli bireyler için DEVLET eğitim desteği veren bir sistem kurmuştur.
Bu işler Özel Rehehabilitasyon Merkezleri tarafından yürütülür. Devlet Hastaneleri yada Resmi Üniversite Hastanelerinden alınan Sağlık Kurulu Raporunda %20 yi geçen oran ilk şarttır Destek Eğitimi İçin. Bu şartı taşıyan bireylerin ailesinin istemesi halinde Milli Eğitim Müdürlüklerine Bağlı çalışan Rehberlik Araştırma Merkezi tarafından incelen engelli bireye eğitim ihtiyacı doğrultusunda RAM raporu düzenlenir. Bu işlemden sonra birey herhangi bir REHABİLİTASYON MERKEZİNDEN ücretsiz olarak yararlanmaya başlar ve tüm eğitim giderleri DEVLET tarafından ödenir. Engelli birey haftada 2 saat , ayda 8 saat evinden özel araçlarla alınır ve Öğretmeni nezeretinde teke tek eğitim gördükten sonra gene evine bırakılır. Servis ücreti de Özel Rehabilitasyon Merkezleri tarafından karşılanmaktadır.
Buraya kadar kısaca özetlediğimiz ÖZEL EĞİTİM konusunda gelecek hafta yaşanan sıkıntıları paylaşacağım. Hepinize engelsiz bir yaşam dileklerimle YENİ YILINIZI kutluyorum.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com