EĞİTİM

ÖĞRENCİLERİNE OSMANLI'NIN SAVAŞLARINI YAŞATARAK ÖĞRETİYOR

Ereğli İmam Hatip Lisesi tarih öğretmeni Ersan Arslan, öğrencilerin olayları yaşayarak daha kolay öğrendiklerinden yola çıkarak, öğrencilerine tarihi savaşların panoramik maketlerini yaptırıyor. Osmanlı'nın yaptığı 25 savaşın maketiyle birlikte Çanakkale ve Sakarya savaşlarının maketini yapan öğrenciler, bu saye de daha kolay öğrendiklerini vurguluyor.

Abone Ol
Ereğli İmam Hatip Lisesi'nden 150 öğrenci Osmanlı Devleti döneminde gerçekleşen 25 ayrı savaşın panoramik maketlerini yaparak müthiş bir projeye imza attı. Karadeniz Ereğli İmam Hatip Lisesi tarih öğretmeni Ersan Arslan'ın başlattığı projede çalışan öğrenciler savaşları adeta yaşayarak en ince detaylarına kadar öğrenme fırsatı buluyor. Tarih öğretmeni Ersan Arslan'ın 'Cepheden Cepheye Osmanlı ' adını verdiği projede şu ana kadar Osmanlı döneminde gerçekleşen 25 ayrı savaşın panoramik maketleri yapıldı. Türkiye'de ilk kez yapılan proje ile öğrenciler hem yeteneklerini ortaya koyuyor, hem de yaptıkları çalışmalar sırasında savaşları en ince ayrıntısına kadar öğrenme fırsatı buluyor. Bu hafta sonuna kadar 'Cepheden Cepheye Osmanlı' projesini bitireceklerini ifade eden Arslan "Hemen akabinde ise 36 tane dünya kültürüne katkı sağlamış eserin minyatürünü yine 150 öğrencimizle birlikte yapacağız" dedi.


3 metre kare alan üzerindeki panoramik savaş maketleri projesine 'Cepheden Cepheye Osmanlı ' adını veren tarih öğretmeni Ersan Arslan, herkesin atıl diye bakabileceği kürdan, kurutulmuş mısır unu, toz şeker, köpük ve jöle gibi malzemeleri kullanarak panoramik savaş maketlerini hazırladıklarını belirtti. Öğrencilerin plastik askerlerin üzerlerindeki elbiseleri o gün üzerlerinde giydikleri elbiselere uygun olarak tek tek dikerek yaptıklarını söyledi.


SAVAŞLARI ADETA YAŞIYORLAR


14 yıllık tarih öğretmeni olduğunu söyleyen Arslan "Yaklaşık 10 yıldır çocuklara proje yaptırıyorum. Belli bir dönem sonra şunu gördüm; yaparak, yaşayarak öğrenmenin, çocukların belli projeleri kendileri gerçekleştirmeleri sonucunda daha fazla öğrendiklerini, bu konular hakkında daha fazla bilgi edindiklerini, tarihi sevdiklerini gördüm. Aynı zamanda gurup çalışması yaptıklarından dolayı bir birleri ile ilişkilerinin arttığını bununda eğitim-öğretim anlamında çocuklara çok faydalı olduğunu gördüm. Bu projeye ilk kez çocuklarla ufak çapta başladık. Daha sonra çocuklara bu projeyi sunduğumda şu tepkiyi aldım; 'Hocam biz bunu nasıl yapacağız, biz bunu yapamayız. Biz mimar mıyız?' diyorlardı. Çocuklara önce özgüveni aşıladım. Yavaş yavaş çalışmaya başlayıp eserleri ortaya çıkmaya başlayınca çocuklar yapabildiklerini gördüler. Sonuç olarak bunu her geçen sene biraz daha geliştirerek iyice profesyonel hale getirdik." dedi.


