GÜNDEM

“SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ KDZ.EREĞLİ’DE YAŞATIYORUZ...”

“SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ KDZ.EREĞLİ’DE YAŞATIYORUZ...”

Abone Ol

 

 

Sarıkamış'ta donarak şehit olan on binlerce askere kışlık giyecek, erzak ve mühimmat götürürken, 7 Kasım 1914'te Kdz.Ereğli açıklarında Rus donanması tarafından batırılan "Bezm-i Alem", "Bahr-i Ahmer" ve "Mithat Paşa" gemilerinin mürettebatı 106’ncı yılında törenle anıldı.1.Dünya Savaşı devam ederken, İstanbul’dan hareket ederek Kafkas Cephesi’ne yardım götüren ancak 7 Kasım 1914 sabahı Ereğli açıklarında Rus Savaş gemilerince batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinde şehit olan ve tarihe Sarıkamış Deniz Şehitleri olarak geçen 221 şehit için Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından sahil bandında yaptırılan ‘Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı’nda 106’ncı yılında anma töreni düzenlendi.

KAYMAKAM ÇORUMLUOĞLU: “TARİHİN SEYRİNİ HER ZAMAN DEĞİŞTİRECEK GÜÇTEYİZ...”

Atatürk Anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla  başlayan anma töreninde konuşan Kdz. Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu pandemi nedeniyle bu yıl anma töreninin kısıtlı gerçekleştirildiğini ifade etti.

Çorumluoğlu konuşmasında ayrıca şu görüşlere yer verdi; :

“Bu yılki anmayı KOVİD 19  ve hava şartlarını dikkate alarak gerçekleştiriyoruz. Burada 1914 yılındaki şehitlerimizi anıyoruz. Bir milletin, devletin en önemli özelliği geçmişinde kendisine hizmet etmiş olduğu insanlara sahip çıkması, anması ve yaşatmasıdır. Nasıl ki Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, o günden bugüne memleketimizin bekası için şehit olmuş, gazi olmuş bütün büyüklerimizi anıyorsak Sarıkamış’a yola çıkmış mürettebatın anılması son derece önemlidir. Bunu şunun için anlatıyorum. Son yıllarda özellikle bizi benliğimizden uzaklaştırmaya çalışan bazı dış faaliyetleri görüyorum. Eskiden dini bayramlarımız olurdu, şimdi dini bayramlarımız tatile çıkılan bayram oldu. Eskiden anmalarımız olurdu, şimdi yasak savmaca törenlerimiz oluyor. Dolayısıyla bugün bu törenin zamanında her türlü ahval ve şeraitte yapılmasının bu açıdan önemli olduğunu düşünüyorum. Belediye başkanımıza, askeri ve mülki makamlardaki ekibimize bu meyanda teşekkür ediyorum. Görev süremiz sona erdiğinde bizler buradan ayrılsak da Ereğli ve ülkemizde hizmet eden kişilerin canı gönülden anılması ve törenlerin yapılması son derece önemlidir. Nasıl ki yarın Uzun Mehmet ve Kömürün Bulunuşunu anacağımız gibi.

İkinci bir husus şu. Prof. Dr. Bingür Sönmez Hocamız olsaydı konular daha ayrıntılı anlatılırdı. Gemiler Trabzon’a varsaydı, oradan Erzurum’a, oradan Sarıkamış’a ulaşsaydı, savaşın seyri değişebilir miydi? Daha az şehit verebilir miydik? Bunlar tarihçilerin bilebileceği konular. Bizim bu konuda söylemde bulunmamızı ben doğru ve yeterli bulmuyorum. Tarihin seyrini değiştirmek sadece 7 Kasım 1914 ile sınırlı değildir. Biz ülke olarak, millet olarak her zaman tarihin seyrini değiştirebilecek güçte millet ve ülkeyiz. Tarih incelendiğinde bu çok daha net görülebilir.

