GÜNDEM

"RÜYA PROJE" BATAKLIĞA SAPLANDI

Ereğli'yi Marmara'ya ve İç Anadolu'ya bağlayacak olan ve dört yıl önce temeli atılan Adapazarı Bartın demiryolu hattının yapımı için halen herhangi bir çalışma yapılmıyor.

Abone Ol

Ereğli'yi (Batı Karadeniz'i) Marmara ve İç Anadolu bölgelerine bağlayacak Adapazarı-Karasu Limanı-Ereğli-Bartın Demiryolu Projesi'nde çalışmalar 1 yılı aşkın süredir tamamen durdu. Temeli atıldığında "rüya proje"olarak nitelendirilen çalışmadaki 50 kilometrelik Adapazarı-Karasu hattı tamamlanamadı. Gerekçe olarak da zemin şartlarının iyi planlanmaması gösterildi. Sayıştay, ihaleyi 320 milyon bedelle alan şirketin harcadığı parayla ilgili inceleme başlattı. İnceleme halen devam ediyor.

Kasım 2010'da 320 milyon liraya ihale edilen projenin 7 yılda bitirilmesi hedefleniyordu. Ancak beklenen olmadı.Demiryolu projesinin Adapazarı-Karasu Limanı hattı geçen yıl ekim ayında tamamlanması gerekirken, ihale bedeliyle ancak demiryolu bağlantısının Söğütlü ilçesine kadar olan yüzde 35'lik bölümü yapılabildi. Temeli atılan köprü ayakları ise bataklık içinde çürümeye terk edildi. AKP Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik, yüklenici firmanın zeminde öngörülenden çok sıvılaşmayla (bataklık) karşılaştığını söyledi. Çelik, "Bu durum maliyeti 2-2,5 kat artırdı. İhaleyi alan şirket, inşaatın yüzde 35-40'larına geldiğinde işin maliyetini karşılayamaz hale geldi." şeklinde açıklama yapmıştı. Ulaştırma Bakanlığı'nın konuyu incelediğini kaydeden Çelik, alt ve üstyapının yeniden ihale edileceğini açıklamıştı.


LİMAN DA OLUMSUZ ETKİLENDİ"

Demiryolu hattının bitirilmemesi Karasu Liman inşaatını da aksattı. İç Taş firmasına 4 yıl önce 73 milyon dolara ihale edilen ve 18 ayda bitirilmesi planlanan limanla ilgili yer teslimi ise henüz yapılmadı. Ayrıca yer teslimi zamanında yapılmış olsaydı bugün limanın tali dalgakıran uzatması, ana dalgakıran kronman duvarı inşaatı, rıhtımlar ve Ro-Ro kapak atma rampası, geri saha dolgusu ve beton kaplama imalatları, limanın kara ve demiryolu bağlantısı, elektrik, su ve yangın tesisatı, arıtma tesisi ve depo-idari bina gibi tesisler tamamlanmış olacaktı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Kösemusul, demiryolu hattı ve liman projesinin bir an önce bitirilmesi için Bakanlık düzeyinde sürekli çalışmalar yaparak bölgesinde kamuoyu yaratırken Düzce, Akçakoca, Ereğli, Zonguldak, Bartın'ı temsil eden STK'ların, kurum yöneticilerinin, oda başkanlarının ve bölge milletvekillerinin duyarsız kalması bölgenin Marmara'ya ve İç Anadolu'ya bağlanması konusunda geri kalmasına sebep oluyor.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın hazırladığı raporda, Adapazarı-Karasu Limanı-Ereğli-Bartın Bağlantı Hattı Demiryolu Projesi'nin bir an önce bitirilmesinin faydalarına işaret ediliyor. Raporda şu ifadeler yer alıyor: "Karasu Limanı özellikle Karadeniz limanlarına ve bu limanlara entegre lojistik koridorlara eklemlenme potansiyeline sahiptir. Özellikle tamamı Marmara Denizi'nde yer alan İstanbul, Kocaeli ve Bursa kaynaklı lojistik aktivite Boğazlara ciddi yük getirmekte; trafiği, maliyetleri ve bekleme sürelerini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle coğrafi olarak Karadeniz kıyısında İstanbul'a ve hinterlandına en yakın liman bölgesi Karasu olarak görülmektedir. Karadeniz havzasına yönelik olarak TINA ve Viking Projeleri gündemde olup Karasu Limanı'nın bu projelerde yer alması önemlidir."

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın raporunu yorumladığınızda bölgemizde halen liman ihtiyacı olduğu ve İstanbul, Gemlik, Derince vb. gibi limanlarında doluluk oranının çok yüksek olduğu ve Erdemir limanını yeterince aktif ve verimli kullanamadığımız ortaya çıkıyor. Ayrıca geçmişte Erdemir'in gemi ile Zonguldak limanına ürettiği malı götürüp oradan demiryolu ile iç Anadolu'ya taşımasını da yorumlamayı siz değerli okuyucularımıza bırakıyoruz. Burada gerçekten Erdemir'in bir suçu günahı yok. Ama mevcut Kandilli demiryolunu uzatmak ve iyileştirmek yerine sökenlerin hiç mi suçu yok, takdir sizin...

Değişim Medya olarak tüm kurum, kuruluş ve yetkilileri daha duyarlı olmaya ve vatandaşın ödediği vergilerle yapımına başlanan ama henüz bitirilmeyen, çeşitli sebepler ile yarım kalan, bırakılan veya hiç başlanmamış olan projelerin hayata geçirilmesi için gerekenleri yapmaya davet ediyoruz.

Bundan hiç kimse rahatsız olmasın; bölge ekonomisinin kalkınması için artık yürekten birlik beraberlik zamanı. Kişisel egoların kenara bırakıldığı ve geleceğimizi düşünerek hareket etme zamanı geldi de geçiyor bile... Tren çoktan kalktı, lütfen son durağa gelmeden trene yetişelim.

 








Haber : Değişim Medya Haber Merkezi

Abone Ol