150 ÖĞRENCİ 25 SAVAŞ PROJESİ YAPTI



10 yıldır devam eden çalışmaları Karadeniz Ereğli Gençlik Hizmetleri yetkililerinin getirdiği teklifle spor salonunda devam ettirmeye başladıklarını anlatan Arslan, "Bu spor salonunda yaklaşık 150 kadar öğrenci ile biz böyle bir çalışma başlattık. Ekim ayından bu yana haftanın beş günü her gün 25 öğrenci buraya geliyor. Burada farklı savaşları çalışıyor. Biz tam 9 tane Osmanlı zaferini 25 proje üzerinden götürüyoruz. Her bir savaş için 6 tane öğrenci görevli. Öğrenciler önce kendi aralarında gruplaşıyorlar. Öncelikle savaşın orijinal bir şekilde tarihçesini araştırıyorlar. Daha sonra savaşın mekânını araştırıyorlar. Savaş hakkında bütün bilgileri edindikten sonra hep birlikte bildiğimiz o plastik askerlere teker teker Yeniçeri kıyafetleri dikiyorlar. Osmanlı askerlerinin yada Çanakkale'de ki Türk askerlerinin kıyafetlerini tek tek dikiyorlar. Savaşın yapıldığı mekânları oluşturuyorlar. Yaklaşık 6 aydır biz bu şekilde çalışıyoruz. Mayıs ayında da bu projemizi sergileyeceğiz. Bu hafta sonuna kadar 25 adet savaş projemizi tamamlıyoruz. Bu projeler panoramik maket görüntüsünde 3'er metre kare alan içerisinde bulunuyor." diye konuştu.




EREĞLİ'YE MİNYATÜRK'Ü YAPACAKLAR



Savaş projelerini bitirdikten sonra 150 öğrenciyle Minyatürk Projesi'ne başlayacaklarını anlatan Arslan şöyle konuştu: " 36 tane dünya kültürüne katkı sağlamış eserin minyatürünü yapacak çocuklar. Arkada Eyfel Kulesi'ni yaptık görüyorsunuz. Bu çalışma sonunda çocuklar hem tarihi seviyorlar, hem birlikte çalışmayı öğreniyorlar hem de tarihi yaparak yaşayarak öğrenme şansı buluyorlar. Çocuklar savaşları bire bir anlatıyorlar. Bu iş çok masraflı ve külfetli bir şeyde değil. Mesela toprağı kavrulmuş mısır unundan yapıyorlar. Okları, yayları kürdanlardan yapıyorlar. Deniz folyosu kullanıyorlar, jöle kullanıyorlar, köpük kullanıyorlar. Sizin belki de atıl diye görebileceğiniz birçok şeyi onlar bir araya getirerek proje üretiyorlar. Yaptığımız projeler arasında İstanbul'un Fethi, 1. Viyana Kuşatması ve 2. Viyana Kuşatması. Haçova Meydan Savaşı, Mohaç Meydan Savaşı, Sakarya Meydan Savaşı, üç farklı cepheden Çanakkale Savaşı ve Preveze Deniz Savaşı var."



"TARİHE OLAN İLGİMİZ ARTTI"



Karadeniz Ereğli İmam Hatip Lisesi 10. sınıf öğrencisi İlknur Atar böyle bir projede yer almaktan dolayı çok mutlu olduğunu, tarihi severek öğrendiğini söyledi. Atar; "Biz arkadaşlarımızla birlikte Çanakkale projesini yapıyoruz. Bu projeyi yaptığımız içinde çok mutluyuz. Bu çalışmalara başladıktan sonra tarihe daha da bir ilgimiz arttı. Neleri yapabileceğimizi, nelerde yetenekli olduğumuzu anladık. Projedeki askerlerin kollarını, bacaklarını, üzerlerindeki elbiselerini tek tek dikiyoruz. Farklı renkte oldukları için el ve yüzlerini boyuyoruz. Toz şekerini mavi sprey ile boyayıp deniz yapıyoruz. Çadırlarımızı yapıyoruz. Dağımızı köpükten yapıyoruz. Düzenleyip yeşile boyuyoruz. "dedi.



"SAVAŞLAR HAKKINDA BİLMEDİKLERİMİZİ ÖĞRENİYORUZ"



Daha önce savaşlar hakkında hiç bilmedikleri bilgilere ulaştıklarını belirten Karadeniz Ereğli İHL 10. sınıf öğrencisi Habibe Güney de şöyle konuştu: 'Biz Preveze Deniz Zaferi'ni yapıyoruz. Savaşın mekanı ve özellikleri hakkında önce araştırmalar yaptık. Orijinaline uygun olsun diye her şeyi tek tek ayarladık. Önce çizim yapıp ardından da çizime göre projeyi yapmaya başladık. Bizim askerlerimiz levent askerleri. Levent askerlerini daha önce hiç bilmezken onlar hakkında bilgiler öğrendik. Askerlerin elbiselerini diktik, üzerlerine işlemeler yaptık. Osmanlı askerlerini öğrenmiş olduk. Kadırgaları, galyotu bilmiyorduk burada yaparak onları öğrenmiş olduk."

Yaptıkları projeleri gören herkesin hayranlıkla izlediğini belirten imam hatip lisesi öğrencileri, çalışmalarda ailelerinin de kendilerine çok büyük destek verdiğini ifade ettiler.



Haber : cihan

Abone Ol