OSB’NİN SON EKSİĞİ DE GİDERİLDİ
OSB’NİN SON EKSİĞİ DE GİDERİLDİ
Karadeniz Ereğli’de su sorunu yaşayan köylerin su ihtiyacının karşılanması ve Organize Sanayi Bölgesi’ne su sağlanmasını içeren iki ayrı protokol Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu tarafından imzalandı.
Karadeniz Ereğli Öğretmenevi’nde gerçekleşen imza töreni öncesi konuşan Kaymakam Çorumluoğlu hizmetlerin sunulmasında eşitlik ilkesinin önemine vurgu yaparak şöyle dedi:
“Bugün hayırlı bir iş için bir aradayız. Aslında biz bu imzaları beş altı ay önce atacaktık ama malumunuz pandemi çerçevesine hem bir araya gelmemiz, hem de-vakalar o zaman biraz fazlaydı—dolayısıyla biraz daha vakalar azaldı. Bu vesileyle bu açıklamayı da yapmakta fayda görüyorum.
Bugün iki tane hayırlı işimiz var. Bu iki işimiz de Belediye Başkanlığımız ile OSB arasında ve Belediye başkanlığı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği arasında protokol imzalayacağız.
OSB’NİN SON EKSİĞİ DE GİDERİLDİ
Bu protokollerden birincisi, OSB’nin malumunuz, elektriği ciddi meyanda çözüldü, bundan gelecek dönemde, on yıl içinde OSB’de elektrik sorunumuz olmayacak. Büyük bir trafo kuruldu, yaklaşık 26 milyon lira para harcandı. Gaz sorunumuz da yok. Gaz da
bizden önceki dönemde döşenmiş. OSB’de tek bir eksikliğimiz vardı, bu da su meselesiydi. Mevcut Alaplı Belediyesi’nden suyumuzu alıyoruz. Sağ olsun Nuri Başkan bize su verdi, bundan sonra da ihtiyaç olduğunda vermeye devam edecektir. Fakat Alaplı’daki baraj bitmediğinden, zaman zaman oradan su almakta ve suyu basmakta sıkıntı yaşıyorduk. Çünkü meyil olarak basmada bazı sıkıntılarımız vardı. Dolayısıyla biz de OSB’ye bir yatırımcı geldiğinde, şu eksiğimiz var, bu eksiğimiz var diye yatırımcı her şeyi soruyordu. Bu meseleyi de onlara çözdük diyebilmek için belediye başkanlığımızla görüştük. Belediye Başkanlığımız da OSB’ye en yakın hattan, su vermeyi kabul etti, buna ilişkin bir protokol için karşılıklı arkadaşlarımız görüştüler, oradan suyumuzu alacağız.
Bu tabii ki OSB menfaatine bir iş olduğu için bunu istedik. Aynı zamanda Erdemir barajı güzel bir baraj. Devlet, DSİ bunu yapmış, bizden parasını geri alıyor. Belediyeden de alıyor. Suyu ne kadar tüketirsek, o kadar iyidir diyerek, belediyeye de bu meyanda bir katkımız olur.
OSB 2 BİN OLAN İSTİHDAM SAYISINDA BİR İKİ YIL İÇİNDE YÜZDE ELLİ ARTACAKTIR
Bu sayede, OSB bizim artık gaz arzıyla, elektrik arzıyla, su arzıyla ve yollarıyla dört dörtlük bir OSB haline gelmiş oldu. Bunu şuradan da anlıyoruz. Bizim OSB’de şu anda satılacak herhangi bir parselimiz kalmadı. Bir iki dönümlük yerler var, onun haricinde yok. Ciddi bir teveccüh var. Özellikle İstanbul’dan yatırımcılar bizim OSB’ye ciddi bir teveccüh gösteriyor. Yakında temeli atılacaktır. En son 42 dönümlük bir araziyi Bursa’dan bir yatırımcı arkadaşımıza verdik, onlar da ödemelerine başladı. Onların arsasına da yapı yapıldıktan sonra OSB, şu anda 2 bin olan isdihdam sayısını daha da yukarı taşıyacaktır. Geçmiş dönemde satılıp da bina yapılmamış boş arazileri de şu anda biz biraz daha yatırım yapmaları yönünde teşvik ediyor, zorluyoruz. Neden, çünkü OSB’de devletin bir sürü imkanı ve bir sürü katkısı var. Arsayı almışsınız, yatırımı yapmamışsınız, dolayısıyla bunu yapma yönünde OSB’ye gelen yatırımcıları zorluyoruz. Zannediyorum şu anda 2 bin olan istihdam sayısında bir iki yıl içinde yüzde elli artacaktır diye düşünüyorum.
