
mervekran@gmail.com
BESLENMENİN GERÇEĞİ : KAHVALTISIZ ASLA!
15 Agustos 2014 13:08:42
Merve KIRAN
Hiçbirimiz benzini olmayan bir arabanın çalışmasını bekleyemeyiz, o halde yakıtı olmadan, bir insan vücudu normal fonksiyonlarını nasıl yerine getirebilir? Üstelik arabaya göre çok daha karmaşık bir yapıya sahip olmasına ve değişik yakıt türlerine ihtiyaç duymasına rağmen. Maalesef çoğu insan kahvaltının öneminin hala farkında değil ve yapılan birçok çalışma gösteriyor ki kahvaltı en çok atlanan öğün.
Önemi Adında Saklı
Kahvaltı, ortalama 8-9 saatlik bir açlık döneminden sonra alınan ilk öğündür. Sabah uyandığımızda kan şekerimiz düşer ve kendimizi yorgun hissederiz. Çünkü, gece açlık süresince vücudumuzun enerji depoları tükenmiştir. Adından da anlaşılacağı gibi 'break' (=bitirmek) ve 'fast' (=açlık) sözcüklerinden oluşan 'breakfast' (Açlığı bitir) yani kahvaltı, bu duruma son verir ve vücudun marşına basmayı sağlayan, aynı zamanda fiziksel ve mental performansı geliştiren enerjiyi sağlar. Böylelikle gece boyunca düşen metabolizma hızı artar.
Kahvaltı atlandığı takdirde ise, fiziksel güçsüzlük hissinin yanı sıra kan şekeri düşüklüğü nedeni ile uyku hali, konsantrasyon bozukluğu, algılamada güçlük ve gerginlik kaçınılmaz hale gelmektedir. Bu durum, özellikle okul çağındaki çocukları fazlasıyla etkilemektedir. Bedensel ve zihinsel gelişmenin en hızlı olduğu çocukluk döneminde, yeterli ve dengeli beslenmenin ilk şartını düzenli ve sağlıklı kahvaltı oluşturmaktadır.
Kahvaltı Yapan Çocuklar Daha Başarılı
Yapılan araştırmalar, çocukların kahvaltı yaparak okula gitmeleri halinde, derslerine daha çok konsantre olduklarını, algılama ve okuma yeteneklerinin arttığını göstermektedir. Okul performansındaki artış, akademik ve sosyal başarıyı sağlamakta ve bu da başarılı bir genç nesilin yetişmesine zemin hazırlamaktadır.
Kahvaltı Yapanlar Daha Formda
Sanılanın aksine, kahvaltıyı atlamak kilo verilmesini ya da kilonun korunmasını kolaylaştırmaz. Tersine, vücut bir sonraki öğünün de yenilmeyeceğini düşünerek tasarruf moduna geçer ve bir sonraki öğünde yenilenleri yağa dönüştürerek depolar. Bunun yanı sıra, bu geçiştirme durumu, bireylerin ilerleyen öğünlerde daha sağlıksız ve daha fazla yeme eğilimine neden olur. Bu durum, kahvaltı yapmayanların daha çok kilo almasının kaçınılmaz olduğunu bir kez daha ortaya koymaktadır.
Kahvaltı yapanların genellikle daha sağlıklı kiloda oldukları ve kilo verme programlarında daha başarılı oldukları yine araştırmalar tarafından kanıtlanan bir gerçektir.
Okul çocuklarında, kahvaltı ve performans arasındaki güçlü ilişkiye yukarıda değinmiştik. Bu durum iş hayatında çalışan insanlar için de geçerlidir. Güne kahvaltıyla başlayan bireyler, işlerinde daha üretken, başarılı ve işlerine daha oryantedirler.
Özetlemek gerekirse, kahvaltı yapmak, sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmanın ilk adımıdır ve etkisi gün boyu sürmektedir. Siz de kahvaltı ile güne güzel bir başlangıç yapın, böylece hem vücudunuzu hem beyninizi doğru besinlerle besleyin.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
Köşe Yazarlarımız
Çok Okunan Köşe Yazıları
» Henüz BUGÜN Yazı Görünmüyor