GÜNDEM

OMBUDSMAN'LAR HESAP SORACAK

TBMM'de AKP oylarıyla Mehmet Nihat Ömeroğlu ilk kamu denetçi (ombudsman) olarak seçildi. Kamu denetçiliğin amacı, vatandaş devlet veya devlet kurumlarıyla bir sorunu olduğunda kamu denetçisine başvurarak devlet veya devlet kurumundan şikayetini iletecek.

Abone Ol

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU'NUN YETKİLERİ NELER?

TBMM'ye sunulan Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasına öngören yasa tasarısı; kamu hizmetlerinde kalitenin artırılmasına yönelik bağımsız ve etkin bir şikayet mekanizması oluşturulması suretiyle idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını insan haklarına dayalı, adalet anlayışı içinde hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve önerilerde bulunmak üzere Kamu Denetçiliği Kurumu kurulmasını öngörüyor.

Tasarıya göre, düzenlemede belirtilen görevleri yerine getirmek amacıyla TBMM Başkanlığı'na bağlı, kamu tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli ve merkezi Ankara'da bulunan Kamu Denetçiliği Kurumu kurulacak. Kurum; başdenetçilik ve genel sekreterlikten oluşacak. Kuruma, 1 başdenetçi, 5 denetçi ve Genel Sekreter, uzman ve uzman yardımcıları ile diğer personelden oluşan toplam 246 kadro ihdas ediliyor. Kurum, iş yoğunluğuna göre uygun gördüğü yerlerde büro açabilecek. Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikayet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını, insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli olacak. Ancak, Cumhurbaşkanı'nın tek başına yaptığı işlemler ile res'en imzaladığı kararlar ve emirler, yasama yetkisinin kullanılmasına ilişkin işlemler, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin kararlar ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sadece askeri nitelikteki faaliyetleri, Kurum'un görev alanının dışında olacak. Kurum başdenetçi tarafından yönetilecek ve temsil edilecek.

EDİTÖRÜN YORUMU:

Kamu denetçiliği mekanizmasının  en iyi örnek olarak İsveç gösterilirken,  kamu denetçisi özetle halk adına devletten hesap soracaktır. Dolayısıyla, kamu denetçisinin hem hükumetten hem de kamu kurumlarından hesap sorabilmesi gerekecektir.

Niyet iyi ama uygulamada neler olacağı belli değil. Hükümetin oyları ile seçilen kamu denetçisinin kendisini seçen hükumetten vatandaş adına hesap sorup soramayacağını önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz. 


Haber : Şafak Negüzel

Abone Ol