GEÇEN SENE SU KITLIĞINDAN DOLAYI CİDDİ SIKINTI YAŞADIK
Diğer protokolümüz, yine belediye şebekesinden suyu alarak Çayırlı’da yaptığımız depoya suyun basılmasıyla ilgili. Bu proje, bugüne kadar belki birkaç kere gündeme gelmiştir. Bilgisi olmayan arkadaşlarımız vardır. Teknik olarak açıklayacağım bir kısmını. Belediyenin suyu belli bir koda kadar zaten geliyor. Ereğli’ye gelmek üzere yola çıktığı için. O Kottan sonraki sonraki kısmı, biz suyu alıyoruz, Çayırlı okulunun üst tarafında yapmış olduğumuz depoya basıyoruz. O suyu oraya bastıktan sonra, kendi cazibesiyle on dört, on beş köye o su çıkacak. Tepeye kadar, Çayırlı’daki okulun üstündeki depoya suyu bastıktan sonra, eteğinde, suyu yettiği ve ulaştığı, elektriksiz basıldığı tüm köylere su vereceğiz. Bu su neden ihtiyaç? Aslında Kdz Ereğli’ye tayinim çıktığında Ereğli’de ne tür sorunlar sizi bekliyor deseler, ben en son şık olarak su ihtiyacı derdim. Ben Artvin’de de çalıştım, orada bu kadar su sıkıntısı yaşamamıştık. Ama Ereğli’de köylerimizde, özellikle fındık sezonunda ciddi bir su sıkıntısı var. İstanbul’daki, başka yerlerdeki vatandaşlarımız köylerine geliyor, köylerimizdeki nüfusumuz ciddi olarak artıyor. Bu yüzden mevcut su kaynakları, özellikle geçen sene su kıtlığından dolayı ciddi sıkıntı yaşadık. Ereğli’de geçen yıl kaymakamlıkça, köylere hizmet götürme birliğince üç tanker kiraladık, her bir tankere üç sefer yaptırdık fazla mesaisini ödeyerek. Dokuz tanker su taşıdık. Taşıma suyla değirmen döndürme diye bir tabir vardır ya, bunu yapmaya çalıştık. Bu proje bu sıkıntıları ortadan kaldıracaktır. Biz belediye imkanları dahilinde, özellikle haziran, temmuz, ağustos, eylül gibi, o dönemlerde buraya suyu basarak vatandaşlarımıza ulaştıracağız.
AYNI KALİTELİ HİZMETİ SUNMAMIZ GEREKİYOR
Şunu da söylemekte fayda görüyorum. Kaymakamlık lojmanında hangi su içiliyorsa, Yunuslu’daki evde aynı su içilecek. Bu ciddi bir imkandır. Bu projeyi halka anlatmakta zorlanıyorum belki. Ama bu güzel bir imkan ve ilk gün burada söylediğimiz, ‘Benim çocuğum hangi okula gidiyorsa, yoksulun çocuğu da aynı okula gidecek. Benim evimde hangi yemek pişiyorsa, dar gelirlinin evinde de aynı pirinç kullanılacak’ diye söylemlerim vardı. Ben bundan gayet mutlu oluyorum. Çünkü bizim bütün vatandaşlarımızla eşitlik sağlamamız gerekiyor, sosyal adalet sağlamamız gerekiyor, aynı kaliteli hizmeti sunmamız gerekiyor.
