31 OCAK 2014 BASİT USULE GEÇMEK İÇİN SON GÜN
24 Ocak 2014 09:05:44
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 46. maddesinde "Basit usule tabi olmanın genel ve özel şartlarına topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı" belirtilmiştir.
Bilindiği üzere basit usule tabi olmanın şartlarını kaybedenler ile herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilmiş olan mükellefler hiçbir şekilde basit usule geçemiyorlardı. Ayrıca söz konusu kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeniyle basit usulden yararlanama hakları yoktu.
15 Haziran 2012 Tarih ve 28324 sayılı Resmi Gazete ile yayımlanan 6322 Sayılı Yasanın 7. maddesiyle 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 46.maddesi değiştirilmiş ve değişiklik sonucu Gerçek Usulden Basit Usule Geçmek mümkün olmuştur. Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan 93 seri no'lu Gelir Vergisi Sirküleri ile uygulamaya ilişkin ayrıntılara yer verilmiştir.
Basit usulde vergilendirmeyi tercih eden mükelleflere, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflere göre bir takım kolaylıklar sağlanmıştır. Bu kolaylıklar kısaca şunlardır:
Yasal defter tutma zorunluluğu yoktur,Vergi tevkifatı yapmaz ve muhtasar beyanname vermez,Geçici vergi beyan etmez ve ödemez,Basit usulde vergilendirilen mükellefler mal teslimi ve hizmet ifalarında katma değer vergisinden istisnadır.
Yeni düzenlemeye göre, gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerden; Basit usule tabi olmanın genel şartlarını taşıyan, arka arkaya iki hesap döneminin iş hacmi basit usul için belirlenen hadlerin altında kalan ve 1 Ocak-31 Ocak tarihleri arasında yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunanların mükellefiyet şekli, ocak ayı başından itibaren basit usul olarak tesis edilecektir.
Başvuruda bulunan mükelleflerin 2013 takvim yılına ilişkin alış, satış ve/veya hasılat tutarları dışındaki şartları taşıyıp taşımadığı kontrol edilecektir. 2013 takvim yılına ilişkin alış, satış ve/veya hasılat tutarlarının kontrolünün ise beyanname verilmesinden sonra yapılacağı tabiidir.
Diğer taraftan, şartları taşıdığı halde ocak ayının başından 31'inci günü akşamına kadar basit usulde vergilendirmeye geçmek için yazılı olarak başvuruda bulunmayan gerçek usule tabi mükelleflerin, kendi istekleri ile gerçek usulde vergilendirmeyi seçtikleri kabul edilerek bu usulde vergilendirilmelerine devam edilecektir.
Bunun dışında gerçek usulde vergilendirildiği veya vergilendirilmesi gerektiği faaliyetini 1/1/2012 tarihi ve sonra terk eden mükellefler terk tarihini takip eden yılın başından itibaren iki yıl geçmedikçe basit usulden yararlanamayacaklardır.
6322 Sayılı Yasa ile değiştirilen 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 46 ncı maddesi ile Gelir İdaresi Başkanlığınca yayımlanan 93 seri no'lu Gelir Vergisi Sirküleri uyarınca; Basit usule tabi olmanın genel şartlarını taşıyan, arka arkaya iki hesap döneminin iş hacmi basit usul için belirlenen hadlerin altında kalan ve 1 Ocak-31 Ocak tarihleri arasında yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvuruda bulunan gerçek usule tabi mükellefler ocak ayı başından itibaren basit usulden faydalanabileceklerdir.
Firmanızın Basit usule tabi olmanın genel şartlarını taşıyıp taşımadığını ve arka arkaya iki hesap döneminin iş hacminin basit usul için belirlenen hadlerin altında kalıp kalmadığının tespiti için muhasebe yetkilinizden bilgi alarak en geç 31 Ocak tarihine kadar bağlı bulunduğunuz vergi, dairesine gerekli başvurunuzu yapınız.
Saygılarımla...
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Tuncay BONCUK
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com