Öğrenciler İklim Değişikliğine Dikkat çekti!..
Öğrenciler İklim Değişikliğine Dikkat çekti!..
Bülent Ecevit Üniversitesi Karadeniz Ereğli Meslek Yüksek Okulu Bilişim güvenliği Teknolojisi 2. Sınıf öğrencileri, Semih Akar, Yunus Emre Eser, Ömer Faruk Taş, Yaşar Sanay, Ömer Baki Çetin tarafından hazırlanan Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında yaptıkları “İklim Değişikliği” konulu projelerini tamamladı.
Kdz. Ereğli Belediyesi başta olmak üzere birçok müdürlük ve birimle araştırmalarda bulunan öğrencilerin hazırladığı çalışma raporu şu şekilde;
Projenin Adı: İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
Projenin Amacı: Kdz Ereğli İlçemiz Belediyesinde İklim Değişikliği adına söyleşi yapıp halka duyurmak amaçlandı.
Proje Hedef Kitlesi:Ereğli Halkı
Proje konusu: Ereğli Belediyesinde söyleşi tarzında maddeler halinde röportaj yapıp görsellerle süsleyip bir dosya haline getirilip gerek resmi düzeyde gerek web sayfalarında konulacak dereceye getirilip belediye web sayfası ve benzer 4-5 gazete web sitesinde paylaştırılıp Ereğli Halkının geneline duyurulması amaçlanmıştır ve bu söyleşiyi hazırlanırken Ereğli Belediyesinden yararlanılıp birden çok Müdürlükle beraber ortak maddeler yanıtları da karmalanmıştır.
Projeden Yararlanan Katılımcı Sayısı: Tüm Ereğli Halkı
Proje Tarihi:12 OCAK 2023
Saati : 12:30
Yeri : Kdz. Ereğli Belediyesi
Projeye Destek Veren Kuruluşlar : Kdz Ereğli Belediyesi, Kdz Ereğli Orman İşletme Müdürlüğü
Proje Ekibi: Semih AKAR, Yaşar SANAY, Yunus Emre ESER , Ömer Faruk TAŞ, Ömer Baki ÇETİN
Proje Danışmanı: Öğr.Gör. YASİN ÖZKAN
Soru=İklim değişikliğinin neden olduğu aşırı sıcaklar yüzünden oluşan orman yangınları için önlemler alıyor musunuz? Aldığınız bu önlemler nelerdir?
Cevap= Öncelikle Karadeniz'de bizim bölgemizde çok yangınlar çıkmıyor araçlarımız var tedbirler kapsamında, kendi yan ekibimiz var söndürmek için Karadeniz bölgesi 3 derece yangın bölgesi olarak geçer.Yangın emniyet şeritleri yangına dayanıklı çabuk tutuşmayan ağaçlar ekiyoruz yangın emniyet yolları eğitimlerimiz oluyor.
Soru=Ağaç dikmeye müsait boş alanlara gerekli sayıda dikim yapılıyor mu?
Cevap= Belirli yerlerimiz var oralarda ekim işlemlerimiz oluyor 40.000 tane fidan dikimi yapıyoruz gerekli duyulan yerlere de ekim işlemleri oluyor.
Soru=Toplu kullanım alanlarında kişisel düzeyde alınabilecek önlemleri halka anlatıyor musunuz?
Cevap=Köydeki halka yangın eğitimleri veriyoruz meydanda bilinçlendirme etkinlikleri yapıldı bilgi vermek amacıyla broşürler dağıtıldı .
Soru=Küçük kardeşlerimizde bu konu hakkında bilinç uyandırmak ve aileleri içinde farkındalık yaratmak için belediyenin düzenleyebileceği etkinlikler yapıyor musunuz?
Cevap= Öğrencilerle beraber de işlemler de oluyor okullarda seminerler düzenleniyor söyleşiler yapılıyor .
Soru=Fosil yakıt tüketimini azaltmak ve yenilebilir enerjiye geçmek için belediyemizin yapmış olduğu çalışmalar var mı? Bu çalışmalar nelerdir?