YAKLAŞIK ÜÇ MİLYON LİRALIK BİR PROJEYLE BİZ KÖYLERİMİZE SUYUMUZU VERMİŞ OLACAĞIZ
Dolayısıyla önem verdiğimiz bir proje, geçen yıl başladık, bu yıl devam ediyoruz, belki bu yıl bitiremesek de önümüzdeki yıl da devam edeceğiz. Öncelikli olarak burada bu çalışmanın hepsini ben yapmadım, biz sadece aracıyız. Burada teşekkürü unutmamak lazım. Çünkü bir hizmet yapıyorsanız, bu hizmete emeğini harcamış kişilere de teşekkürü borç bilmek lazım. Burada birinci teşekkürümüz belediyeye, çünkü mevcut şebekesindeki suyu bizim köylerimize kullandırtmak için veriyorlar. On dört, on beş köyümüz. Ayrıca şebeke üzerinde başka köyler var, o köyler bunlara dahil değil. Bunun yanında bu projeye başladığımızda, boru alımı için KÖYDES’ten 477 bin lira para harcadık. Yine 540 bin lira inşaatın yapımı için para harcadık. Ve ben gittim sayın valimize dedim ki, ‘Sayın Valim, bu kadar güzel bir projemiz var, bu para bize yetmiyor, bize biraz daha para verir misiniz?’ Sayın Valimizde 325 bin lira para verdi. Toplam geçen yıl bir milyon 345 bin liralık ödeneği harcadık. Burada İl Genel Meclisi Başkanımız başta olmak üzere İl Genel Meclisi üyelerimizin tamamına teşekkür ediyorum. Vali beyi ziyaretimizde hepsi vardı, bu paranın çıkması konusunda da bize destek oldular.
Geçen yıl dört köye bağlanmıştı, bu sene devamındaki köylerimiz için 800 bin lira para aldı. Bu parayla yettiği kadar köylerimizde su vermeye çalışacağız. Arkadaşlarımız ayrıca teknik olarak ilave su kaynakları üzerinde çalışıyor. Belediyemizin yetmediği durumda, biz de sondajdan su basabilir miyiz, çalışması yapılıyor. Şu ana kadar, bu sene harcanacak parayla birlikte, 2 milyon 145 bin lira bu projeye para ayırdık. Ve tamamı da bitmemiş olacak. Yaklaşık üç milyon liralık bir projeyle biz köylerimize suyumuzu vermiş olacağız.”
EMEK VERENLERE TEŞEKKÜR ETTİ
Kaymakam Çorumluoğlu konuşmasını her iki projeye emek veren bürokrat, seçilmiş, devlet ve belediye çalışanlarına teşekkür ederek şöyle tamamladı:
“Yoğun iş programı arasında buraya gelen İl Genel Meclisi Başkanımıza, İl Genel Meclisi üyelerimize, İlçe Başkanlarımıza, OSB yönetimi adına Muammer Bey kardeşimiz burada, Belediye Meclis üyelerimize, baştan beri ortak proje yürüttüğümüz Belediye Başkanımıza ve Belediye emrinde çalışan başkan yardımcıları ve su işlerine bakan Deniz arkadaşımız bu projelerde ve protokollerde emek sarf etti. Bizim Övünç kardeşimiz ve İlçe Özel İdare Müdürümüz gibi… Kimseyi unutarak üzmek istemiyorum, unuttuğum arkadaşlar varsa. Son dört beş yılda Ereğli’de yapılmış, en güzel proje, zamanında yapılmasından, hizmete bir kısmının açılmış olmasından İsmail Çorumluoğlu olarak büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.
Dolayısıyla, tarih neticeyi yazar, direkten dönen, çizgiden çıkan topu yazmaz. Bu on dört, on beş köyümüze suyu akıtabilirsek-ki bu sene en az yarısına akıtmış olacağız-ben kendimi şahsi olarak bahtiyar hissedeceğim. Bugün imzalanacak protokollerin hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”
POSBIYIK: “KÖYLERE SU GÖNDEREN İKİNCİ BİR BELEDİYE TÜRKİYE’DE YOKTUR”
Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da törende yaptığı konuşmada, köylere su götüren başka bir belediye örneğinin Türkiye’de olmadığını belirterek şöyle konuştu:
“Projelere başlarken, benim en büyük kıvancım, nasıl doğalgazda, sahili yapmada birtakım projelere imza attıysam, su projelerine de 2000 yılında Enerji Bakanı Zeki Çakan döneminde başladım. Önce barajdan altı kilometrelik isale hattını yaptırdım, sonra su arıtma tesislerinin projelerini imzaladık. Bu benim yaşadığım sürece en çok mutluluk duyduğum olaylardan bir tanesidir. Çünkü öyle bir aşamaya geldik ki, sadece şehri beslemek değil, aynı zamanda OSB’yi, aynı zamanda köyleri beslemeye başladık. Türkiye’de örneği yoktur. Büyük şehirler hariç. Büyük şehirlerde köyler zaten mahalle olmuştur, çöpünü de toplar, suyunu da verir. Ama il olan belediyelerde, merkez ilçe olan belediyelerde köylere su gönderen ikinci bir belediye Türkiye’de yoktur. Belediye meclisi üyeleri arkadaşlarımla bunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
YAPILACAK ÇALIŞMALAR DÖRT MADDEDE BİRİKİYOR
OSB’ye verdiğimiz sudan, köylere verdiğimiz sudan parasal bir beklentimiz falan yok. Sadece sosyal olaylar. Kaymakamımızla bu konularda çok etkili çalışmalar yapıyoruz. Kendimizi devlet olarak görüyoruz, biz de devletin parçasıyız. Sadece sosyal bir olay yaratmaya çalışıyoruz. OSB’den teklif geldiğinde hemen Nuri Tekin’i aradım, ‘Arkadaş suyu benden istiyorlar,’ dedim. ‘Su senin için önemli’ dedim. ‘Abi benim için önemli’ dedi. ‘Ama istiyorlar, zorlarlarsa mecburum’ dedim. Köylere su vereceğim diye bir derdim yok ama biz sosyal belediyecilik yapıyoruz. OSB yönetimi ile yapılan görüşmeler sonucu, OSB yönetimince talep edilen içme ve kullanma suyu temini konusunda anlaşmaya varıldı. Yapılacak çalışmalar dört maddede birikiyor. Beş bin metre isale hattı yapılacak. 1100 metreküp kapasiteli su terfi deposu yapılacak. Bin metre terfi hattı yapılacak, otomasyonla sistemi kontrol edeceğiz. Bu kapsamda kullanılacak malzeme, boru, vana, fitting ve diğer malzemeler OSB yönetimince alınacak. Belediye su ve kanalizasyon işleri müdürlüğü ekipleri işçiliğini yapacak. Anlaşmamız bu.
Yine su terfi istasyonu belediyemiz kontrolünde yapılacak. Aynı zamanda kurulacak otomasyon sistemiyle depolardaki su seviyeleri anlık kontrol edilecek. Bu çalışma sonucunda OSB’ye aylık 20 bin metreküp su vereceğiz. Bu çalışmayla birlikte OSB yönetimi tarafından belediyemize bir adet lastik tekerlekli kazıcı-yükleyici iş makinesi de bedelsiz olarak verilecektir.
KÖYLERİMİZDEKİLERİN, AYNI ŞEHİRDE YAŞAYANLAR GİBİ, SAĞLIKLI, ARITILMIŞ SU İÇECEK
Uzun zamandan beri kaymakamımızla arıtma tesislerimizden köylere su verme konusunda görüşüyoruz. Çayırlı’ya depoyu yaptılar, hatları çekmeye başladılar. Biz de branşları hazırladık. Abdi Köyü, Bakırlık Köyü, Çayırlı Köyü, Danişmentli köyü, Dedeler Köyü, Esenler Köyü, Gebe, Halaşlı, Işıklı, İmranlar, Osmanlar, Pembeciler, Ruşenler, Yunuslu, Zindancılar köylerine su vermeye karar verdik. Belediyemiz ve köylere hizmet götürme birliği arasındaki protokolle, yaklaşık 15 beldemize belediye içme suyu hattından vereceğiz. Protokol çerçevesinde özel idare tarafından gerekli altyapı sistemleri yapılarak, belediyemize ait isale hattından 15 köy beslenecektir. Bedeli her ay yapılacak faturalandırma ile köylere hizmet götürme birliğinden tahsil edilecektir. Metreküpünden bir lira para alınacak. Tamamen bir sosyal yardım olayı. Anlayışımız, köylerimiz bizim dedik, su vermeye karar verdik. Köylerimizdekilerin, aynı şehirde yaşayanlar gibi, sağlıklı, arıtılmış su içecek. Arıtma tesislerinde kimya mühendisleri, kimyagerler var. Nasıl içme suyunu Bağlık Mahallesindeki vatandaş içiyorsa, Abdi’de, Esenler’de, Gebe’de, Halaşlı’da vatandaşımız aynı suyu içecek. Köylerimiz büyük sıkıntı çektiler, bunu en iyi ben bilirim. Sayın Kaymakamımız tankerle su dağıttılar ama benden de tanker istiyorlardı. Özellikle yaz aylarında su sıfır oluyor. İl Genel Meclisi üyelerimiz bunu iyi bilir. Vicdanımız sızlıyordu, inşallah bunu kaldırmış olacağız.
