ARA DİNLENMESİ HAKKI
06 Mayis 2014 11:21:37
16-Ara dinlenmesi sürem ne kadar olmalıdır?
Ara dinlenmesi günlük çalışma sürenizin ortalama bir zamanında verilen ve süresi çalıştığınız yerin geleneklerine ve işin gereğine göre ayarlanan dinlenme süresine verilen addır.
Günümüzde işyerlerinde uygulanan ve öğle yemeği molası, çay molası ya da sigara molası vb. isimlerle adlandırılan dinlenme zamanlarının tümü ara dinlenmesi olarak nitelendirilebilir.
Ara dinlenmesi, günlük çalışma süreniz;
- dört saat veya daha kısa ise onbeş dakikadan,
- dört saat ile yedibuçuk saat arasında ise (yedibuçuk saat dahil) yarım saatten,
- yedibuçuk saatten fazla ise bir saatten, daha az olmamalıdır.
17-Çalışma süremi hesaplarken ara dinlenmelerimi hesaba katmalı mıyım?
Hayır. Ara dinlenmesi süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Örneğin; sabah 08:00'de çalışmaya başlayan, saat 17:00'de çalışmayı bırakan ve gün içinde bir saat yemek molası ve iki kez on beşer dakika çay molası kullanan bir işçinin günlük çalışma süresi 9 saat değil, 7.5 saattir.
18-Ara dinlenmesi süremi tek seferde mi kullanmalıyım?
Genel kural, ara dinlenmelerinin aralıksız olarak kullandırılmasıdır. Ancak, işyerinizin bulunduğu yerdeki iklim, mevsim, gelenekler ve işin niteliği gibi özellikler göz önünde bulundurularak, hizmet aktinizde belirtilmek kaydıyla, ara dinlenmeniz bölünerek kullandırılabilir.
HAFTA TATİLİ HAKKI
19 - Hafta tatiline hak kazanmak için ne kadar çalışmalıyım?
Hafta tatilinden önce, İş Kanunu'nun 63. maddesine göre belirlenen iş günlerinde tam olarak çalışmanız halinde hafta tatiline hak kazanırsınız. Örneğin; işyerinizde eğer haftanın 6 işgünü toplam 45 saatlik bir çalışma düzeni uygulanıyorsa, hafta tatiline hak kazanabilmeniz için söz konusu 6 günde tam olarak çalışmanız gerekmektedir.
Hafta tatili süresi 24 saattir ve bu süre kesintisiz olarak kullandırılmalıdır.
20 - Hafta içinde raporlu olmam halinde hafta tatili hakkımı kaybeder miyim?
Hayır. Bir haftalık süre içinde hekim raporuyla işe gelmediğiniz günler çalışılmış gibi sayılır ve o haftanın tamamını raporlu geçirseniz dahi hafta tatiline hak kazanırsınız.
21-İşveren hafta tatili iznimde ücret ödemek zorunda mıdır?
Kesinlikle evet. Çünkü hafta tatili, ücretli kullandırılması gereken bir izindir. Hafta tatili gününde çalışmasanız dahi, o günün ücretini tam olarak alırsınız.
22-Hafta tatilimde çalışma yapmam halinde ücretim nasıl ödenir?
Hafta tatili günleri yapılan çalışmalar, haftada 45 saatlik çalışma süresinin aşılmasına neden olacağından, fazla çalışma gibi ücretlendirilmelidir.
GENEL TATİL HAKKI
23 - Ulusal bayram ve genel tatil günleri hangileridir?
1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı günleri ise genel tatil olarak kabul edilir.
- 29 Ekim 1.5 gün
- 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs ve 30 Ağustos 1'er gün,
- Ramazan Bayramı 3.5 gün, Kurban Bayramı 4.5 gündür.
24 - Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmam zorunlu mudur?
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışmayacağınıza dair, işverenle imzalayacağınız hizmet aktine yazılı bir hüküm konulabilir ya da işyerinizde uygulanmakta olan bir toplu iş sözleşmesi varsa bu hususta toplu iş sözleşmesi ile genel bir düzenleme yapılmış olabilir. Bu durumlarda sözleşmelerdeki hükümlere göre hareket edilir.
Ancak, yazılı hüküm olmadığı hallerde işverenin herhangi bir ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışmanızı talep edebilmesi için önceden yazılı onayınızı almış olması gereklidir.
25 - Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmam halinde ücretim nasıl ödenir?
Herhangi bir ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışmamanız halinde işvereniniz o güne ait ücretinizi tam olarak ödeyecektir.
Çalışma yapmanız halinde ise, çalıştığınız her gün için ilave bir yevmiye daha vermesi gereklidir.
ETİKETLER : Yazdır
Erdemir de çalışan bir işçiyi düşündüğünüzde; 08:30 - 16:30 çalışan bir işçi günde 7buçuk saat çalıştı görünüyor. ara dinlenmeleri de oluyor tabi ki fakat çalışma süresinden sayılıyor.
bu durum sizin bahsettiğiniz durumla çelişiyor sanırım ?
- s.
- 1
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com