GÜNDEM

Ruhlara Şifa Namaz

Ruhlara Şifa Namaz

Abone Ol

Allah Teâla, insanı ruh ve bedenden yaratmıştır. Bedenimizin yeme-içme, dinlenme gibi ihtiyaçları olduğu gibi ruhumuzun da beslenmeye ve dinlenmeye ihtiyacı vardır. Ruh gereken yerden beslenmelidir. Günlük koşturmacaya ara verip namaz kılmak, dua etmek, ruhumuza şifa olacak gıdaların başında gelir. Sağlıklı bir beslenme nasıl bedenin sıhhatli olmasına vesile oluyorsa, ruhumuzun gereken yerden beslenmesi de ruhumuzu sıhhatli kılacaktır.

Namaz; Allah Teâla’nın daveti, kullarını huzuruna kabul etmesidir. Kişi Allah’ın huzuruna her çıktığına kulluğunu hatırlar, Rabbinin yüceliğinin farkına varır. İnsanın yaşadığı sıkıntılara karşı, gün içinde beş defa Rabbinin davetine icabet etmesi, Rabbinden yardım dilemesi, O’na sığınması, güçlüklere, zorluklara, sıkıntılara karşı güçlenmesine de vesile olacaktır.

Günde beş defa Rabbini hatırlayan insan, gün içinde haramlardan uzak durma konusunda da daha dikkatli olacaktır. Allah Teâlâ Ankebut Suresi 45.ayeti kerimede şöyle buyurmaktadır;

‘’ Şüphesiz ki namaz, hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar.’’

Gerçekten şuurla, hakikatine erilerek kılınan namaz, insanı her türlü çirkinlikten, uygunsuz davranıştan, edep dışı hareketlerden alıkoyar.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.):

-‘’Ne dersiniz? Birinizin kapısının önünde bir nehir olsa da, o kimse her gün bu nehirde beş defa yıkansa, kirinden bir şey kalır mı?’’

Sahabiler:

-O kimsenin kirinden hiçbir şey kalmaz, dediler.

-‘’Beş vakit namaz işte bunun gibidir. Allah beş vakit namazla günahları silip yok eder.’’ buyurdular.     (Buhari-Mevakit 6)

Namazla sadece manevi kirlerden arınma da değil, abdest almak suretiyle aynı zamanda maddi temizlenme de sağlanır.

Beş vakit namaza bilinçli olarak devam etmek insanı büyük günahlardan korur. Kıldığımız namazla, bilmeyerek ve farkında olmayarak işlediğimiz küçük günahların affedilmesine de vesile olur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.):

‘’Bir Müslüman, farz namazın vakti geldiğinde güzelce abdest alır, huşu içinde ve rükûunu da tam yaparak namazını kılarsa, büyük günah işlemedikçe bu namaz önceki günahlarına kefaret olur. Bu her zaman böyledir.’’ buyurmuştur.      (Müslim-Taharet 7)

Huşu, namazın gerçek namaz olmasını sağlayan şartlardan biridir. Huşudan maksat, kişinin namaz esnasında bütün varlığı ve kalbiyle Allah’a yönelmesidir.

Namaz, her hal ve şartta kılınmalıdır!

-Su bulunmadığında teyemmüm

-Yolculukta 4 rekatlı farzları 2 rekat

-Ayakta durmaya güçleri yetmeyen hasta ve özürlüler oturarak, buna da güçleri yetmeyenler, yatarak namazlarını kılabilirler.

Karşılaşabileceğimiz her türlü zorluklara karşı bizlere kolaylıklar gösterilmiştir.

NAMAZIN İNSANA KAZANDIRDIKLARI

- Allah’a ve Peygambere itaat etmiş ve en faziletli ibadeti ifa etmiş olur.

-Allah’ı anmış olur.

-Maddi-manevi kirlerden temizlenmiş olur.

-Vakitlerini düzene koyar.

-Günahlardan ve kötülüklerden korunur.

-Kibir ve gururdan kurtulur.

-İlahi murakabe altında olduğunun farkında olur.

-Kusurların bağışlanmasına vesile olur.

Yazımıza Hz. İbrahim’in duasına ‘’amin’’ diyerek son verelim,

‘’Rabbim! Beni ve zürriyetimi namazı dosdoğru kılanlardan eyle! Rabbimiz dualarımız kabul buyur.’’ (İbrahim 40) 

Sumeyra DOĞAN      

Kdz. Ereğli Müftülüğü Vaizi


Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol