SİYASET

SEÇİM ANALİZİ

25. dönem Milletvekili Seçimlerinin ardından ortaya çıkan tablo, seçmenin tercihini "istikrar" yönünde kullandığı ortaya çıktı. AK Parti'ye 2019'a kadar tek başına iktidar vizesi veren Türk seçmeni, CHP'yi ana muhalefette konsolide etti. MHP ve HDP'ye ise 'kendini yenile' mesajı verdi.

Abone Ol

26. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni oluşturacak milletvekillerinin belirlendiği Milletvekili Genel Seçimlerinin sonucu netleşti. Buna göre yüzde 49,41 oy alan AK Parti 4. Kez tek başına iktidar oldu. AK parti bu sonuçla 316 vekil çıkardı ve Ahmet Davutoğlu başbakan oldu. AK Parti'nin başarısının, seçmenin "İstikrar" talebinin iktidar partisi tarafından doğru değerlendirildiği şeklinde yorumlandı.

İlk kez kuruluşundan kısa süre sonra yapılan 2002 genel seçimlerinde tek başına iktidara gelen AK parti, 2007,2011 seçimlerinde de bu başarısını oyunu arttırarak devam ettirmişti. İlk kez 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar vizesi alamayan AK Parti, 1 Kasım seçimlerinde yakaladığı büyük yükselişle, 4. Kez tek başına iktidar olarak görülmemiş bir başarıya imza attı.

1 Kasım seçimleri, Genel Başkan Ahmet Davutoğlu liderliğinde yaşanan ikinci seçim oldu. İlk seçiminde tek başına iktidar hedefine ulaşamayan Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinde tek başına iktidar olarak liderliğini tescillemiş oldu.

"MUHALEFETİN DURUMU..."

Yüzde 25,38 oy alan Ana muhalefet partisi CHP, muhalefet partileri arasında az da olsa, oyunu arttıran tek parti oldu. 7 Haziran'da 132 milletvekili çıkaran CHP, oy oranını yüzde 0,43, milletvekili sayısını ise iki arttırdı ve TBMM'de 134 sandalye ile temsil hakkını kazandı. CHP'nin oy artışında, 7 Haziran'da HDP'ye verilen emanet oyların geri döndüğü ve MHP'nin koalisyon sürecinde tutumundan rahatsız olan seçmenlerin katkısı olduğu düşünülüyor.

Seçimde en büyük oy kaybını ise MHP yaşadı. Devlet Bahçeli liderliğinde seçime giren MHP, bu seçim sürecinde yüzde 4,3 oy kaybına uğradı.7 Haziran'da 80 milletvekili çıkaran MHP; bu seçimde sadece 41 milletvekili çıkarabildi. MHP'nin oy kaybında, koalisyon seçeneklerine karşı tutunduğu tutumun büyük rol oynandığı değerlendirmesi yapıldı.

7 Haziran'da seçime ilk kez parti çatısı altında giren HDP de oy kaybeden partiler arasında yer aldı. Yükselen terör dalgası, Türkiye'nin başta güneydoğu olmak üzere birçok bölgesinde seçmenin bu partiden umudu kestiği şeklinde değerlendiriliyor. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 13'e ulaşan HDP; bu seçimde oyların sayımı esnasında 'Barajın altında kalır mı' değerlendirmelerine muhatap oldu. HDP'nin oyu yüzde 10,7'ye düşmesine rağmen 59 milletvekili çıkardı ve mecliste en fazla sandalyeye sahip 3. Parti oldu.

"ZONGULDAK'TA DURUM"

Zonguldak AK Parti'nin oransal olarak en fazla oyunu arttırdığı iller arasında yer aldı. 7 Haziran'da büyük oy kaybı yaşayan ve 146 bin 642 oy alan AK Parti, oyunu yaklaşık 43 bin arttırarak 189 bin 484'e ulaştı. AK Parti Zonguldak genelinde bu sonuçla yüzde 38,25'ten yüzde 49,47'ye yükseltmiş oldu.

7 Haziran seçimlerinde yüzde 38,52 oy alarak Zonguldak'ta birinci parti çıkmayı başaran Anamuhalefet partisi CHP ise1 Kasım seçimlerinde oy kaybetse de, iki milletvekilini korumayı başardı. CHP'nin oyları 147 bin 650'den 137 bin 969'a düştü. CHP'nin oy oranı ise yüzde 36,03'e geriledi.

Zonguldak'ta en zararlı çıkan parti ise MHP oldu. 7 Haziran'da 62 bin 300 oy alarak bir milletvekili çıkaran MHP, bu seçimde büyük oy kaybı yaşadı ve 36 bin 271'e geriledi. MHP'nin oy oranı ise yüzde 16,25'ten, yüzde 9,47'ye düştü.

"EREĞLİ'DE DURUM"

Muhalefetin koy kaybı Ereğli ilçesinde de kendini gösterirken, iktidar partisinin büyük oy artışı yaşadığı dikkat çekti.

Ereğli'de AK Parti'nin oyu 7 Haziran'da 42 bin 567 iken, 1 Kasım seçimlerinde 55 bin 747'ye yükseldi. AK parti bu sonuçla oylarını yüzde 39,34'ten, Yüzde 51'e yükseltti.

CHP'de 7 Haziran'da 40 bin 521 olan oylar, 1 Kasım seçimlerinde 38 bin 543'e geriledi. CHP'nin oy oranı ise yüzde 37,45'ten, yüzde 35,25'e geriledi.

MHP'nin ilçedeki oy kaybı ise büyük oldu. 7 Haziran'da 19 bin 258 oy alan MHP, 1 Kasım seçimlerinde sadece 10 bin 529 oy alabildi. MHP'nin oyu oransal olarak ise yüzde 17,8'den, yüzde 9,63'e düştü.

"OY GEÇİŞKENLİĞİ..."

Türkiye geneli ve Zonguldak'ta AK Parti ve MHP arasındaki oy geçişkenliğinin diğer partilere oranla daha yüksek olduğu yaklaşımı, 1 Kasım seçimlerinde doğrulandı. AK Parti'ye tepkisi nedeniyle 7 Haziran'da MHP'ye yönelen seçmen, MHP'nin bu ara dönemde izlediği politikaları beğenmeyince, büyük oranda iktidar partisine geri döndü.

CHP'nin Zonguldak'taki oy kaybında Ana muhalefet partisinin bütünlüklü bir yapı sergilemekteki yetersizliğinin ana neden olduğu değerlendiriliyor. Aday adayları arasında yaşanan küskünlükler, yaklaşan kongre süreci nedeniyle saflaşmaların artması, bu tartışmaların basın üzerinden yapılan bir çatışma halini alması, Ana muhalefet partisinin seçim sathı mailindeki etkinliğine önemli ölçüde negatif yansıdı.

7 Haziran'da yüksek profilli adaylarla seçime giden MHP'nin aldığı oyların önemli bir kısmının 'Emanet oy' kategorisinde olduğu da ortaya çıktı. 1 Kasım'da seçime aynı listeyle giden MHP, genel merkez politikalarının yarattığı hoşnutsuzluk dalgasının da etkisiyle bu emanet oyları korumanın formülünü bulamadı.



Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol