EKONOMİ

SHELL, TÜRKİYE'DE BİR SENEDİR ARIYOR

Dünyada enerji alanında son günlerde en fazla konuşulan konularından bir 'kaya gazı' konusu oldu. Peki, Türkiye'de kaya gazı çıkarılsa da çıkarılmasa da bunun Türkiye'ye olumlu etkileri olabilir mi?

Abone Ol

KAYA GAZI, ENERJİ'DE YENİ BİR UMUT!

Amerika'da 1980 yıllarda petrol ve doğalgazın alternatifi olarak ortaya çıkan kaya gazı, kayaçların gözeneklerinde yer alan küçük miktardaki doğal gazlardır. Dünyada halen açılan kaya gazı arama kuyularının önemli kısmı ABD'dedir. ABD 80'li yıllarda başladığı kaya gazı tespit ve çıkarma çalışmaları neticesinde bugün kaya gazı ihraç eden ülke konumundadır. Nitekim ABD'de son 5 yılda kaya gazı üretimi 200 Milyar M3'tür ki, bu rakamın Rusya'nın mevcut ihracatına eşittir.

Mevcut teknoloji ile dikine veya yatay olarak açılacak kuyularla, kayalar arasına sıkışmış olan gazı suyun basıncını kullanarak yer yüzüne çıkarmak mümkündür. Ancak, kaya gazı çıkarmanın maliyeti normal petrol ve doğalgaza göre %50 daha yüksektir.

 Enerjide %92 dışa bağımlı olan Türkiye'nin 2011 yılı fiili enerji ithalatı 56 Milyar USD, 2012 yılı tahmini enerji ithalatı ise 65 Milyar USD'dır. Nitekim, bugün yaşanan ve çare aranan cari açığın en büyük nedeni petrol ve doğalgaz ithalatıdır.

 Bugün ABD'de 1.000 M3 kaya gazının fiyatı 90 USD civarındadır. ABD'nin üretip, dünyaya pazarlamaya başladığı kaya gazı dogalgaz fiyatlarını aşağı çekecektir. Amerikan Enerji Bilgi İdaresi tarafından sunulan rapora göre kaya gazı 2035 yılına kadar toplam gaz üretiminin yarısını karşılayacaktır. Nitekim, bazı Rus uzmanlar, ABD'nin kaya gazı satışına başlaması nedeniyle 2016 yılından sonra doğalgaz fiyatlarının kalıcı olarak yarı yarıya düşeceğini iddia etmektedir. Ki bunun gerçekleşmesi her yıl yaklaşık 40 Milyar M3 doğalgaz ithal eden Türkiye'nin doğalgaz ithalatı için ödeyeceği tutar yarıya düşecektir.

Amerika, Kuzey Avrupa, Çin zengin kaya gazı yataklarına sahiptir. ABD Enerji Enformasyon Dairesi'nin verilerine göre Türkiye de kaya gazı yataklarına sahiptir.

Maden Tetkik Arama (MTA) yaptığı sondaj çalışmaları sonucu Konya Ereğli ve Niğde Bor havzasında 8 Milyar ton petrol türetebilen kaya potansiyel kaynak rezervi belirlemiştir. Yapılan hesaplamalara göre, ısıtıldığında petrol ve doğal gaz üretilebilen bu kayalardan parasal değeri yaklaşık 218 Milyar USD ile 687 Milyar USD arasında olan 2,6 Milyar varil ile 8,3 Milyar varil arasında petrol çıkarılabilecektir. Bu iki havzadaki araştırmalar devam etmektedir. Türkiye'nin yıllık doğalgaz kullanımı 43 Milyar M3 olup, kaya gazı bulunması halinde bu ihtiyacın bir kısmı kaya gazından sağlanabilecektir.  Yine TPAO'nun SHELL ile yaptığı 5 yıl süreli anlaşma uyarınca SHELL Haziran 2012'den bu yana Türkiye'de kaya gazı çıkarma çalışmalarını sürdürmektedir. TPAO Exxon Mobil ile de bu konuda anlaşma yapmıştır.

Bu arada çevrecilerin kaya gazının çıkarılmasının çevreye olumsuz etkileri konusunda endişe taşıdıklarını da bilmek gerekir. Öyle ki İngiltere depremlere neden olacağı savıyla kaya gazının çıkarılmasını yasaklamıştır.

Sonuç olarak, dünya enerji sektörünün başkonusu olan kaya gazı üretimi doğalgaz üreticilerini ve ihracatçılarını olumsuz,  Türkiye gibi gaz ithalatçısı konumundaki ülkeleri olumlu etkileyecektir. Türkiye gibi ülkelerin gaz alımında daha iyi müzakere koşullarına sahip olmasını sağlayacaktır. Dolayısıyla Türkiye'de kaya gazı çıkarılamasa bile dünyada çıkarılacak kaya gazı geleneksel doğalgaz fiyatını aşağılara çekeceği için doğalgaz ithalatçısı Türkiye bundan çok ciddi anlamda olumlu etkilenecektir. Bir de halen tespit edilen ve yeni tespit edilecek yataklardan kaya gazı çıkarılabilirse bu ithal edilen doğalgaz miktarını da aşağı çekeceğinden Ülkemiz cari açığı çok daha olumlu etkilenecektir. 

Haber : Değişim Medya Haber Merkezi

Abone Ol