GÜNDEM

Şentürk, Eroğlu, Bahadır ve Demirbaş’tan ortak açıklama…

10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle derneklerden ortak açıklama yapıldı

Abone Ol

 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle derneklerden ortak açıklama yapıldı

 Kdz. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk, İlkadımlar Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Fikri Eroğlu, Fizyotem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Burak Bahadır, Duyan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Şehnaz Kara Demirbaş 10-16 Mayıs Engelliler haftası vesilesiyle ortak bir basın açıklaması yaptı.

 Her yıl Dünya Engelliler günü ve engelliler haftası vesilesiyle çeşitli açıklamalar yapılır, bu açıklamalar genellikle hep sözde engellilerin yanında olduklarını, bir gün herkesin engelli olabileceği gibi üst perdeden ve lütufkar açıklamalar dile getirilir. Fakat aynı bürokrat ve yetkililer engelli vatandaşların sorunlarıyla ilgili gibi gözüküp ilgilenmezler, bu engelliler haftasında bu sefer süslü, kafiyeli sözler yerine engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlardan en azından bazılarına çözüm bularak derman olalım. Aşağıda yaptığımız açıklamayla ilgili aylardır çözüm yolu bulanamadı, umarım engelliler haftası nedeniyle bu çözüm talebimiz gerekli mercilere ulaşır ve özel gereksinimli bireylerin rapor işlemleri Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi tarafından karşılanır. Aşağıda yaptığımız açıklama Kdz. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği üyeleri, İlkadımlar, Duyan ve Fizyotem Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ne devam eden fiziksel engelli bireylerin Kdz. Ereğli Devlet hastanesinde 3 hekim sağlık durum bildirir raporunun verilmemesi ve konuyla ilgili şikayetlerinin kamu oyunu paylaşılmasıyla ilgili yazıdır.

 Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi ağır engelli vatandaşları mağdur etmektedir, 3 hekim sağlık kurulu raporu daha önce Ereğli’de verildiği örnekler olmasına rağmen keyfi bir uygulama ile sistem izin vermiyor açıklaması yapılıp 3 hekim sağlık kurulu raporu Kdz. Ereğli’de verilmiyor denmektedir, zaten zor şartlar altında hastaneye gelebilen ağır engelli vatandaşları mağdur edilip, şehir dışındaki hastanelere yönlendirilmektedir. Yetkililerin artık bu duruma dur demesi gerekiyor.

Ağır engel durumu okula ve rehabilitasyon merkezine gitmekte zorluk çeken bireyler için evde eğitim hizmeti verilmektedir. Özel Eğitim Yönetmeliği'nin 14. Maddesi'nin 1. Fıkrasında "Zorunlu öğrenim çağındaki özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerden sağlık problemi nedeniyle en az on iki hafta süreyle örgün eğitim kuramlarından yararlanamayacağı ya da yararlanması durumunda sağlığı açısından risk oluşturacağı en az birisi ilgili daldan olmak üzere üç uzman tabip tarafından düzenlenmiş. Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu'nda belirtilen öğrencilere velinin yazılı talebi ve Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu ile il veya ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun planlaması doğrultusunda ders yılı içinde evde eğitim hizmeti verilebilir." denmektedir. (7 Temmuz 2018 Özel Eğitim Yönetmeliği Sayı 30471)

25 Ekim 2022 Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği Değişiklik Sayı 31994 numarasıyla, Özel Eğitim yönetmeliğindeki 14. Maddesinin birinci fıkrasında yer alan "en az birisi ilgili daldan olmak üzere üç uzman tabip tarafından düzenlenmiş" ibaresi kaldırılmıştır, denmektedir. Madde 2C bendinde, Birey için uygun eğitim ortamına yönlendirilmesi amaçlı başvurulur da gerektiğinde ilgisine göre Engelli Sağlık kurul raporu, ÇÖZGER, Erişkinler için engelli sağlık kurulu raporu, Durum bildirir sağlık kurul raporu ve uzman hekim tarafından düzenlenen durum bildirir tek hekim sağlık raporu olarak değiştirmiştir.

Kdz. Ereğli'de evde eğitim hizmetinden faydalanmak isteyen fiziksel engelli üyelerimiz bu hizmetten yararlanmak için şartları uygun olmasına rağmen Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi'nden bu raporu alamamaktadır. Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimliği bu raporu verebilmeleri için iki fizik tedavi uzmanı olması gerektiğini belirtmişlerdir. Fakat yönetmelikte böyle bir ibare yoktur, hatta en son çıkan yönetmelikte evde eğitim raporunu kolaylaştırmak için 14. Maddenin 1. Fıkrası yürürlükten kaldırılmış, tek uzman hekim durum bildirir rapor verebilecektir yazmaktadır. Kaldı ki eski yönetmelikte bile birisi ilgili daldan üç hekim raporu denmektedir; iki fizik tedavi uzmanı olmalı gibi bir ibare yoktur. Sonuç olarak ilgili fiziksel engelli üyelerimiz evde eğitim raporunu Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi'nden alamamaktadır ve başka şehirlerdeki hastanelere başvurmaları istenmektedir. Fakat Kdz. Ereğli Devlet Hastanesi doktorları evde eğitim raporu vermeye uygundur ve daha önce verildiğiyle ilgili örnekleri vardır. Fiziksel engelli çocuklarımız bu konuda mağdur edilmektedir. Bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyoruz.

 


Haber : 

Abone Ol