MİLLİ EGEMENLİK NEDİR?
18 Nisan 2016 08:34:25
Milli Bayramlarımızı geri verin. Gençlerde,Çocuklarda bayram etsinler. Ailesiyle/milletiyle Bayram coşkusunu yaşasınlar. Bayramlar; İl ve İlçelerde şölen havası içinde büyük törenlerle ,şanla/şerefle kutlansın. Çocuklarımız ,gençlerimiz gösterilerini onurla yapsınlar. Türk bayrağı dalgalansın, millet bir bütün olsun.Okullarda Andımız söylensin,istiklal marşımızla bayrak göndere çekilsin. Duygular arşa çıksın,gururdan göğsümüz kabarsın/göz yaşlarımız onurla aksın. İşte Milli Egemenlik bu... Türkiye Cumhuriyetinin evlatları onurla atalarını ansın/gazileriyle kucaklaşsın. Şiirler okunsun, 81 ilimizin folkları gösteri yapsın.Havada/karada/denizde muhteşem gösteriler olsun. İşte Milli Egemenlik bu...
Vatanın bölünmez bütünlüğü içinde el ele kardeşçe ,bir elimizde Atatürk'ün ilkeleri/bir elimizde Atatürk'ün inkılapları Bütün Türkiye'mizi ;ev ev,cadde,cadde TÜRK BAYRAĞI ile süsleyelim,şehit kanı tarih yazmış milletimizin destanını Göğsünüzde taşıdığımız TÜRK BAYRAĞI ile bayramları kutlayalım...İşte Milli Egemenlik bu...
Önemli olan yasaklamak/kaldırmak değil. Önemli olan Yedi bölge insanlarımızı Millet olma idealinde/erdemliğinde/ülküsünde birleştirmektir.Tek Bayrak /Tek vatan/tek millet olgusunu vermektir. İşte Milli Egemenlik budur.
MİLLİ EGEMENLİK NEDİR?
Ulusal Egemenlikya damillî hâkimiyet, devletin gücü olan egemenliğin doğrudan doğruya ulusa ait olmasıdır.Millî egemenlik,ulus egemenliği ya da hâkimiyeti milliye olarak da adlandırılır.
Ulusal egemenliğin var olduğu devletlerde, kurucu ve yönetici güç bazı kişilerde ya da belli gruplarda değil halktadır. Ulusal egemenliğin en önemli göstergelerinden biri meclis ve onu oluşturan demokratik seçimlerdir. Uluslar bu sayede kendi egemenliklerini oluşturabilirler.
Ulusal egemenlik kavramı, devlet ve egemenlik kavramları oluştuğundan beri pek çok siyaset bilimci ve filozof tarafından ele alınmıştır. Günümüz dünyasının pek çok devleti, ulusal egemenlik ilkesine dayalıdır.
Milli Egemenlik
Anayasamızın "Egemenlik" başlıklı 6. maddesi aynen şöyle demektedir: "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir. Türk Milleti, egemenliğini, Anayasanın koyduğu esaslara göre, yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılamaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz."
Toplumda hiçbir kimse, hiçbir zümre, hiçbir sınıf ya da gurup, doğrudan üstün emretme gücüne sahip olamaz. Toplumda üstün emretme gücünün tek kaynağı ve tek sahibi milletin kendisidir.
Önemli olan, Millî Egemenlik fikrinin genç nesillerce, ruhunda ve anlamında gönülden benimsenmesi ve onu yaşatmasıdır.
MillîEgemenlik;
Millî Egemenliğin en kısa tanımı şudur; "Egemenliğin tek meşru kaynağı ve
sahibi Millettir." Millet iradesi, fertlerin iradelerinin bir araya gelmesinden
ve kaynaşmasından oluşmaktadır. Millî egemenlik, milletin bölünmez iradesini
temsil eder.Bu da Laik,hukukun üstünlüğüne bağlı Türkiye Cumhuriyetidir bunun
dışındaki arayışlar beyhudedir Türk Milletinin karakterine uymaz
Atatürk'e göre, toplumda en yüksek hürriyetin, en yüksek eşitlik ve adaletin devamlı şekilde sağlanması ve korunması ancak ve ancak tam ve kesin manâsıyla millî egemenliğin kurulmuş olmasına bağlıdır. Bundan dolayı hürriyetin de, eşitliğin de, adaletin de dayanak noktası millî egemenliktir.
