
KÜRESEL RİSKLER RAPORU 2015'E GÖRE JEOPOLİTİK VE ÇEVRESEL RİSKLER ARTIYOR
09 Subat 2015 11:01:47
Konuk Yazar
Dünya Ekonomik Forumunun (WEF) 900 üyesi ile yapılan anketin sonuçlarından hareketle hazırlanan Dünya Ekonomik Forumu, Küresel Riskler 2015 Raporu yayınlandı.
Küresel Riskler 2015 raporundaki sıralamada önceki yıllara göre ciddi değişiklikler görülüyor. Jeopolitik riskler öne çıkarken, sosyal ve çevresel riskler giderek artıyor ve dünyanın bunları çözmeye hazır olmadığı belirtiliyor.
Raporda dünyanın gelecek 10 yıl içinde yaşayabileceği 28 önemli risk ve bu risklere yol açan 13 trend ortaya konuldu. Bu riskler, jeopolitik, çevresel, toplumsal, teknolojik ve ekonomik riskler kategorileri altında incelendi.
· Jeopolitik risklerden öne çıkanlar, silah ve kitle imha teknolojilerindeki gelişmeler ile uluslararası çatışmalar, devletlerin çökmesi, terörist saldırıların tetiklemesi sonucu ülkeler arası anlaşmazlıklar ve çatışmalar,.
· Çevresel risklerden önemlileri, olağandışı çevre koşulları, doğal afetler,
· Toplumsal risklerden öne çıkanlar, su krizi, salgın hastalıklar, gıda krizleri,
· Teknolojik risklerden önemlileri, siber saldırılar, veri hırsızlığı, bilgi altyapı sistemlerinin çökmesi,
· Ekonomik risklerden öne çıkanlar, işsizlik, ekonomik krizler, finansal sistemlerin çökmesi, enflasyon, durgunluk, varlık balonları.
Raporda 2015 yılından başlayarak dünyanın ciddi sorunlar yaşayacağı ve 10 yıl içinde yaşanabilecek risklerin içinde en önemlisinin ülkelerin yaşayacağı iç çatışmalar ve ülkeler arası savaşlar olacağı belirtiliyor. Sonuçları açısından en büyük riskler ise su krizi, salgın hastalıklar, kitle imha silahları, iklim değişikliği, enerji fiyatları, altyapı çöküşü, mali kriz, işsizlik ve eko sistemin çöküşü olarak görülüyor.
Raporda, ekonomik riskler ilk beş içinde çok küçük bir yer bulurken, jeopolitik riskler öne çıkıyor. Çevresel sorunlar gelecek 10 yıl için ekonomik sorunlardan daha önemli bir sorun olarak değerlendiriliyor.
WEF'in raporunda hangi bölgenin hangi risklere daha açık olduğuna dair tespitlere yer verildi. WEF'in tahminlerine göreTürkiye'nin de bulunduğu coğrafya, Avrupa cephesinden "yapısal işsizlik" riski ile karşı karşıya kalırken, Ortadoğu'dan bakınca da "iç çatışma ve devlet sisteminin çökmesi" gibi riskler taşıyor. Bölgenin uzun süre yaşaması beklenen risk isesu kıtlığı. Rapora göre Asya'da iç çatışmalar, Çin enerji fiyatları, Afrika su ve yiyecek kıtlığı risklerini taşıyor.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
Köşe Yazarlarımız
Çok Okunan Köşe Yazıları
» Henüz BUGÜN Yazı Görünmüyor
» Henüz BU HAFTA Yazı Görünmüyor