GÜNDEM

"O MADALYA GELMEZSE"

Karadeniz Ereğli’de İlk Deniz Şehidi Recep Kahya törenle anıldı

Abone Ol

 Karadeniz Ereğli'de, İstiklal Savaşı'nın İlk Deniz Şehidi Recep Kahya ile Milli Mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren Alemdar Gemisi'nin Ereğli'ye intikalinin 102. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törende, Alemdar Gemisi’ne İstiklal Madalyası verilmemesini eleştiren Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, “Eğer bu madalya buraya gelmezse; seçime az kaldı, AK Partilileri de CHP’lileri de Ereğli’ye sokmayacağız” dedi. Posbıyık’a cevap veren CHP Milletvekili Ünal Demirtaş, meselenin meclis aritmetiğinden kaynaklandığını belirterek, “Önümüzde seçim var. Meclis aritmetiği değiştiğinde ki değişecek; konu tekrar güncellenerek Meclis gündemine getirilebilir” ifadelerini  kullandı.

Karadeniz Ereğli'de, İstiklal Savaşı'nın İlk Deniz Şehidi Recep Kahya ile Milli Mücadele yıllarında üstün yararlılık gösteren Alemdar Gemisi'nin Karadeniz Ereğli'ye intikalinin 102. yıl dönümü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi. 

Süleymanlar Mahallesi'ndeki Alemdar Anıtı önünde gerçekleştirilen tören, çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz İkmal Üsteğmen Hikmet Arif Özkan, milletin kaderini değiştiren önemli olaylara ve şahıslar olduğu gibi tarihin akışını değiştiren olaylara ev sahipliği yapan mekan, tarihin tanığı olarak anılmayı hak ettiğini vurguladı.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığında görevli Deniz İkmal Üsteğmen Hikmet Arif Özkan, Kurtuluş Savaşı'nın fiilen başladığı, düzenli ordu çalışmalarının sonuca ulaştığı dönemde, cephelere sevk edilecek mühimmat, Rus limanından Trabzon ve Samsun'a, küçük motorlar ve takalar ile çekildiğini, ihtiyaç duyulan silah ve mühimmatın daha büyük miktarlarda olabilmesi için Alemdar'a Milli Mücadele yıllarında büyük iş düştüğünü söyledi.

"21 TÜRK 6 FRANSIZ'A ESİR OLAMAZ"

Alemdar Gemisi'nin 23 Ocak 1921'de 7 kahraman denizci tarafından İstanbul'dan kaçırıldığını, halk tarafından Ereğli'de sevinçle karşılanan geminin kumanya ve yakıt ikmali sonrası Trabzon'a hareket etmek için 27 Ocak tarihinde ayrıldığını anlatan Özkan, ihbar edilmesi üzerine Fransız C-27 motorgambotu tarafından yolu kesilerek tüm silahlara el konulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

 "Yalnızca süvari ve çarkçıbaşı tabancalarını saklama imkanı bulmuştu. 28 Ocak 1921 günü gemide bulunan 6 Fransız asker eşliğinde C-27 gambotu refakatinde İstanbul'a hareket edildi.2. kaptan Güverte Üsteğmen Ali Dursun'un, '21 Türk 6 Fransız'a esir olamaz' sözüyle heyecanlanan personel, yapılan plan sonucu Ereğli'nin 10 mil açıklarında, kendi arasında kargaşa çıkararak kumandayı tekrar ele aldı ve Fransız askerlerini etkisiz hale getirerek Ereğli'ye dönüş yapmayı başardı. Bu sırada olayı fark eden C-27 gambotu Alemdar'a ateş açmış, çatışma seslerini Ereğli'den duyan halk, sahilden ve denize açılan sandallardan yaklaşık 200 kişilik grupla C-27 gambotuna yaylım ateşi açarak geminin açığa kaçmasını ve daha sonra Zonguldak'a geri dönmesini sağlamıştı."

 "İLK DİPLOMATİK ZAFER…"

Alemdar Gemisi'nin kaçırılmasını önlemek maksadıyla Çoban Çeşmesi önlerinde karaya oturtularak ve bir miktar su almasının sağlandığını ifade eden Koçyiğit, şunları kaydetti: "Serdümen Recep Kahya, bu çatışma sırasında kalbinden vurularak İstiklal Savaşımızın ilk deniz şehidi olarak en yüksek mertebeye ulaşmış, çatışmada 3 personel de yaralanmıştı. 28 Ocak 1921'de bütün Ereğli halkının katılımıyla Bozhane yoluyla Yalı caddesinden geçirilerek Hükümet Meydanına getirilmiş, İskele Camisinde kılınan ikindi namazına müteakip şehir mezarlığına defnedilmiştir. Ereğli Limanı'na gelen 1 kruvazör ve iki muhripten oluşan Fransız filosu Alemdar'ı yeniden almak istemiş ancak geminin baştan kara olması nedeniyle bu istekleri başarılı olamadan geri dönmüşlerdir. Alemdar'da esir edilen 6 Fransız askerin iadesi maksadıyla 17 Şubat 1921 yılında Alemdar Antlaşması yapılmıştır. Alemdar Destanı, milli hükümet açısından 9 ay sonra 20 Ekim 1921'de Fransızlarla imzalanan Ankara Antlaşması'ndan önce kazanılan ilk diplomatik zafer niteliğindedir."

"BUGÜNKÜ HALİNE GETİRİLDİ"

Özkan, Milli Mücadele kapsamında birçok görevde bulunan geminin büyük zaferlerden sonra 1924-1959 yıllarında kurtarma işleriyle uğraştığını, 1959'da hizmet dışına çıkarıldığını belirterek, "1982'de ise sökülmek üzere satılan Alemdar Gemisi, Kasım 2004'te Ereğli'de kurulan Gazi Alemdar'ı Yaşatma Derneğinin çalışmaları sonucunda, İstanbul Tersanesi'nin imalat projeleri, Ereğli Belediyesinin konulacağı sahil şeridini, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarının da gerekli sacları vermesiyle bugünkü haline getirilmiştir." dedi.

Alemdar Anıtı önünde gerçekleştirilen törene, Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Niyazi Uğur, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, askeri erkanın tanı sıra protokol üyeleri katıldı.

İKİNCİ TÖREN ALEMDAR’DA…

Alemdar Gemisi’nin kazandığı zaferi kutlama programı ise Atatürk bulvarındaki Gazi Alemdar Müze Gemisi’nde gerçekleştirildi.Burada da saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı söylendi.

Tarih araştırmacısı Doktor Can Canver, Alemdar Gemisi’nin tarihe bıraktığı izleri anlattığı konuşmasında, Alemdar Gemisi’nin coşkun tezahüratlar arasında 24 Ocak sabahı Ereğli sularına girdiğini söyledi. Alemdar'ı İstanbul'dan kaçıran mürettebatın isimlerini de hatırlatan Canver şöyle konuştu:

“İkinci Çarkçı Üsküdarlı Osman Efendi, Üçüncü Çarkçı Makine Lostromo Trabzonlu Hikmet Efendi, Güverte Lostromo Üsküdarlı Ali Reis, Serdümen Trabzonlu Rifat Reis, Recep Kahya (İpek), Ateşçi Görelelli Yusuf, Kamarotlar Erzincanlı Salih ve İstanbullu Avram.

Kaymakam Arnavut Necati Bey, Ereğli Liman Reisi eski Çanakkale Mayın Komutanı Nazmi Bey, Nimet hoca ve Ereğli MHC üyelerinin çabaları ile kömür ve lojistik ihtiyaçları giderilen Alemdar'a Ereğli'den 13 tayfa verildi.

Büyükbabam Caferoğlu Hasan, Tofta Yakup, Fikri Topatlı, Çırakların Hilmi, Çekirgeoğlu İsmail, Karabit Tevfik, Tahsildar hasan Efendi, İstanbullu Ömer Efendi, İstanbullu Reşat Efendi, Hacı Yakup'un (Kosta'nın) Tahsin, Ketencilerli Tahir ve Orta köylü Şaban vatanseverlik duyguları ile gemiye katıldılar.

Gemiye ayrıca Ereğli'de bulunan İsmail Hakkı Kaptan, Çarkçıbaşı Beykozlu Adil Bey ve Ereğli AP teşkilatından Tevetoğlu Ali Dursun Efendi görevlendirildiler. 27 Ocak sabahı Bababurnu'nu dönerek Trabzon'a doğru yola çıkan Alemdar, kendisini Ölüce Feneri hizasında pusuda bekleyen C-27 Fransız gambotu tarafından ele geçirilerek Zonguldak'a götürüldü. İşgal komutanlığının emri ile bu kez İstanbul'a götürülmek üzere yeniden yola çıkarıldı. Önde Alemdar, arkada Fransız gambotu olmak üzere Bababurnu hizasına gelen yurtsever denizcilerimiz önemli bir karar aldılar: ‘Ya istiklal, ya ölüm.’ Gemide önce çıkarılan kavga, sonra horon çekme olgusu çok kıvrak bir Karadeniz zeka ürünü olarak tarih sayfalarında yerini aldı.

