YAŞAM

O KADAR ÖNEMLİ Kİ..!

Resmi adıyla tutum, yatırım ve Türk Malları Haftası yani herkesin bildiği adıyla Yerli Malı Haftası yarın başlıyor. Peki, 12-18 Aralık tarihleri arasında Türkiye'de tüm okullarda 2. sınıf düzeyinde kutlanan bu 'özel hafta' amacına ulaşıyor mu?

Abone Ol
Hafta süresince tutumlu olmanın, yatırım yapmanın ve yerli malı kullanmanın önemi vurgulanıp; yerli tüketimin bilinçli olarak artması amaçlanan Yerli Malı Haftası'nın eskiden olduğu gibi kutlanmadığı öğrenilirken, ders konusu olarak 'toplu olarak meyve yemeden' öteye gidilmediği ortaya çıktı.
 
KAHVEHANELERİN BİLE İSİMLERİ YABANCI!!
 
Açılan her mağazadan yenilip içilen her türlü içeceğe kadar ve hatta kahvehanelerin isimlerine kadar her şey 'yabancılaştı'.  Bunda en büyük etken televizyon kanallarında ki programlar olarak gösteriliyor. Lüks arabalara binip paraları havalara attığı gösterilen müzik klipleri, özendirilen marka çılgınlığı, sahip olduğundan daha fazlasını yabancı markalar için harcanmasına yönelik türlü türlü reklamlar, özellikle alttan gelen yeni nesillerin beyinlerini yıkamış durumda. Hal böyleyken, ilk önce ailelere sonra iktidar sahiplerine ve eğitim neferi öğretmenlerimize büyük işler düşüyor...  
 
YERLİ MALI HAFTASI NEDİR?
 
Okullarda yapılan etkinliklerle tüm gençleri yerli malına teşvik eder. İkinci Dünya Savaşı sonrası oluşan ekonomik darboğazın ardından yabancı ülkelere para akışının önünün kesilmesi ve toplumsal tutum bilincinin oluşması amaçlanmıştır. Bu amaçla zamanın başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929'da yaptığı konuşmayla yerli malı kullanmanın ve tutumlu olmanın öneminden bahsetti. 1946 yılından itibaren Yerli Malı Haftası olarak kutlanmaktadır. 1983 yılında adı Tutum, yatırım ve Türk malları haftası olarak değiştirilmiştir.
 
Türkiye, Cumhuriyet döneminde yeni savaştan çıkmış bir ülke idi. Ellerinde bir şeyleri kalmayan halk yoksulluk içerisinde yaşıyordu. Atatürk, 1923 yılında İzmir İktisat Kongresi'ni topladı. Bu kongrede yurdun bağımsızlığının korunması, yerli mallar üretilmesi ve kullanılması kararlaştırıldı. Dönemin başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 tarihinde TBMM'de bir konuşma yaptı. Konuşmasında ulusal ekonomi, yerli malı ve tutumlu olma konularını anlattı.
 
Okullarda 12 – 18 Aralık tarihleri arasında kutlanan bu haftada tutum, yatırım ve Türk malları hakkında bilgi verilir. Şiirler okunur, konuşmalar yapılır, skeçler ve oyunlar oynanır.

Haber : Şafak Negüzel

Abone Ol