"ŞEHİT NURLANMIŞ, GAZİ ONURLANMIŞ ASKERDİR"
Değişim Medya Haber Merkezi olarak her hafta bir dernek ile yaptığımız röportajlar devam ediyor. 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 92. Yıl dönümünü kutladığımız bu haftada Karadeniz Ereğli Muharip Gaziler Derneği Başkanı Temel Şahin ile görüştük. Şahin, şehit nurlanmış, gazi onurlanmış askerdir" sloganıyla yola çıktıklarını bu uğurda binlerce şehit ve gazi verdiklerini belirtti.
Şahin, Değişim Medya Haber Merkezine Karadeniz Ereğli Muharip Gaziler Derneğinin çalışmalarını anlattı.
30 Ağustos, Başkomutanlık Meydan Muharebesi zaferinin 92. yıldönümünü kutluyoruz.
İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtına katılan Gazileri bünyesinde toplayan Türkiye Muharip Gaziler Derneği 19 Eylül 1984 tarihinde Ankara'da kurulmuştur.
Türkiye çapında 66 şubemiz, 47 temsilcilik var. Toplam 113 örgütümüz var. Şube olarak 160 üye, Türkiye'de ise 25 bin üye var.
Derneğe üye olsun olmasın Türkiye'de şu an hayatta; 4 bin Kore Gazisi, 30 bin Kıbrıs Gazisi, 13 bin Gazi Dul'u vardır.
Karadeniz Ereğli Muharip Gaziler Derneğinde; 125'i (Kore, Kıbrıs ) Gazi, 35'i ( 13'ü Kore Gazi Dul'u, 22'si Kıbrıs Gazi Dul'u) olmak üzere şu an 160 üyemiz var. 160 üyenin 35'i Alaplı İlçesinden.
Değişim: Karadeniz Ereğli Muharip Gaziler Derneği kaç yılında, kim tarafından kuruldu?
Temel Şahin: Karadeniz Ereğli Muharip Gaziler Derneği Yönetim Kurulu olarak 8 Ocak 2009 tarihinde, Temel Şahin başkanlığında; Mehmet Kaytan, Ramazan Özdemir, Refik Keskin, Ergün Çakır tarafından kurulmuştur. Derneğimize üye olmayan Gazi ve gazi eşleri de bulunmaktadır.
Değişim: Karadeniz Ereğli Muharip Gaziler Derneğin'den İstiklâl Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtına katılan Gazilerimiz Var mı?
Temel Şahin: İstiklal Savaşına katılan Gazimiz bulunmamaktadır. Kore Savaşına katılan 5 Kore Gazimiz var. Hasan Şenel, Ahmet Çakır, Ahmet Aksoy, Atıf Güzel, Selahattin Sami Mutlu.
Kıbrıs Barış Harekâtına katılan 120 Kıbrıs Gazimiz var.
Değişim: Muharip Gaziler Derneği Olarak, Önemli Günlerde Gerçekleştirdiğiniz Etkinlikleriniz Neler?
Temel Şahin: 18 Mart Şehitler Günü, 30 Ağustos Zafer Bayramı, 19 Eylül Gaziler Günü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, 18 Haziran Ereğli'nin Kurtuluşu... Bu önemli günlerde Muharip Gaziler Derneği üyelerimizden 20-25 kişi resmi kıyafetlerimizi giyerek özel günleri coşkuyla kutlamak üzere törenlere katılıyoruz.
Değişim: Ücretsiz Ulaşım Hakkından Yararlanabiliyor musunuz? Karadeniz Ereğli Muharip Gaziler Derneği Üyeleri Ücretsiz Seyahat Kartına Sahip mi?
Temel Şahin: Gazi ve eşlerinde ücretsiz seyahat kartından yararlanabiliyoruz. Muharip Gazi çocukları ise 25 yaşa kadar ücretsiz seyahat kartından yararlanabiliyor.
Değişim: İstiklâl Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtına katılan Muharip Gazilerin 'Şeref Aylıklarında' Herhangi Bir Sorun Yaşanıyor mu? Şeref Aylıkları Yeterli mi?
