ÇAKIR'IN UZUN, İNCE YOLU...
30 Eylül 2016 08:29:26
aAK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, dört yılı aşkın bir süredir ilçe siyasetinin en baskın siyasi figürlerinden biri haline geldi. İktidar olsun, muhalefet olsun siyasetle yakından ilgilenen herkesin en az bir kez sorduğu sorular arasında Fatih Çakır'ın bir sonraki hamlesinin ne olacağı sorusu yer alır.
Çakır, 1977 doğumlu. Daha kırk yaşını doldurmamış, buna rağmen değme siyasetçinin kariyeri boyunca geçirdiği seçimden daha fazlasından başarıyla çıkmış bir isim. Bu nedenle seçimler erkene alınmazsa, 2019 yılında yapılacak olan mahalli idareler veya milletvekili genel seçimlerinde kendine yeni bir rota çizeceğini düşünmek pek yersiz sayılmaz.
Muhalefet partileri açısından durum ortada. Rakiplerini tanıma güdüsü de denilebilir onların Çakır'a gösterdiği ilgiye. Kendi partisi açısından ise Çakır'ın talep edeceği pozisyonu halen işgal etmekte olan siyasiler tarafından takip edilmesi de doğal. Öyle veya böyle, genel kanaat, ilçe siyasetinin gelecek en az on yıllık bir kesrinde Çakır'ın var olacağı yönündedir.
Çakır'ın hiçbir açıklamasında partisi içindeki konumuna güvensizlik göremezsiniz. Bu özgüveni en zorlayıcı sorulara bile son derece rahat bir havayla cevap vermesinden anlayabilirsiniz. Çakır hakkında yapılan eleştirilerin üstlendiği görevde aldığı sonuçlar veya yaptıklarından ziyade, kurduğu ilişkiler ve yapmadıkları-yapamadıkları gibi sübjektif sayılabilecek konulardan ibaret olması da Çakır'ın potansiyelinin kimilerince riskli bulunduğunu gösteriyor.
Siyasi kariyeri ile ilgili konu kendisine ne zaman sorulsa, AK Parti ilçe başkanı, siyasette beklenmedik gelişmelerin kısa sürelerde yaşanabileceğini, bu nedenle önceliğin halen yürüttüğü görevde olduğunu söyler.
Bu yüzden ilçe başkanının söyledikleri değil, söylemedikleri daha fazla önem kazanır.
***
Fatih Çakır, ilçe başkanı olduğu 2012 yılından bu yana, seçim dönemleri bir yana bırakılırsa, düzenli olarak ilçedeki kamu yatırımları ile ilgili basın açıklamaları ve geziler düzenler.
Yakından bakıldığında ilçe başkanı olarak son bir yıllık döneme kadar Çakır'ın söylemlerinde ilçede yürütülen hizmet ve yatırımların ön plana çıktığı gözlenebilir. Bu açıklamalar, hükümet ve iktidar partisinin yerel birimlerinin başarılı olduğu algısı yaratmaya ve bir sonraki seçimde bir "Söylem portföyü" oluşturmaya yönelikti.
Parti içinde (net bir ayrım ifade etmiyor ama) gelenekçi-yenilikçi kanatlar arasındaki çekişmelerin ayyuka çıktığı dönemlerde bile AK Parti ilçe başkanı bunları minimize eden beyanlarda bulunur, yatırımlar üzerinden bir retorik geliştirme yoluna giderdi.
Oysa son dönemde Çakır'ın "Bir İlçe Vizyonu Geliştirme" olarak okunabilecek beyanları, daha öncekine göre ön plana çıkmaya başladı. Bu belki epey uzunca bir süre seçim beklentisi olmamasına da yorulabilir. Yine de bu söylem biçiminin aynı zamanda siyasetin gelecek rotasında belirleyici olma iddiasında olanlarla paralelliği gayet dikkat çekici.
Aslında, halen İçişleri Bakanı olan Süleyman Soylu'nun Bakan Yardımcılığı görevini kabul etmediğini anlattığı o ünlü ifadesinde kullandığı "Ekip arkadaşlarım uygun bulmadığı için kabul etmedim" sözleri, farklı bir siyasi gelecek için bir yapı hazırlığını ele veriyor zaten.
O hedefe giden yol Ankara'dan mı geçiyor, Ereğli'den mi?
***
Çakır'ın parti içindeki tüm değişkenleri kendi lehinde kullanabilmesi mümkün değil. Zira Belediye Başkan adaylığı söz konusu olduğunda, halen belediye yönetiminde etkisibir iddiaya göre çıkarıbulunan parti içi güçlerin direnciyle karşılaşacak. Ancak bu durumun belirleyici gücü konusunda fazla iddialı olmamak gerek. Zira bu durumda, kendi koltuğunu daha az risk altında görecek olan partisinin milletvekilinin desteğini alması daha muhtemel.
Öte yandan, yol TBMM Genel Kurulu'na gidecekse, halen görevdeki vekillerle rekabet ve yarış içine girmek kaçınılmaz. Üstelik bu durumda belediye yönetiminde etkisi bulunan parti içi grupların desteğini alacağı da garanti değil.
Bunlar herhangi birinin siyasi kariyerini belirleyen temel unsurlar... Ama her şey bu değil. Şu sorunun üzerinde de düşünmekte yarar var. Siyaset sadece genel merkezlerin veya yerel dengelerin icazetiyle mi yürür? Yoksa siyasette bir kariyer oluşturmanın yolu daha çok, siyasinin bireysel inisiyatifler geliştirmesinden mi geçer?
Çakır, bu uzun, ince yolda yürüyecekse, büyük ihtimale bu soruların cevabını da bulacak.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com