EKONOMİ

MADEN OCAĞINDA SÖZLEŞME İMZALANDI

Ereğli'ye bağlı Kandilli beldesinde faaliyet gösteren özel maden ocağı işçilerini kapsayan sözleşme imzalandı. İmzalanan sözleşme şartlarına tepki gösteren işçilerinin Zonguldak'a yürümek istediği, ancak jandarma ekiplerinin buna izin vermediği öğrenildi.

Abone Ol

Uzun süredir sözleşme süreci yaşanan özel maden ocağında yetkili sendika Genel Maden işçileri sendikası (GMİS) ile sözleşmenin imzalandığı belirtildi. Ancak sözleşme şartlarına tepki gösteren işçiler Zonguldak'a yürümek istedi. Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu ve jandarma ekiplerinin devreye girmesi ile işçilerin engellendiği öğrenildi.

Sendika genel merkezinin ücretlere birinci 6 ay için yüzde 4, ikinci 6 ay için yüzde 4, ikinci yıl ise altışar aylık dilimlerde TÜFE oranında zam yapılmasını, işveren ile imza altına almasına işçilerin tepki gösterdikleri belirtildi. Konuyla ilgili olarak telefonla ulaştığımız Genel Maden İşçileri Sendikası Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu "İmzalanan toplu sözleşme bizim de içimize sinmedi. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Genel başkan tüm sorumluluğu üzerine alarak sözleşmeyi imzalamış. İşçilerimiz yürümek istediler. Ancak çözümün bu olmadığını anlatmaya çalıştık. Onlar da Zonguldak'a yürümekten vazgeçtiler" dedi.

İKİNCİ SÖZLEŞMEDE DAHA İYİ OLACAK

Sözleşme ile ilgili olarak yazılı açıklama yapan Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş, şunları ifade etti: "HATTAT Holding'e bağlı Kandilli ve Amasra işyerlerinde çalışan yaklaşık 1100 madenci arkadaşımız için ilk toplu iş sözleşmesini imzaladık. Ücretlerde, sözleşmenin birinci yılı ilk 6 ayında yüzde 4, birinci yıl ikinci 6 ayında yüzde 4 artış sağlandı. İkinci yıl birinci ve ikinci 6 aylarda ücretlere, bir önceki dönemin tüketici fiyat endeksine göre artış yapılacak. Ayrıca taşıt yardımı ve yemek yardımı için aylık 160 TL, sosyal yardım için aylık 65 TL, Ramazan ve Kurban Bayramları için sözleşmenin birinci yılında 5'er günlük, ikinci yılında ise 10'ar günlük ücret tutarında bayram harçlığı verilmesi konusunda da anlaşmaya varıldı. Bu ilk sözleşme ile sosyal haklarda da kazanımlar sağlandı. Buna göre işçinin evlenmesi halinde 5 gün, eşinin doğum yapması halinde 3 gün, sağlık kuruluşlarında muayene için 1 gün, doğal afetlerde 5 gün ücretli izin hakkı elde edildi."

Tüm üyeler, sendika ve HATTAT Holding için hayırlı olmasını dileyen Alabaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Arkadaşlarımız için çok iyi bir sözleşme yaptığımızı söyleyemiyoruz. Ama bu bir başlangıç ve ilkler her zaman zor olur. Biz de çok sıkıntılı bir süreç yaşadık. Öncelikle TBMM'deki yasa nedeniyle 9 ay yetki beklemek zorunda kaldık. Ve düzenli ilişkiler kuramadık. Sonra işveren ile zorlu müzakerelerimiz oldu. Kandilli ve Amasra'daki çalışmaları takibe aldık. Amasra'da henüz yatırım aşamasında olmaları işimizi zorlaştırsa da bir noktada anlaştık. İkinci toplu iş sözleşmesinin daha iyi olacağını biliyoruz. En kısa zamanda işyeri temsilcilerimizi de belirleyecek ve arkadaşlarımızla daha yakın olacak, eğitim çalışmalarımızla, sosyal etkinliklerimizle kaynaşarak Genel Maden İşçileri Sendikası'nın gücüne güç katacağız."



Haber : 

Abone Ol