EKİ'NİN ANLAMI, TTK'NIN ÖNEMİ...
30 Haziran 2016 08:25:02
Zonguldak'ta özelleştirme yanlısı pek az bulunur. Bu pek az bulunan özelleştirme yanlıları da ekonomiyi iyi bildiklerini zannedip, Zonguldak'ın bir bütün olarak varoluşunu ise hiç anlamayanlardır.
Niye böyledir? Zira özelleştirmeyi savunduğu bilinen herkes, iktisat teorileri, arz talep, fiyat yasaları gibi şeylerden dem vurarak, dayatılmış bir yok oluş projesini rasyonalize ederler. Söz konusu olan, tüccar kafalıların sahte bir akla uydurma çabası olmasaydı, özelleştirmenin yapıldığı veya işletmelerin kapatıldığı bölgelerin kendini yeniden üretmesi (ki bu sağlıklı-sağlığına kavuşmuş bir ekonominin temel göstergesidir) mümkün olurdu.
Özelleştirme ve işçi sayısındaki azalmanın Kandilli'deki etkilerine bakın. Belde nasıl can çekişiyor. Bir zamanların belde görünümlü, sineması, ekonoması olan Kireçlik'in nasıl can verdiğini gözlemleyin. Kendini yeniden üretebilmiş bir örnek bilen varsa beri gelsin ki biz de bilelim.
Demek ki Descartes'i, Kant'ı, rasyonalizmi, determinizmi bir yana bırakmak gerek; demek ki kolay rasyonalize edilen şeyler, her zaman daha doğru olanlar değildir.
***
Gerçekten de Zonguldak'ı bütün olarak algılayabilenler, TTK'nın özelleştirmesinin bu memlekete herhangi bir hayır getirmeyeceğini iyi bilirler. Zira TTK el attığı her yeri abat etmiş, çekildiği her yer de afete maruz kalmıştır.
Kandilli'de pazaryerinden Alacaağzı işletmesine giderken, bugün hayli yıpranmış taş döşeli bir yoldan geçilir. Bu yol TTK'nın selef kuruluşu EKİ'nin (Ereğli Kömürleri İşletmesi) eseridir. Kozlu'da Zonguldak'ta, Kandilli'de küçük işçi lojmanları, mühendis evleri, sinemalar, kimi yerlerde tenis kortları gibi sosyal yaşam alanlarıyla EKİ'nin girişimleriyle tanışmıştır Zonguldak.
Artık orta yaşlara yaklaşmış köy çocukları arasında kamyondan bozma paso arabalarıyla ortaokul-lise bulunan yerlere gidip gelerek eğitim yaşamını tamamlamış çok kişi vardır. EKİ kamyonların üstünü kapatıp, öğrenci servisi olarak kullanılmasını sağlamasa, bugün sosyal hayatın çeşitli alanlarında faaliyet gösteren birçok kişi eğitim göremeyecekti. (Bu satırların yazarı da bu kişilerden olduğundan, bu yazının hiç yazılmayabileceğinin de göz önüne getirilmesi gerek.)
Ereğli Zonguldak arasındaki birçok köy yolu, arazi yolu, işçi servislerinin sağlıklı gidiş gelişlerini sağlamayı hedefleyen EKİ makine parkının eseridir. EKİ Mühendisleri bölgedeki ortaokullarda, liselerde boş dersleri tamamlamak suretiyle eğitime destek verdi. Bölgenin dünyadan izole orman köylüleri, uzak ufuklara ulaşmanın yolunu hep EKİ penceresinden bakarak buldu.
EKİ'nin ismi daha sonra TTK oldu ama madencilik sektörünün yaşamsal değerinde hiçbir zaman azalma olmadı. Zonguldak'ın özü kömür madenciliğidir. Kömür madenciliğinin özü Zonguldak'tır.
Şimdi biri gelip Zonguldak ve Zonguldaklıya TTK'nın özelleştirileceğini söylüyor ha! TTK'yı satmanın Zonguldak ve Zonguldaklıyı satmaktan ne farkı var?
***
Özelleştirme yanlılarından bir kısmının taktiği de maden işçisini temsil eden sendika ve yöneticilerine yönelik karalama kampanyaları şeklinde ortaya çıkıyor, çıkacaktır. Bunun çeşitli ekonomi önermeleriyle TTK'nın kapanmasını rasyonalize etmekten farkı yok.
Bugün genç olanlar unutmuş olabilir. Büyük Madenci Yürüyüşü yapıldığında bu TTK işçisi bir emekli kadar maaşı zor alıyordu. O yürüyüşten sonra madencilerin yaşam koşulları idare eder bir seviyeye getirildi. Bu başarıda bölgenin en güçlü sivil toplum kuruluşu olan Genel Maden İşçileri Sendikası'nın rolünü inkar etmeye, yöneticilerini karalayanlar bile cüret edemez. Edemez çünkü Zonguldak'ta kimseyi buna ikna edemezler. GMİS yönetimlerinin, kader arkadaşları olan işçileri mağdur etmek için çeşitli işlere girişeceğine de inanan çıkmaz Zonguldak'ta.
GMİS açlığa mahkum edilen maden işçileri için Büyük Yürüyüş'ü gerçekleştirdiği dönemki kadar büyük bir sınava hazırlanıyor. Madenciler devlet güvencesinden koparılıp başarı-kâr rasyonalizminin, özel sektörün acımasız kollarına atılmak isteniyor.
GMİS bunu önlemek için ilk eylemi bugün Madenci Anıtı'nda düzenlenecek bir basın toplantısıyla gerçekleştirilecekti. İlk sınav doğru neticeyi almak için önemliydi ama yaşanan terör olayı nedeniyle bu eylem ertelendi. Yine de eylem yapılacaktır. Z onguldaklıya yakışanı yapmak için hazırlıklı olmak gerek.
Zonguldak'a sahip çıkmak için yapılması gereken GMİS'i desteklemektir.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com