Atatürk, "Türküm" diyen her insanın vatan toprakları üstünde ayrıcalıksız ve kaynaşmış bir Türk ulusunu temsil ettiğini özellikle vurgulamıştır. "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Ulusun Olacaktır" ilkesi doğrultusunda hiç bir güç, hiç bir iç ve dış kuvvet bu hakkı ulusun elinden alamaz. Ulusumuz, en kutsal varlığı olan bağımsızlığını gerektiğinde canı pahasına korumuştur ve her zaman da koruyacaktır.
Misâk-ıMillî;
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ulusal
sınırları içinde bir "ulus devlet"dir. Bu sınırlar, kurtuluş savaşının ardından
"Misâk-ı Millî" ile tespit edilen vatan topraklarının bütününü ifade eder.
Birinci Meclis'in temeli; "Müdafaa-i Hukuk"tur. Müdafaa-i Hukuk'un özü ise "Ulusal Egemenlik ve Tam Bağımsızlık "tır. Tam bağımsızlık, Kuvayı Millîye anlayışı ile ruh bulur. "Ulusal Güçler" demek olan Kuvayı Millîye ise, Türk Milleti'nin onurunu temsil eder.
ATATÜRK; Annesinin ölümünden sonra mezarı başında yaptığı konuşmada
" Validem bu toprağın altında fakat Milli Egemenlik ilelebet payidar olsun ,Beni teselli eden en büyük kuvvet budur. Valide'min mezarı önündeve Allah huzurunda and içiyorum , bu kadar kan dökerek,şehit vererekMilletin elde ettiğiegemenliğin muhafaza ve müdavası için , icap ederse validemin yanına gitmekte asla tereddüt etmeyeceğim. Milli Egemenlik uğrunda canımı vermek , benim için vicdan ve namus borcu olsun"
Eğitimci-Yazar-Şair HARUN KARA diyor ki;
TÜRK MİLLETİNE düşen görev ATATÜRK 'ün annesinin mezarı başında söylediklerini bir kez dahadüşünmesi...
Bir yürek olarak, tek kalp atışı gibi EGEMENLİĞE ,Hukukun üstünlüğüne dayalı ,adaletli ,çağdaş, Laik TÜRKİYECUMHURİYETİNEebediyen sahip çıkmaktır, yaşatmaktır.
İLMİN /BİLİMİN IŞIĞINDA ÇAĞLARA YÜRÜMEK İÇİN ; ATATÜRK GİBİ DÜŞÜNMEK GEREK.... İşte Milliği Egemenlik budur...
Atatürk'ün düşüncesinin ışığında altını çizerek tekrar söylüyorum: Önemli olan yasaklamak değil. Önemli olan Yedi bölge insanlarımızı Millet olma idealinde/erdemliğinde/ülküsünde/kültüründebirleştirmektir.Tek Bayrak /Tek vatan/tek millet olgusunu vermektir. 81 İde ve ilçelerinde yedi bölge halk oyunun el ele oynamaktır Gök kuşağının yedi renginin güzelliğigibi yedi bölge insanını Türk bayrağı altında toplamaktır Herkesin TC nin birinci sınıf vatandaşı olarak yaşamasını sağlamaktırİşte Milli Egemenlik budur.
ATATÜRK gibi büyük bir dahi lidere sahip olmak, CUMHURİYET Çocukları olarak BİZE; O'nun değerlerine, O'nunbıraktığı Cumhuriyete, ilkelerine emanete sahip çıkmaktır. Türk Milletine; TÜRKİYE CUMHURİYETİNİ, ÇAĞDAŞ ÜLKELERİNÖNÜNE TAŞIMAK YAKIŞIR...
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com