GÜNCEL

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne 3D atölyesi...

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ne 3D atölyesi...

Abone Ol

Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Bilgisayar Destekli 3 Boyutlu Tasarım Atölyesinin açılışına katıldı. Çorumluoğlu, "Gerek Ereğli, gerek Zonguldak'ta daha başarılı bir insan profili görüyorum. Bilişim öğretmenlerimiz, STEM öğretmenlerimiz olsun oldukça başarılılar. Zonguldak'ta daha iyisini yapacağımızı düşünüyorum" dedi.

Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nce, Bilgisayar Destekli 3 Boyutlu Tasarım Atölyesinin açılışı dolayısıyla tören düzenlendi.

Ereğli  Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirilen açılış kapsamında, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın 2018 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı Kapsamında desteklediği, Ereğli Belediyesi ve Ticaret ve Sanayi Odası'nın katkı sağladığı "Hayalimdekini Yapmam Çok Kolay" projesi çerçevesinde Bilgisayar Destekli 3 Boyutlu Tasarım Atölyesini hizmete girdi.

Açılışa, Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Ereğli Belediye Başkan Yardımcıları Hüseyin Ağlar ve Atilla Bulak, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü  Murat Kapıcı, Karadeniz Ereğli İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy,  BAKKA İzleme,Değerlendirme Ve Raporlama Birimi sorumlusu Hakkı Toplu, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.  Programda saygı duruşunda bulunuldu; İstiklal Marşı okundu.

Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, törende yaptığı konuşmada, projenin çok güzel bir proje olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"BAKKA'ya teşekkür ediyorum. Kütahya ve Manisa'da faaliyet gösteren ajanstan daha başarılı bir çalışmayı Zonguldak'ta gördüğümü söyleyebilirim. Küçük dokunuşlarla birçok birimin önünü açtılar. Geçen KEAL'daydım yine orada benzer bir çalışma yapıldı. Miktar olarak belki çok yüksek miktarlar değil ama bir okul için—buradakinin 270 bin lira zannediyorum—güzel bir rakam olduğunu düşünüyorum. Bunun yanında KDZ Ereğli Belediyemiz destek verdi, buradaki temsilcimiz vasıtasıyla teşekkür ediyorum. TSO destek verdi. Kendilerine de teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde gerek Ereğli'de gerek Zonguldak'ta  kodlama, robotik önemli olacak. Erdoğan Bektaş Valimizle Manisa'da bu çalışmayı başlatmıştık. Valimiz başlatmıştı. Bir velimiz valimize bir mektup yazıyor. Biz kodlamayı hiç birimiz bilmiyoruz. O mektuptan sonra Manisa'da bu projeye başlamıştık.

Zonguldak'ta bu projenin başlamış olması beni umutlandırdı. En son Sayın Cumhurbaşkanımızın Manisa Valiliği ziyaretinde valilik katına başladığımız projelerin sergisi konuldu. Demek 4 yılda sayın Cumhurbaşkanımıza sunum yapılacak seviyeye gelmiş. Gerek Ereğli, gerek Zonguldak'ta daha başarılı bir insan profili görüyorum. Bilişim öğretmenlerimiz, STEM öğretmenlerimiz olsun oldukça başarılılar. Zonguldak'ta daha iyisini yapacağımızı düşünüyorum. 

Buradaki öğrenci arkadaşlarımıza şunu da söylemek istiyorum. 1982 yılında ortaokulu bitirdim. Liseye gidecekken Balıkesir'de iki endüstri meslek lisesi vardı. Ben İstanbul'a maliye meslek okumaya giderken arkadaşlarımızın bir kısmı Endüstri Meslek'e gitti. O dönemde bu okullar sınavla öğrenci alan ve gıptayla bakılan okullardı. Bir süre sonra bu performans ne yazık ki biraz azaldı. Fakat son üç dört yıllık sürece baktığımızda bunun ne büyük kayıp olduğunu yeniden memleket olarak öğrenmeye başladık.  Endüstri meslek liselerimiz, mesleki Anadolu liselerimiz son derecede önemlidir. Bu okulların eski önemini kazanmasından büyük mutluluk duyuyorum. Ereğli özellikle sanayi ile ön plana çıkan bir ilçe, bu çalışmaların ve okulun önemini bir nebze olsun arttıran bir olgu diye düşünüyorum.