Cevap= Bununla alakalı orman köylerinde Orköy kapsamında güneş paneli takıldı 27 tane köy hanesine elektrik üretip ihtiyaçlarını giderip fazlasını paylaşıyorlar .Palet sobalarımız var onları da dağıtıyoruz .
Soru=Vatandaşları araçlardan uzaklaştırıp kent kartlarla kiralanabilen bisikletler ve yürüyüş yolları yapmayı düşünür müsünüz?
Cevap= Eski tren yolundan yapılan bisiklet ve yürüyüş yolu da yapıldı.
Soru=Oluşan aşırı hava değişimlerine karşı tarım ürünlerini korumak adına çalışmalarınız var mı?
Cevap,1= Seramızda üretim yaz kıs yapılıyor yazlık, kışlık çiceklerimiz ağaç fidanlarımız yapılıyor tohumdan üretim yapıyoruz sera yapım çalışmamız var 5 tane var 6.cıyı yapıcaz ,Kandilli’ye kadar bisiklet yolu balı mahallesine kadar olan yolda yapıldı ağaç budama piknik masaları konuldu .
Cevap,2= Osmanlı fidelerini yetiştiriyoruz tohumdan fideye fideden meyve oluşuncaya kadarki süreci takip edip düzenli bakım yapıp meyvelerden tohumlar alıyoruz .
Cevap,3= Osmanlı çileği fidelerini vatandaşlara ücretsiz dağıtıyoruz Osmanlı Çileği’ni daha izole bir alanda bakıp arıların gelebileceği yerlerde tozlanmasını sağlıyoruz ağaçlar kendi fidelerini oluştuyor onları da ücretsiz dağıtıyoruz. Her yıl 5000 fide ücretsiz dağıtıyoruz .
Cevap,4= 2020 yılında projemiz başladı bununla ilgili ilk olarak İzmir'i Seferihisar’a teknik geziler yaptık halklara nasıl ulaşıyorlar neler veriyorlar kendi seralarımızı oluşturduk Ata tohumu olabilecek tohumları kullandık deneme yapt8k hani içinde karışıklık farklılık olmayan meyvesinde tadında farklılık olmayan tohumları ayırdık izole bir şekilde ayrı bir alanda üretmeye başladık .
Cevap,6= Geçen seneden itibaren üretime ağırlık verdik düzenli olarak tohum alıyoruz 14 farklı çeşit tohum yetiştiriyoruz bu tohumları önce fide haline getirip. Fideleri her tohum çeşidi için ayrı ayrı parsellere dikip günlük bakım yapıp gelişim sağlıyoruz izole ediyoruz .
Cevap,7= Biz geçen sene baharda oluşan fidelerden 100000 adet toplam vatandaşa , dağıttık 2021 de 40000 tane dağıttık 2023 teki hedefimiz 300000 fide dağıtımı olacaktır. Ekimler Mart ayında başlar Mayıs'a kadar çalışırız yoğun biçimde sera ısısı toprak etkenlerine kontrol ediyoruz brandayla örtülü bir şekilde tohumlanmayı hızlandırıyoruz her sebze meyve farklı parselde yetiştiriliyor.
Cevap,8= Pandemide 500 aileye tek tek biz gönderdik başvuru sonucu.
Soru=Çiftçileri bu konuya karşı bilinçlendirmek için çalışmalarınız var mı?
Cevap= Bahçıvanlık kurslarımız var içeriği bitkiler nedir üretim nedir hastalıklar nedir budamalar nasıl yapılır dikimler nasıl yapılır bahçe düzenlemeleri nasıl yapılır kurs her yıl tekrarlanıyor.
Soru=İlçemizde bulunan fabrikaların konuya olan duyarlılıklarını takip ediyor musunuz?
Cevap=Biz bu konu hakkında fazla yetkiye sahip değiliz. Tabiî ki, gerekli takipleri yetkimiz dahilinde yapıyoruz . Ancak bu konu henüz devlet bazında da yeni bir konu olduğu için gerekli yaptırım, uyarı tarzında belirli kanunlar henüz yok.
Haber :
ETİKETLER : Yazdır