SAĞLIK

SIRT AĞRISI

Özel Meridien Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Özlem Levent kronikleşen sırt ağrısının depresyona yol açabileceğini söyledi. Levent, masaj, fizik tedavi, kuru iğneleme, bantlama ve elle tedavi gibi uygulamaların da hastalığın tedavisinde önemli bir yeri olduğunu vurguladı.

Abone Ol
Sırt ağrısı, bir başka ifade ile de 'Miyofasyal Ağrı Sendromu'nun (MAS), kaslarda oluşan gergin bantlardaki tetik noktalardan kaynaklanan bir sendrom olduğunu vurgulayan Levent, MAS'ın özellikle baş, boyun, omuz ve sırt ağrısı ile birlikte bu ağrıya eşlik eden kas spazmı, hassasiyet, eklem hareketlerinde kısıtlılık, tutukluk, yorgunlukta karakterize bir sendrom olarak da öne çıktığını anlattı.

Yapısal nedenler arasında; bir bacağın kısa oluşu, küçük hemipelvis, artmış servikal veya lomber lordoz, kompanse edilemeyen skolyoz, kötü baş pozisyonunun sayılabileceğini belirten Levent, mesleki olarak da özellikle posturu etkileyen işlerin sırt ağrısına neden olabileceğini belirtti. Levent, telefonu baş ve omuz arasında sıkıştırıp uzun süre konuşmada olduğu gibi başı öne eğerek ders çalışmanın da sırt ağrısına neden olabileceğini anlattı.

"MASABAŞI ÇALIŞANLARDA MAS SIK GÖRÜLÜR"


Uzun süre bilgisayar başında oturanlarda, masabaşı iş yapanlarda, ev işlerini yaparken uzun süre kötü pozisyonda kalmaya bağlı ev kadınlarında, sırtında ağır eşya taşıyanlarda MAS'ın daha sık görüldüğünü kaydeden Levent, sistemik şiddetlendiren faktörlere de dikkat çekti. Levent, bu faktörlerin de; vitamin eksikliği, mineral yetersizliği, demir eksikliği anemisi, normal kas fonksiyonu için gerekli olan magnezyum ve kurşun elementlerinin eksikliği, metabolik ve endokrin bozuklukları olduğu bilgisini verdi. Levent, "Ayrıca bakteriyel, viral ve paraziter kronik enfeksiyonların da etkili olabileceği düşünülmektedir.Sıcak havadan soğukve nemli havaya geçiş de şiddetlendirici faktörler arasında. MAS'ın sonraki aşamalarında duygu durum değişiklikleri ve stres hastalığa eşlik edebilir. Depresyon ve kronik ağrı arasındaki ilişki iki yönlüdür. Kronik ağrı, depresyona yol açabilir ya da depresif hastalar ağrı yakınması ile başvurabilir" diye konuştu.

"FİZİK TEDAVİ VE EGZERSİZ TEDAVİDE ÖNEMLİ"


Dr. Özlem Levent, fizik tedavi yöntemlerinden ultrason ve sıcak paket gibi derin ve yüzeysel ısıtıcılar, damarlarda genişleme, metabolizmada hızlanma, viskoelastik özelliklerde artma, ağrı ve kas spazmı azaltıcı özelliklerinden dolayı, TENS ise analjezik amaçlı olarak kullanıldığını anlattı. Masaj, egzersiz, çekme ve elle tedavi gibi uygulamaların da hastalığın tedavisinde önemli bir yeri olduğunu belirten Levent, kuru iğneleme ve bantlamaya dikkat çekti.
Kuru iğnelemenin iyileştirici, tedavi edici etkisinin, tetik noktaların mekanik olarak hasarlanmasına bağlı olduğunu vurgulayan Levent, açıklamasını da şöyle sürdürdü:
"Kuru iğnelemede herhangi bir ilaç verilmediğinden doğal olarak da hiçbir ilaç reaksiyonu oluşturmaz. Bu teknik, oldukça basit bir yöntemdir. Paslanmaz çelikten ve oldukça ince akupunktur iğneleri kullanılır. 6-10 seans uygulanır. Bantlama tekniği de son yıllarda myofasyal ağrı tedavisinde kullanılmakta ve başarılı sonuçlar veriyor."


Haber : İHA

Abone Ol