Gemideki Fransız Yüzbaşı Tilli ve 3 Fransız askerini etkisiz kılıp dümenini Ereğli limanına çeviren Alemdar'ı, onu takip etmekte olan Fransız gambotu ihtarla ateş açtı.

RECEP KÂHYA’NIN ŞEHİT DÜŞÜRÜLÜŞÜ…

Çıkan çatışma Ereğli'den duyulunca Bozhane denizcilerinden Liman Dairesi görevlisi İhsan Akman, Liman Dairesi sandalcısı Bahriyeli Çolak Ahmet, sandalcı Hüda ve Hüseyin kardeşler, sandalcı Hasan, Ölü Muharrem ve Mülazımzade Cevat denizden, Ereğli Kuvay: Milliye kumandanlarından Halil Ağa (Ekren), Rizeli Tatoğlu Ömer Ağa ve yeğeni Halim, Ereğli Kuvayi Milliye çetecilerinden Mazlumcuoğlu İsmail ve Galip kardeşler ve bu sırada Ereğli'de bulunan İpsiz Recep ve çetesi de Bababurnu'ndaki siperlerden karadan Alemdar'ın yardımına koştular. Alemdar çatışmasında Ketenciler köyünden Tahir göğsünden, İstanbullu Ömer üç yerinden, Orta köylü Şaban başından yaralanırken Rize'nin Pekmezci köyünden 1874 doğumlu Hacı Mahmut oğlu Recep Kâhya şehit düştü.”

BAŞKAN POSBIYIK, “AK PARTİLİLERİ DE CHP’LİLERİ DE EREĞLİ’YE SOKMAYACAĞIZ”

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, konuşmasında, Alemdar Gemisi’ne verilmeyen İstiklal Madalyası üzerinden Zonguldak milletvekillerini eleştirdi. Yeni gelişme olarak Alemdar’ın Türk Tarih Kurumu kayıtlarına kabul edildiğini de açıklayan Posbıyık şöyle dedi:
“5 tane milletvekilimize minnette bulunuyoruz, TBMM Başkanı Sayın Şentop’a ‘sen bizim eniştemizsin’ diyerek yağ çekiyoruz ama hiç netice yok. Alemdar Gemisi şimdi, şuan Türk Tarih Kurumu’nun kayıtlarına girmiş vaziyette. Bu çok önemli bir gelişme. Bizi tanımayan bir tek Türkiye Büyük Millet Meclisi var. 5 tane milletvekilinin kabahati, anlatamıyorlar demek ki. Eğer bu madalya buraya gelmezse; seçime az kaldı, AK Partilileri de CHP’lileri de Ereğli’ye sokmayacağız.” 

ÜNAL DEMİRTAŞ ,“TEK BAŞINA BUNU GETİRME ŞANSIMIZ YOK”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ise Zonguldak milletvekillerinin tamamı ile ortak metne imza atarak Alemdar’a İstiklal Madalyası verilmesi hususunu Meclis’e taşıdıklarını hatırlattı. Muhalefet partisi olarak yapabileceklerinin sınırlı olduğunu savunan Demirtaş, konunun genel seçim sonrasına kalabileceğini belirterek, ““16 Aralık 2020 tarihinde Kanun Teklifini verdik. Zonguldak’ın 5 vekili hep beraber bunu sunduk. Gazi Alemdar Müze Gemisi’nin İstiklal Madalyası verilmesi teklifimiz Meclis’in İçişleri Komisyonu’na sevk edildi. Bunun sonrası bazı girişimlerde de bulunduk. Biz muhalefet partisi olarak tek başına bunu getirme şansımız yok. Sayısal aritmetik gerekiyor. İktidar partisi ve ortağı MHP’nin, bu kanunu komisyon gündemine aldırması gerekiyor. Eminim, AK Partili arkadaşlarımız da komisyona gelmesi için çaba sarf ettiler ama bugüne kadar bunu başaramadık.
Önümüzde seçim var. Meclis aritmetiği değiştiğinde ki değişecek; konu tekrar güncellenerek Meclis gündemine getirilebilir” dedi.

Tören, konuşma sonrası Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen kahramanlık ve Ereğli türküleri dinletisi ile son buldu.   Her iki törene de Ereğli A protokolü yanı sıra Recep Kahya’nın aile üyeleri katıldı.

 

 

 


Haber : Özge Cerrah

Abone Ol