OZON TESİSİNİN KURULMASIYLA SUDA YAŞANAN KOKU SORUNU GİDERİLECEK
Burada bir müjde daha vermek istiyorum. Bu arıtma tesisleri yapılırken, ozon testi yapılmamış. DSİ bölge müdürlüğüyle yaptığımız görüşmeler sonucunda İçme suyu arıtma tesislerimize ilave ozon tesisi yapmak konusunda mutabık kaldık. Uzun zamandır bununla uğraşıyoruz. Görüşmeler neticesinde projeyi kendimiz hazırladık belediye olarak. Bölge müdürlüğüne sunduk, bu proje DSİ Genel Müdürlüğünden yatırım onayı aldı. Son gelen haberlerle de bütçesi çıkarak ihale onayı verildi, DSİ Bölge müdürlüğünde ihalesi hazırlanıyor, yakında başlayacak. Buradan belki rakam söylemek doğru olmak ama projenin büyüklüğünün bilinmesi bakımından on milyon lira civarında olduğunu söyleyebiliriz. Ozon tesisinin kurulmasıyla, suyumuzda yazın ortaya çıkan koku, tat, renk gibi kalite bozulmasının önüne tamamen geçilmiş olacak.
Özellikle Ereğli halkı adına, bu tesisin planlanması için DSİ Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, bölge müdür yardımcılarına, içme suyu ve yatırım şube müdürü Ereğli halkı adına şükranlarımı sunuyorum.”
KARAVELİ: “ÇALIŞMAMIZ DEVAM EDECEK”
İl Genel Meclisi Başkanı: Necdet Karaveli de törende yaptığı konuşmada İl Genel Meclisi’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi ve şunları kaydetti:
“Derdimiz belamız, memleketimize hizmet edebilmek, Yerel yönetimlerin esas görevi budur. Devletin imkanlarını, kaynaklarını, insanlarımızın hizmetine sunabilmektir. İlerleyen zamanlarda bizim en büyük sıkıntılarımızın su ile ilgili olacağı kesindir. Çalışmada emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Biz İl Özel İdaresi ve İl Genel Meclisi olarak Ereğli’deki çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İlerleyen zamanlarda su birliği kurma çalışmamız olacak. Devamında DSİ bölge müdürlüğümüzün imkanları ve devletimizin yatırımlarından yararlanmaya çalışacağız. DSİ’nin yaptığı barajdan hem köylerimizin, hem OSB’mizin bundan sonra su kullanabilecek olması sevindirici bir şey. Devamında bizim bu bölgede yaptığımız göletlerin de içme suyu noktasında değerlendirilmesi konusunda Kastamonu bölge müdürlüğünde gerekli istişareler yapıldı. İnşallah önümüzdeki dönemde Ereğli bölgesi yapılan göletlerden de su kullanmaya devam edecek.
Ereğli’nin köyleri bizim için çok önemli, gerek yatırım anlamında, yol ve ulaşım hizmetleri noktasında, gerekse içme suyu çalışmaları devam edecek. Bir yandan da bölgemizdeki doğal güzellikleri turizme kazandırmamız noktasında inşallah önümüzdeki dönemde Kireçlik bölgesinde bir yatırımımız olacak. Şu anda 2021 yılı il özel idare bütçesinde belli bir kaynak var, bu kaynağı daha da arttırarak oranın turizme kazandırılması sağlanacak, devamında da Kayalıdere Şelalelerinde bir çalışmamız olacak.
Tabi bizim için en önemli şeyimiz içme suyu. Halkımızın temiz ve kaliteli su içebilmesi çok önemli. Köylerdeki depoların klorlanması, fayans kaplanması ve kimyasal analizleri de önemli. Bunları İl özel idaresi olarak yapmaya devam ediyoruz. İnşallah önümüzdeki dönem, Çayırlı bölgesine yapılan yatırım, güzel bir çalışma. Aynısını tüm il genelinde de yapmaya çalışıyoruz.”
İMZALAR ATILDI
Her iki projeye ilişkin protokol konuşmaların ardından Kaymakam Çorumluoğlu ve Belediye Başkanı Posbıyık tarafından imzalandı.
Zonguldak İl Genel Meclisi üyeleri, Ereğli Belediyesi Başkan Yardımcıları ve daire başkanları ile bazı belediye meclisi üyelerinin de hazır bulunduğu tören çekilen hatır fotoğrafıyla sona erdi.
Haber : Çiğdem Koç
ETİKETLER : Yazdır
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor