MÜZİKLE BÜTÜNLEŞMİŞ BİR İSİM NİHAN TÜRKOĞLU
1965 yılında başladığı müzik yaşamına bugün İpek Müzikevi'nde devam eden Nihan Türkoğlu her yaş grubundan öğrencilerine ders vermeye devam ediyor. Müziğin hayatın her döneminde olduğunu vurgulayan Türkoğlu Değişim Medya'nın merak ettiği soruları cevapladı.
Öncelikle sizi biraz tanıyalım. Müziğe nasıl başladınız Ereğli ile yolunuzun kesişmesi nasıl oldu?
Van Doğumluyum. İzmir Karşıyaka'da büyüdüm. 17- 18 yaşlarında ailemin de desteğiyle 1965 yılında ilk müzik hayatına atıldım. Hatta ilk elektro gitarımı bana ağabeyim aldı. İlk akordeon çalıyordum sonradan gitara dönüştürdüm. Profesyonel hayata atıldım Karşıyaka'da. Çok iyi orkestralarda, tavernalarda çalıştım barlarda şarkı söyledim. Turnelere çıktık konserler verdik. Rock orkestrası kurduk o zamanlar şimdiki gibi rock orkestraları yoktu. Konserler verdik. Askere gittim. Askerden geldikten sonra bir rüzgar beni Ereğli'ye attı. Ablamları ziyarete gelmiştim. TRT Merkez stüdyolarında çalışıyordum Tonmaister görevindeydim. Buraya gezmeye gelmiştim. Erdemir'e başvur dediler. Erdemir'e başvurduğum gün bana işe başla dediler. Ben aslında elektronik teknisyeniyim. Ereğli maceram bu şekilde başladı.
Müzik yaşamınızda birlikte çalıştığınız dönüm noktası olan tanıdık yüzlerden birileri oldu mu?
Müzik hayatımda bir Bülent Özdemir ile çalıştığıma çok memnunum birde Ergun Özer ile çalıştığım için çok mutluyum. Ergun Özer dediğimiz kişi Türkiye Piyanist şampiyonu. Büyük şahıslarla çalışmak benim hayatımda dönüm noktası olmuştur.
Bülent Özdemir tanıdık bir sima. Nasıl kesişti yolunuz?
İzmir'de çalışıyorum. Bir gün bir çocuk getirdi benim sınıf arkadaşım. 11 yaşında bir çocuk bateri çalıyor. Çok yetenekliydi. O çocuk Bülent Özdemir'di. Tabi sonradan yollarımız ayrıldı. Bülent Özdemir sürekli sahnede bana bakardı. Bende benden çekindiğini düşünürdüm. Meğer benden gitarı öğrenmek için sürekli ellerime bakarmış ve bu şekilde ellerime baka baka gitar çalmasını öğrendi. Solaktı solak bir şekilde gitarı öğrendi. Yollarımız ayrıldıktan sonra Bülent beste yapmaya başladı. Bir de baktım bir gün 'Lale Devri, Cennet, Kaçak' bu şarkıların bestekarı olmuş. Bülent'i ben yetiştirdim ama davulcu olarak yetişti Bülent bizim yanımızda. Bizden ayrıldıktan sonra gitara başlamış. Şimdi Bodrum'da kendine ait bir tavernada şarkılar söylüyor.
Ereğli'ye geri dönelim. Fabrikada çalıştığınız zamanlarda müziğe nasıl vakit ayırdınız?
Burada bir grup kurduk. İlk zamanlar Ereğli'de bulunan Amerikalılara caz müziği yapıyorduk. İtalyan solistimiz vardı. Bu grupla bir müddet çalıştık ve dağıldık. Sonra başka bir grup kurduk. O grup efsane oldu. 1977'li yıllarda Sempatiset ismini vermiştik grubumuza. Yabancı müzikler İtalyanca, İspanyolca, Fransızca, İngilizce şarkılar söylerdik. Bu yıllarda Ereğli'nin müziğe bakış açısı çok farklıydı. Hitap ettiğimiz kesim bizi çok tutuyordu. Sonrasında evlilik iş hayatı derken bir dönem müzikten ayrı kaldım ama gitar çalmayı hiç bırakmadım.