Temel Şahin: Biz konuda mağduruz. SGK güvencesi olan Gazi maaşlarında herhangi bir düzeltme yapılmadı. SGK güvencesi olmayan gazilerimizin" Şeref Aylıkları" asgari ücrete bağlanmıştır.
Değişim : Karadeniz Ereğli Muharip Gaziler Derneği Üyeleri Öncelikli Sağlık Hizmetinden Yararlanabiliyor mu?
Temel Şahin : Sağlık kurum ve kuruluşlarında, 1005 sayılı yasa gereği, 1005'e tabi olan Muharip (Kore, Kıbrıs Gazi ve eşleri) Gazileri hiçbir ücret ödemeden, Sağlık kurum ve kuruluşlarından öncelik hakkı tanınarak yararlanabiliyorlar.
Bütün Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Harp ve Vazife Şehitlerinin Dul ve Yetimleri ile Malul ve Gazilerin Öncelikli Sağlık Hizmeti Almaları Konusunda Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı tarafından (www.thsk.saglik.gov.tr/01-anasayfa) yayımlanmıştır.
Değişim: Karadeniz Ereğli Muharip Gaziler Derneği'nin hedeflerini öğrenebilir miyiz?
Temel Şahin: Tüzüğümüz gereği;
Gazilerin ve Dul eşlerinin tanışmalarını temin ve dayanışmalarını güçlendirmek, sosyal, ekonomik, kültürel ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması, toplumda hak ettikleri saygı ve sevginin sağlanması için gerekli çalışmaları yapmak.
Milletin bütünlüğü ve devletin bölünmezliği ile Cumhuriyetin kurulması ve korunması yolunda ruhu bulan mücadeleleri, dökülen kanları, bu mücadelede Şehit veya Gazi olan kahramanları yeni nesillere anlatmak; tarihe, milli gelenek ve göreneklere bağlılık, fedakârlık, dayanışma ve yardımlaşma hasletlerini güçlendirmek ve yüceltmek yolunda etkili faaliyette bulunmak.
Atatürk İlke ve İnkılaplarına ve Türk Milliyetçiliğine bağlı kalarak, milletimizin ülkesi, devleti, tarihi ve inançları ile beslenen milli kültürü ile sonsuza dek varlığını koruma çalışmalarına katkı sağlamaktadır.
Değişim: Karadeniz Ereğli Muharip Gaziler Derneği 'nin 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili mesajınızı alabilir miyiz?
Temel Şahin : Ankara'da kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde "Vatanın bir bütün olduğu ve parçalanmayacağı görüşünden hareketle düşmanla mücadele kararı alınmış, I. İnönü ve II. İnönü savaşlarının kazanılmasıyla Yunanlılara büyük darbe indirilmişti.
Ancak Yunan Ordusu yeniden saldırıya geçince, Mustafa Kemal, Ordularına:
"Hattı Müdafaa yoktur, Sathı müdafaa vardır. Bu Satıh, bütün Vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaşın kanıyla ıslanmadıkça terk olunamaz" emrini verdi.
23 Ağustos- 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşı, Türk Milletinin savunma durumundan taarruz durumuna geçtiği önemli bir savaş olarak da tarihe geçti. Sonrasında büyük bir taarruzla düşmanı tamamen yok etme kararı alındı.
(1922 yılı 26 Ağustos) Gazi Mustafa Kemal'in Başkomutanlığını yaptığı Ordumuz düşmana saldırdı. Üstün silah gücüyle her şeyi yapabileceğini düşünen Avrupa yanılmıştı. 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Ordularımız taarruzun başından itibaren 14 gün gibi kısa bir sürede 9 Eylül 1922'de İzmir'e ulaşmıştı.
Düşmanın işgaline "dur" diye ve kanımızın son damlasını akıtmadan yurdumuzu bırakmayacağımızı dünyaya ispatlayan bu büyük zaferin 92. yıldönümünü coşkuyla heyecanla kutluyoruz. "dedi.
Haber : Değişim Medya Haber Merkezi