TETİKER ÜNİVERSİTESİ...
11 Mayis 2016 09:18:55
Sorumluluk makamındaki insanların riskleri hafife alma eğilimi hem kendileri, hem de temsil ettikleri hedefler için son derece zararlıdır.
Oysa kimi zaman bu kişiler, sanal bir gündem icat ederler ve bu sanal gündemlere refleks veren kamuoyunun tepkilerini küçümserler. Muhataplar bu durumda oltanın ucundaki yemi yutmuş olduklarından oltayı tutanın küçümsemesine mahzar olmalarına şaşmamak gerek.
Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker'in görev süresinin sonu yaklaşırken "Ereğli'ye Üniversite" talebi ile ortaya çıkışını değerlendirmek gerekiyorsa, gerçekte kurumsal bir hedefi mi gündeme getiriyor, yoksa sanal bir gündem yaratıp bunun üzerinden muhatap mı seçiyor buna bakmak gerekir.
Tetiker, sahiden Ereğli'ye üniversite kurulmasını istiyorsa, bu fikri yerinde bulmayan iktidar partisi milletvekilinin refleksini "Vızırtı" olarak değerlendirmemesi, en azından bunu uluorta beyan etmemesi gerekirdi.
Eğer Tetiker Üniversite talebini yaklaşan Ticaret ve Sanayi Odası grup seçimleri öncesinde kamuoyu yaratmak için araçsallaştırıyorsa... O zaman takdir,(detaya gerek yok) TSO'nun kendi tabanınındır.
***
Ereğli'de üniversite kurulması talebi yeni bir şey değil.
Binlerce kişinin TTK'da çalıştığı, Erdemir'in zenginlik saçtığı dönemlerde, dönemin siyasileri tarafından itilip kakıldığından ötürü Alaplı'ya taşınmak durumunda kalan ve Alaplı MYO adını alan Ereğli MYO ile başlar Ereğli'nin yükseköğretim macerası. Bölgede kamu sektörünün ağırlığını yitirip, başka ekonomik enstrümanlar arandığı zaman yeniden gündeme gelmiş bir konu bu. Yani Ereğli'de üniversite taleplerinin altında ekonomik mülahazalar yatıyor.
Bülent Ecevit Üniversitesi'nin Ereğli'de fakülteleşme konusunda önemli adımları oldu son dönemde. Ereğli Eğitim Fakültesi gibi en önemli fakültelerden biri Ereğli'de. Denizcilik Yüksekokulu fakülteye dönüştürüldü. Turizm Fakültesi için karar alındı, kuruluş aşamasına geçildi. Erdemir'in uykuda bekleyen Metalurji ve Kimya fakültesi de hesaba katılırsa dört fakülte bulunan bir ilçe. Dahası Denizcilik Yüksekokulu da faaliyetini sürdürüyor. Ereğli Meslek Yüksekokulu da yeniden öğrenci almaya başladı. Bu yüksekokul, branşlarını genişletme açısından çoğu fakültede bulunmayan bir potansiyeli de içinde barındırıyor.
Ekonomik mülahazaları ekonomi çevrelerine bırakın, ilçenin yükseköğretim ortamlarının sağladığı kültürel ve sosyal getirilere ihtiyacı olduğuna kimse itiraz edemez herhalde.
Ancak geçen TSO seçimlerinden bir yıl öncesinden bu yana gündeme gelmeyen talebin hangi meclislerde, paydaşların (Milletvekili-Kaymakam-Belediye Başkanı-TSO başkanı-STK-Siyasi Partiler)ortak kararı olarak olgunlaştığının da (Tersini düşünmek olmaz, tek kişi, tek kurum mu bu sonuca vardı yani?)açıklanması gerekir.
***
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer'in, ilçelerde, özellikle de Ereğli'de yükseköğretim altyapısının geliştirilmesine verdiği önem, Ereğli kampüsü için yürüttüğü çalışma kamuoyunca gayet iyi biliniyor. Oyalamaz, geciktirmez, an geldiğinde gerekli adımları atar. Rektör ayak sürümeye kalksaydı, öğrenci sayısının onbinleri aşması beklentisi rüya olurdu.
Ancak Ereğli'nin farklı alanlarda ihtiyaç duyduğu açılımların tüm Zonguldak genelinde aynı desteği bulduğunu söylemek zor. Bunun en önemli örneğini, Tetiker'in selefi Mehmet Genç'in Karaelmas Üniversitesi isminin korunması, bunun yerine Bülent Ecevit Üniversitesi'nin Ereğli'ye kurulması için yapılan girişimler esnasında gördük.
Rektör Özer'in ilçe kampüsü çalışmalarına odaklandığı, BEÜ bütçesinden ilçeye yükseköğretim altyapısı kurmaya çabaladığı, İlçede on bin, onbeş bin öğrenci umudu verdiği bir ortamda, ayrı bir üniversite talebinin daha yapılmamış ama yapılacak olan yatırımları, daha kurulmamış ama kurulacak olan fakülteleri nasıl etkileyeceğini hesap etmeden yapılan çıkışların ne ölçüde bir sorumluluğu yansıttığını sorgulamak kamuoyunun en doğal hakkıdır.
Ereğli'de gelişmeye müsait bir yükseköğretim altyapısı hazırlanırken, fakülteleri bırakıp "Rektörlük" istemenin ne ölçüde gerçekçi olduğunun da sorgulanması gerekir. Gerçekten ilçe ekonomisine can suyu sağlayacak sayıda öğrenci mi hedefleniyor, protokole 'Rektör' ilavesi mi yapılmak isteniyor sormak gerek.
BEÜ tarafından yapılacak yerleşke yapılmamışken, fakülteler henüz öğrenci almamışken, tam bu işler istim üstündeyken... Ve şeytan görmeden geçme diyor; TSO seçimleri bu kadar yakındayken...
Ayrıca, kendi attığın hedefleri rasyonel bulmayanların sözlerini "Vızırtı", karşı olanlarınkini de "Ereğli'ye ihanet ettiği" şeklinde değerlendirmek, ciddi bir hedefe kilitlenmiş olanların söylemi olmamalıydı.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com