İpek Müzikevini açmaya nasıl karar verdiniz. Ne zamandan beri Ereğli'ye hizmet veriyor İpek Müzikevi?
Erdemir'den emekli olduktan sonra İpek Müzikevini açtım. 2000 yılında emekli olduktan sonra bir şirket kurdum ama istediğim gibi olmadı. Müziğe dönmeye karar verdim. 2006 yılında o işi bırakıp 2007 yılında burayı satın aldım geliştirdim ve müzik mağazası haline getirdim.
Şimdiye kadar kaç tane öğrenciniz oldu? Öğrencileriniz ile nasıl ilgileniyorsunuz?
Şu ana kadar 400 tane öğrencim oldu. Bildiklerimi genç nesillere müziğe ilgisi olanlara aktarmaya çalışıyorum. Burada özel olarak verdiğim derslerin ayrıcalığı o kişinin kendine has bir sesi vardır. Ben o sesi yakalayıp ta o sese göre gitar öğretiyorum. Çocuklara mutlaka şarkı söylemesini öğretiyorum bu şekilde kendilerine olan güvenleri de artıyor.
Kaç çeşit enstrüman çalmayı biliyorsunuz?
8 çeşit enstrüman çalmayı biliyorum. Org, keman, gitar,ud, fülüt, bağlama, bas gitar, kanun çaldığım enstrümanlardır.
İpek Müzikevi'nin diğer müzik evlerinden farkı nedir ?
İpek müzik evinin farkı kaliteli enstrümanları satışa sunmamızdır. Aradığınız her şeyi burada bulabilirsiniz. Şu anda yerimiz dar hatta biraz daha geniş olsa davullar, bateriler getireceğiz buraya. Piyanolar var mesela Kawai, Roland, Yamaha, Casio bu markaların satışını yapıyoruz.
Yetiştirdiğiniz öğrencilerden takip ettiğiniz kendini kanıtlamış Ereğli ile bağlantısı olan biri var mı?
Bir tane öğrencim vardı onu takip ediyorduk. Mine Ajlan ikilisi vardı bilirsiniz. Mine benim yetiştirdiğim öğrenciydi. O zamanlar evimde ders veriyordum. Ajlan'ın vefatından sonra o da müzikle bağını kopardı.
Ereğli'nin müziğe karşı olan bakışı nasıl ?
Ereğli'nin müziğe bakış açısı çok zayıf. Yeteri kadar müzik gelişmemiş olarak görüyorum. Eğitim almadan ellerine gitar alıp müzik yapmaya çalışan gençler var. Bütün topluma hitap eden orkestralar artık kalmadı. Ereğli'nin müzik yönünden kalkınabilmesi için buraya profesyonellerin gelmesi lazım.
Müzikle ilgili ailelere öğrencilere söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Türkçe müzik dinlesinler. Bende hep yabancı müzik dinledim ama şimdi pişmanım. Çocuklar geliyorlar ama Türkçe müzik bilmiyorlar. Tabi batı müziğine saygımız var çok kaliteli işler yapıyorlar ancak bizim ezgilerimiz, şarkılardaki duygular daha farklı. Bizimde çok değerli sanatçılarımız var. Kendi kültürümüzü müziklerimizi çocuklarımıza öğretmeliyiz.
Müzik dünyasında olmak isteyenler size nasıl ulaşabilirler?
Bize istedikleri zaman ulaşabilir merak ettiklerini sorabilirler 0372 323 92 04 0535 623 29 32 nolu telefonlardan ve www.ipekmuzik.com adresinden ulaşabilirler. Yerimiz Bağlık Mah. Eser Sok 291 YKM Arkasında herkesi tanışmaya bekliyoruz.
Haber : Evrim Çağırıcı