GÜNDEM

PATLAMADA BİLGİ KİRLİLİĞİ YARATILDI

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Şaban Koç, sunuculuğunu Ersen Berk Çelik'in yaptığı, Değişim Radyo Ana Haber Bülteninde canlı yayın konuğu oldu.

Abone Ol

Programa telefon bağlantısıyla katılan Koç, geçtiğimiz yıl Kandilli bölgesinde ayrıca geçtiğimiz günlerde de Zonguldak merkezde dikkatleri üzerine çeken patlamalar konusuna değinerek, nedeninin metan gazı patlaması olabileceğini savundu.

Jeoloji Mühendisi Şaban Koç, 26 Ocak'ta Bahçelievler Mahallesi'nde meydana gelen patlamayla ilgili olarak, Yeraltında büyük mağaraların, büyük boşlukların olduğu bilgisinin tamamen yanlış olduğunu dile getirerek, büyük bir bilgi kirliliğinin yaşandığına dikkat çekti.

Kanalizasyon atıklarının, bünyelerindeki organik malzemenin doğal olarak çürümesi sonunda metan gazını açığa çıkartmasının kaçınılmaz olduğunu da vurgulayan Koç, 'Yeraltındaki kısmi boşluklarda atık sistemine bağlı metan gazı birikmiş olabilir. Metan gazının patlama aralığı yüzde 5-15'dir. Metan gazını patlatacak diğer unsurlarda oluştuğunda ani metan gazı patlamasının olabileceği en güçlü ihtimallerden birisini oluşturmaktadır" dedi.

Koç, açıklamalarında şu görüşlere yer verdi:

 

"YAPILARDA OLUMSUZLUK BEKLENMİYOR"



"Zonguldak'ta yeraltında veya yüzeylenen karstik oluşumların veya boşlukların insan yaşamını tehdit eden bir durumları bulunmamaktadır. Yapılaşma açısından gerekli zemin parametrelerine ve genelgelere uygun jeolojik ve jeoteknik etütleri yapılmış binalarda herhangi bir olumsuzluk beklenmemelidir. Zemin ve temel etüdü yapılmamış hiçbir binaya da ruhsat verilmemelidir. Kentimizin İncivez-Site yerleşim bölgeleri barremiyen yaşlı kireçtaşları üzerinde kurulu bulunmaktadır. Formasyon bazında  üç üyeden oluşmakta ve birbiri ile olan ilişkileri, en güzel Site civarında izlenmektedir. Öküşne kireçtaşı üyesi, bu karbonat istifinin tabanını oluşturur. Bünyesinde masif, bol kırık ve çatlaklı ve de belirli ölçülerde karstik erime yapıları içermektedir (Dolin, uvala, polye vb.) Bunun üzerine kırmızı renkli karasal geçişi temsil eden kumtaşı kiltaşı ardalanmalı İncivez formasyonu gelmektedir. En üstte ise Kapuz kireçtaşı üyesi gelmektedir. Bu birim, Öküşne kireçtaşı üyesine göre nisbeten daha silisifiye, masif olup karstik erime yapıları yönünden Öküşne üyesine göre çok sınırlı miktarda yapı içerir."

 

"KANDİLLİ BELDESİNDE DE YAŞANMIŞTI"

 

"Karst jeolojisi bilimince verilmiş pek çok erime yapısı ismi bulunmaktadır. Uvala, polye, su batan, düden, obruk vb. bunları kamuoyuna tanıtırken, kavram kargaşalığına neden olmamak ve halkın anlayabileceği şekilde genel adlandırma yapılmasında fayda vardır. (Karstik erime yapıları şeklinde genel bir ifade yeterli olacaktır.) Aksi durumda, yerbilimlerinden farklı meslek disiplinine bağlı kişi ve/veya kurumlarca bu yapı isimlerinin gelişigüzel ve ne olduğunu bilmeden yapılan açıklamalar, kamuoyunda yersiz tedirginliklere, yanlış yönlendirmelere neden olmaktadır. 'Zonguldak formasyonu' adını verdiğimiz kireçtaşı ağırlıklı birimlerin üzerinde yoğun yapılaşma bulunmaktadır. Zonguldak formasyonu kireçtaşlarının çökmesi, kırılması, yıkılması söz konusu değildir. Site-İncivez semtleri başta olmak üzere, binaların kanalizasyonlarının geçmişten bugüne, bu bölgelerdeki su batanlara bağlanarak yeraltına verildiği bilinmektedir. Yeraltına verilen kanalizasyon atıklarının denize ulaştığı bugün bilinen bir gerçektir. Kanalizasyon atıklarının, bünyelerindeki organik malzemenin doğal olarak çürümesi sonunda metan gazını açığa çıkartması kaçınılmazdır. Yeraltındaki kısmi boşluklarda atık sistemine bağlı metan gazı birikmiş olabilir. Metan gazının patlama aralığı yüzde 5-15'dir. Metan gazını patlatacak diğer unsurlarda oluştuğunda ani metan gazı patlamasının olabileceği en güçlü ihtimallerden birisini oluşturmaktadır. Benzer patlama sesi geçtiğimiz yıl yaz aylarında Armutçuk-Kandilli bölgesinde de yaşanmıştır. Onun da nedeni belirlenememiştir."dedi


Haber : Değişim Medya Haber Merkezi

Abone Ol