Son yılları incelediğimizde işte buranın açıklarında bulduğumuz ve bundan sonra bulacağımız gaz ülkemizin ekonomik seyrini değiştirecek. Ya da bilişim alanında yaptığımız, kendi kendine yetme alanında yaptığımız çalışmalarla nasıl bugün Suriye’nin kaderini değiştirdiysek, bugün Libya’nın kaderini değiştirdiysek, bugün Karabağ’da bizim kardeşlerimizin bulunduğu toprakları tekrar bizim kardeşlerimize teslim etmek için teknik çalışmalar yaptıysak biz milli birlik ve beraberlik içerisinde ülkemizin ve dünyanın kaderini değiştirebilecek güçte bir topluluğuz. Bunun için çok şeye ihtiyaç yok. Çalışmamız gerekiyor ve birlik beraberliğimizi bozmamamız gerekiyor. Her alanda birlik beraberlik. Köyüne içme suyu getirecek vatandaşın birlik beraberliğiyle, bu memlekete hizmet etmiş ortak bir amaç uğrunda siyasi bir birliktelik benim kastettiğim hususların başında gelir. Ülkemizin bu alanda daha ilerilere gideceğine inanıyorum. Devlet olarak bize düşen ne varsa hepsini gerçekleştirmeye hazırız. Bu duygularla 7 Kasım 1914 günü 3 gemimizde şehit olan bütün büyüklerimizi sevgi ve rahmetle anıyorum. Tarihimizden bugüne memleketin bekası ve ayakta durması için çaba sarf eden bütün şehitlerimizi, bütün gazilerimizi ve bu hizmetleri yapan devlet büyüklerimizi sevgi ve rahmetle anıyorum.” 

POSBIYIK: “SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ KDZ.EREĞLİ’DE YAŞATIYORUZ...”

Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da yaptığı konuşmada 3 geminin Kdz. Ereğli açıklarında Rus donanması tarafından batırıldığını belirterek 221 şehitin ismini Kdz.Ereğli’de yaşattıklarını söyledi.

Başkan Posbıyık konuşmasında ayrıca şu görüşlere yer verdi;

“Onlar büyük bir ülkü için yola çıktılar. Henüz 1. Dünya Savaşı devam ediyordu. İstanbul’dan hareket ederek Kafkas Cephesine yardım taşıyorlardı. 90 bin askere kışlık giyecek, erzak ve mühimmat götürüyorlardı. Ancak, 7 Kasım 1914 sabahı Ereğli açıklarında Rus donanması tarafından batırıldılar. “Bezm-i Alem", "Bahr-i Ahmer" ve "Mithat Paşa" gemilerinin 221 mürettebatının büyük bölümü  orada şehit düştü. Yalnız 36’sının yüzerek kurtulabildiğini biliyoruz. Ve Sarıkamış’ta 90 bin asker donarak şehit oldu. Belki bu yardımlar ulaşsaydı kıyım bu kadar büyük olmayacaktı.

Tarihimizde büyük kahramanlıkların yanı sıra büyük facialar da yaşanmıştır. Kuşkusuz çıkarmamız gereken çok önemli dersler vardır.

2007 yılından bu yana Sarıkamış Deniz Şehitleri anısına, her 7 Kasım’da bir araya geliyoruz. 2009 yılından bu yana da şehitlerimizin aziz hatıralarını yaşatmak için yaptırdığımız bu anıtın etrafında buluşuyoruz.

Bugün tarihimizin en hüzünlü ve en çarpıcı sayfalarından birini hatırlıyoruz. Bizler, Sarıkamış harekatında verdiğimiz binlerce şehidimizi ve deniz şehitlerimizi rahmetle, saygıyla anıyoruz.

Bir ülküyle yola çıkıp bu uğurda can veren atalarımızın mücadeleleri, hepimizin belleklerinde derin izler bırakmıştır. Osmanlı’nın son döneminde yaşanan bu büyük kayıplar üzerine onlarca ağıt yakılmıştır. Acılar bizi birleştirmiştir.

Sarıkamış’ta şehit düşen askerler 1. Dünya Savaşı'nda birbirinden çok farklı iklim ve coğrafyaya sahip cephelerde savaşmak zorunda kalmışlardı. Yemen’in sıcağından yola çıkıp Sarıkakamış’ın korkunç soğuğuyla karşılaşmışlardı. Kışlık giyecek ve yiyecek ihtiyaçları vardı. 

Prof. Dr. Bingür Sönmez Hocamız, yıllar süren kararlı çalışmalarıyla bu tarihi gerçeğin ayrıntılarını ortaya çıkarmış, ışık tutmuştur. Sayın hocamız, Bahr-i Ahmer, Bezm-i Alem ve Mithat Paşa gemilerinin mürettebatlarının isimlerini tespit etmiştir. Biz de Kdz.Ereğli Belediyesi olarak bu isimleri anıta yazdırdık.

Kdz.Ereğli’ye gezmeye gelenler genellikle ‘Allah Allah burayla Sarıkamış’ın ne alakası var?’ diye sorarlar. Alakasının olduğu tespiti Bingür Hoca tarafından yapılmış ve Ereğli açıklarında bu gemilerin Rus donanması tarafından batırıldığı tespit edilmiş. Bingür hoca Sarıkamış grubunun başkanı olarak bizimle temasa geçti bu konuyu bize aktardı. Kdz.Ereğli’de anıt yapılması üzerinde düşüncelerimizi sordu. Bizler de kabul ettik ve Ereğli’nin en güzel yerinde, şehitlerimizin hemen karşı sahilinde bu anıtı onların bize verdiği projeler dahilinde yaptırdık. Bütün şehitlerimizin tek tek isimlerini mermerler üzerine yazdırdık. Burada tarihe ışık tutmaya ve kahramanlarımızı, şehitlerimizi, gazilerimizi unutturmamaya çalışıyoruz. Her yıl Bingür hoca ve dernek yöneticileri Ereğli’ye gelirler, anmayı birlikte yapardık. Sarıkamış Belediye Başkanı da Ereğli’ye gelirdi. Ancak bu yıl pandemiden dolayı aramızda yoklar.

Bugün bu anıtta hem Sarıkamış’ta şehit olan Kdz. Ereğlililerin hem de batan 3 geminin 221 mürettebatının isimleri yazılı. Hem onları hem de Sarıkamış'ta şehit düşen binlerce vatan evladını minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.

Daha sonra yapılan araştırmalarda bu üç geminin batıklarına ulaşılamadı. Belli ki Karadeniz’in hırçın suları onları derinlere taşıdı.

Bize düşen, Sarıkamış harekatına destek malzemeleri taşırken Kdz. Ereğli'de batırılan üç gemi Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa'yı ve orada şehit düşenleri unutmamak unutturmamaktır. Şehit olan askerlerimizi saygıyla, rahmetle anıyoruz.

Destanların, kahramanlıkların ve yiğit insanların şehri Ereğli'de, sevgi barış ve dostluk duygularımla hepinizi selamlıyorum.

DENİZE ÇELENKLER  BIRAKILDI...

"Bezm-i Alem", "Bahr-i Ahmer" ve "Mithat Paşa" gemilerinin mürettebatı için ilçe protokolü tarafından Kdz.Ereğli sahilinden denize çelenk bırakıldı.

Sarıkamış Deniz Şehitleri önünde gerçekleştirilen törene;  Kdz.Ereğli  Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Taner Gün, Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve Belediye Başkan Yardımcıları,  Kdz.Ereğli Kaymakamlığı ve Kdz.Ereğli Belediyesi daire müdürleri askeri erkan, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Siyasi Parti İlçe Başkan ve Yöneticileri, gaziler ve ailelerinin yanı sıra  Hatice Erdem Denizcilik Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi öğrenci ve öğretmenleri  katıldı.

 

 

 

 


Haber : Özge Cerrah

Abone Ol