SGK’nda uzayan işlemleri Bakan Işıkhan’a sordu…
CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul,SGK’nda uzayan işlemleri Bskan Vedat Işıkhan’a sordu.
CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğ Ertuğrul, emeklilik hakkı kazanan, emekli maaşının yanı sıra malullük aylığı, yaşlılık aylığı, dul ve yetim aylığı, engelli aylığı alacak olan vatandaşlarımızın Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki işlemlerin uzamasından dolayı yaşadıkları mağduriyetlere ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a sordu.
Ertuğrul, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun verilerine göre 2022'de ortalama emekli aylığı bağlama süresinin, SSK'dan emekli olanlar için 12,01 gün, Bağ-Kur'lular için 9,24 ve Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar için ise 9,57 gün olarak verildiğini. 2022 içerisinde toplamda 13 milyon 933 bin 20 emekliye 690 milyar 173 milyon 281 bin 507 TL tutarında gelir/aylık ödemesi gerçekleştirildiği belirtti. Yasada emekli aylığının, talep tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanacağına dair düzenlemenin de bulunduğunu söyledi.
Ancak emeklilik hakkı kazanan, emekli maaşının yanı sıra malullük aylığı, yaşlılık aylığı, dul ve yetim aylığı, engelli aylığı alacak olan vatandaşlarımızın işlemlerin uzamasından dolayı mağduriyet yaşadığı bilinmektedir. Bu gecikmeler, EYT düzenlemesi sebebiyle Türkiye'nin sosyal güvenlik tarihinde ilk defa bu kadar toplu sayıda bir emeklilik başvurusunun olması ile açıklanmaya çalışılmaktadır. Bununla beraber ciddi bir personel eksikliği olduğu da bilinmektedir. İletişim ve internet alt yapısındaki ilerlemeler kamu kurumları arasında eş güdümün oluşturulması noktasında oldukça kolaylık sağlamıştır ancak hala kamuda kurumlar arası işlem gerektiren ve kısa sürede sonuçlanabilecek bir çok iş uzun sürelerde yapılmaya devam edilmektedir. Vatandaşlar, Mart ayından itibaren yapmış oldukları başvuruların hala “gelen evrak beklemede” safhasında olduğunu belirtmekte, ilgili kurumlara telefonla dahi ulaşamamaktadır.
İşlemlerin uzamasından kaynaklanan mağduriyetlerin minimize edilmesinin bürokrasi ve kırtasiyecilik işlemlerinin azaltılmasıyla, taşra ve merkez teşkilatlarında emeklilik işlemleriyle ilgilenen servislerdeki personele verilecek eğitimlerle personel sayısının çoğaltılmasıyla mümkün olacağı açıktır, dedi.
Ertuğrul’un Bakanlığa yönelttiği sorular ise şu şekilde;
- Bugün itibariyle emeklilik işlemleri için başvuran vatandaş sayısı ve Mart ayından bu yana bekleyen ve sonuçlanmış işlem sayısı kaçtır?
- Kamu kurum ve kuruluşları arasında bağlantılı olan her türlü iş ve işlemleri gerçekleştiren vatandaşların, çözülmesi gereken emeklilik, malullük aylığı, yaşlılık aylığı, dul ve yetim aylığı, engelli aylığı gibi tüm işlemlerinin hız kazanmasına yönelik Bakanlığınıza bağlı kurumlarda yapılan evrak işlemlerine dair sürelerin azaltılması hususunda çalışmanız var mıdır?
- Bakanlığınız emeklilik işlemlerinin vatandaşımıza yüklediği külfetin en aza indirilmesiyle ilgili ve bu işlemlerin daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesiyle ilgili bir çalışması var mıdır?
- Emeklilik hakkı kazanan vatandaşlardan emekli olmaları için hizmet birleştirme işlem süreçlerine bakıldığında, yapılan işlemlerin süresinin uzunluğu nedeniyle mağduriyet yaşadıkları bilinmektedir. İşlem sürelerinin makul bir seviyeye düşürülmesi yönünde çalışmalarınız var mıdır?
- Merkez ve taşra teşkilatında emeklilik servisindeki personel sayısının çoğaltılmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır?
- Vatandaşların ilgili kuruluşlara telefon kanalıyla dahi ulaşamadıkları bilgisi tarafımıza sıklıkla ulaşmaktadır. Vatandaşların, emeklilik işlemleri için başvurdukları kurumlara e-devlet kanalı dışında ulaşabilecekleri kanalların aktifleştirilmesi adına bir çalışmanız var mıdır?
Haber :