Değişim'i anlamak...
18 Kasim 2015 09:02:23
Yaşam macerası, her gün bir önceki kozmosu değiştirerek ilerlemeyi sürdürüyor. O veya bu şekilde bu değişim dünyasının içinde yaşıyoruz, tanıklığını yapıyoruz, anlamaya çalışıyoruz. "Değişim" Medya Grubu olarak yaptığımız bu...
Değişim'in kurulduğu 1992 yılı, eski binyılın kapanışına işaret eden birçok vedanın olduğu kadar yeni binyılın doğum sancılarına tanıklık eden bir tarihtir...
İsmet İnönü'nün eşi Mevhibe İnönü, Son ordinaryüs, hukukçu, bilim adamı Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, İsrail Başbakanı Menahem Begin, ABD'li yazar Isaac Asimov, Tiyatro Sanatçısı Toto Karaca, Federal Almanya Başbakanı Willy Brandt, Tiyatro sanatçısı Vasfi Rıza Zobu 1992 yılında aramızdan ayrılmıştı. Hepsi değişik açılardan 20. Yüzyıla damgasını vurmuş önemli isimlerdi bunlar.
Irak'ın Kuveyt'i işgali sonucunda gerçekleştirilen ilk Körfez Savaşı Irak'ın teslimiyle sonuçlanmış, ancak Saddam Hüseyin'in iktidarı bırakması sağlanamamıştı.
Cumhurbaşkanı koltuğundaki Merhum Turgut Özal'ın, Anavatan Partisi ve siyasal yaşama müdahaleleri, aile efradının ticari girişimleri sert eleştirilere konu oluyordu. Nitekim 1992 yılında yapılan seçimlerde, on yıla yakın süren Anavatan Partisi İktidarı yerini DYP Genel Başkanı Süleyman Demirel ve SHP Genel Başkanı Erdal İnönü'nün anlaşmasıyla kurulan koalisyon hükümeti almıştı.
O zamanlar Zonguldak denildiğinde, bugünkü Karabük ve Bartın'ı da içine alan hayli geniş bir coğrafyadan söz ediliyordu. O yıl yapılan milletvekili genel seçimlerinde DYP Zonguldak'ta büyük b ir başarıya imza atmış, Adnan Akın, Şinasi Altıner, Ömer Barutçu, Güneş Müftüoğlu, Ali Uzun ve Necdet Yazıcı'yı 19. Dönem milletvekili olarak TBMM'ye göndermişti. Sol aday olarak ise sadece merhum Bülent Ecevit Zonguldak'tan seçilmeyi başarmıştı.
Anavatan Partisinden Halil Posbıyık, 1989 seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti'den Ruhi Cöbekoğlu'na yenilmesinin ardından, 1994 yılında Ereğli Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmasıyla sonuçlanan uzun yürüyüşünün tam ortasındaydı.
Büyük Madenci Yürüyüşü öncesinde maaşları emeklilerin gerisinde kalan maden işçileri bir refah dönemine girmiş, ancak özelleştirme yanlısı söylemler güç kazanmaya başlamıştı. Erdemir'in özelleştirilmesi daha gündemde değildi.
İsmini aynı yıl Ereğli'de kurulan bir basın kuruluşuna veren, yeni milenyuma beş kala yaşanan bir "Değişim" dönemiydi bu.
***
O günden bu yana dünyada, Türkiye'de, Zonguldak'ta çok şey değişti. Siyaset, sosyal hayat, ekonomik gelişmeler bir değişim anaforuna kapılarak bugün yaşadığımız dünyayı oluşturdu.
8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Anavatan Partisi'nin oylarıyla seçilirken, "Sine-i Millet" tartışmasını başlatan Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Süleyman Demirel, Özal'ın ölümünden sonra Çankaya yokuşunu tırmanarak 9. Cumhurbaşkanı oldu. Aradan geçen sürede, Ahmet Necdet Sezer ve Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı dönemleri yaşandı. Şimdi ilk kez halkın seçtiği bir cumhurbaşkanımız var.
Demirel, cumhurbaşkanı olurken yerini Tansu Çiller'e bıraktı. Çiller'den sonra Merhum Necmettin Erbakan liderliğinde Refahyol hükümeti, ardından kısa dönem azınlık hükümeti, sonra da Merhum Bülent Ecevit'in başbakanlığında bir koalisyon dönemi, nihayet 2002 yılında AK Parti iktidara geldi.
Zonguldak TBMM'ye 1996'da Necmettin Aydın, Veysel Atasoy, Ömer Barutçu, Mümtaz Soysal, Boray Baycık, Hasan Gemici'yi yolladı. 1999'da Necmettin Aydın (RP)ve Mümtaz Soysal'ın (DSP) yerine Ömer Üstünkol (DSP)ve İsmail Cerrahoğlu(MHP) Zonguldak'ı temsil etti. 2002 yılında başlayan AK Parti döneminde ilk seçilen vekiller AK Parti'den Köksal Toptan, Polat Türkmen ve Fazlı Erdoğan, CHP'den ise Harun Akın ile Nadir Saraç TBMM yolunu tuttu. AK Parti listesi 2007'de değişmezken, CHP'de sahneye Ali Koçal ve Ali İhsan Köktürk çıktı.2011'de AK Parti'de Toptan dışındaki isimler değişti. Ercan Candan ve Özcan Ulupınar sahneye çıktı. CHP'de ise Mehmet Haberal birinci sıraya geldi, Ali İhsan Köktürk yerini korudu.
1994 yılında Ruhi Cöbekoğlu Ereğli Belediye Başkanlığı görevini Halil Posbıyık'a devretti. Posbıyık 2007'de milletvekili adaylığı için ayrıldı, 2009'da yeniden geri döndü. 2014 yılında Posbıyık dönemi de sona erdi.
Aradan geçen dönemde TTK'da istihdam azaldı. Erdemir ve ÇATES özelleşti. 20. Yüzyılın göç alan Sanayi kenti göç verir duruma geldi.
Unutanlar olabilir... Eski binyılın son demlerinden, yeni binyılın ilk onbeş yıllık dönemi boyunca inanılmaz değişimler yaşadık.
Hani derler ya, değişmeyen tek şey değişimin kendisidir diye...
İşte elinizde tuttuğunuz gazetenin, dinlediğiniz radyonun, haberleri takip ettiğiniz internet sitesinin içeriğini sizin için hazırlayan "Değişim Medya Grubu" böylesi bir değişim dönemine sizin için, sizinle beraber tanıklık etti...
Nice 23 yıllara...
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com