Daha çevireceğimiz çok pedal var. Kod yazımı konusunda çocuklarımızdan çok çalışma bekliyoruz. Obama'nın bir sözü vardı, 'Herkesin bir kodu olmalı' diyordu. Amerika'da kodlamanın başladığı dönemde bunu söylemişti. Biz birçok konuda geç kalıyoruz ama kodlama içinde son derece iyiyiz, robotik işinde iyiyiz. 3D yazılım daha yeni çıktı. Geçen arkadaşlar bize bir sunum yaptı. Şu anda Ereğli'de 3D yazıcı yapan arkadaşımız var. Ereğli'de de bu alanda iyiyiz. Eskiden 3D'yi CNC ile karıştırıyormuşum. Arkadaşlar anlatınca anladım. İleride, öyle bir zaman gelecek ki, bir mağazaya gittiğinizde size özel terzi gibi elbise dikilecek ama bunu makineler yapacak. Buradaki arkadaşlar bunu görecekler. Bu teknoloji sayesinde olacak diye düşünüyorum. Bu okulda iki tane CERN'e giden kişi var. Ben bu öğrencilerle geleceğin Türkiye'sine çok iyi hizmet edeceğini düşünüyorum. Açılan bölümün okulumuz ve Ereğli'ye hayırlı olmasını diliyorum."

TOPLU: "PROJE BAŞVURUSUNDA EREĞLİ ÖNDE"

BAKKA İzleme,Değerlendirme Ve Raporlama Birimi sorumlusu Hakkı Toplu, bu zamana kadar kamu kurumları ve STK'lara yönelik üç adet mali destek programı verildiğini, bu kapsamda 273 başvurudan yaklaşık 90 tanesine destek sağlandığını belirterek şunları kaydetti:

"Projeler kapsamında verilen eğitimlerden yaklaşık 7 bin kursiyer faydalandı. Bu kapsamda 20 bin saat eğitim verildi. Ereğli Endüstri Meslek Lisesi'nin de desteklendiği 2018 yılında yaklaşık olarak 77 kurum ve kuruluş başvuru yaptı, 34'ünün desteklenmesi kararlaştırıldı. Bu kurumlara yaklaşık 6,7 milyon liralık bir hibe destek verilmesi planlanıyor. Zonguldak ilinde bu projelerden 16 tanesi yer alıyor. Bunlara da 3,4 milyon liralık destek verilmesi planlanıyor. 2018 yılında aynı zamanda  küçük ölçekli mali destek programı adı altında yerel yönetimlere yönelik bir program başlattık. Bu kapsamda 11 projeye destek verilmesine karar verildi. Bu projelere 8,5 milyonluk bir destek verilecek. Zonguldak'ta da 7 projeye yaklaşık 5 milyon liralık destek verilmesi planlanıyor."

Kuruluşundan itibaren BAKKA'ya yaklaşık bin proje başvurusu yapıldığını, bunlardan 290 tanesine destek verildiğini, bu zamana kadar verilen mali desteğin 67 milyon liraya ulaştığını belirten Toplu, "Ereğli'nin Zonguldak ilinde proje başvurusunda önde olduğunu söylemekten mutluluk duyuyorum. Ereğli ilçemiz başarılı bir performans sergiliyor, inşallah bu devam eder" dedi.

45 KİŞİ EĞİTİLECEK

Okul Müdürü Ömer Aydoğan, BAKKA Mali Destek programı kapsamında okula kazandırılan atölye konusunda bilgi verdi.

Aydoğan, "Projemizin bütçesi 277 bin 603 TL olup okulumuza 2 adet 3D yazıcı, 16 adet bilgisayar kazandırılmıştır. Proje kapsamında 45 kişilik gruba bilgisayar destekli 3 boyutlu tasarım kursu verilecektir. Her bir kursta 15 kişilik kursun 10'u dezavantajlı kişilerden oluşmaktadır.  Her kursiyere günlük 40 TL, toplamda 600 TL ücret ödenecektir. Kurslar sonucunda üç boyutlu yazıcıları kullanabilen ve üretim yapabilen kişilerin sayısı artacak ve bu alanda kursiyerlerin istihdamı sağlanmış olacaktır. Proje kapsamında dezavantajlı ve genç işsizlerden oluşan kursiyerlere mesleki ve teknik eğitim verilerek sosyal hayata katılımları sağlanmış olacaktır."

Okul Müdürü Aydoğan, 3D Teknolojisi ile ürün modelleme, ev dekorasyonu, hediyelik eşya gibi alanlarda kullanıldığı gibi, mimarlık, inşaat, gıda, uzay ve tıp alanında medikal, protez aletleri gibi alanlarda imkanların giderek yaygınlaştığını söyledi.

SINIF VE ATÖLYEYİ GEZDİLER...


Konuşmaların ardından Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ağlar'a, belediyenin verdiği katkılardan ötürü plaket verdi. Çorumluoğlu plaketi takdim ederken, okul yöneticilerine "Artık bu plaketleri de 3D yazıcılarla yapmanızı bekliyoruz" dedi.

Kaymakam Çorumluoğlu ve beraberindekiler daha sonra 3D eğitim sınıfı ve Tasarım atölyesinde incelemelerde bulundu. Kurs öğretmeninden yürütülen çalışmalar konusunda bilgi aldı.




Haber : H Aksakal

Abone Ol