EKONOMİ

TAR&8217;A TEŞEKKÜRLER

Ereğli Belediye Başkanı Posbıyık (CHP), Erdemir&8217;in patronu Fatih Tar&8217;la görüştüğünü ve ilçe için olumlu sonuçlar alındığını kaydetti. Posbıyık, yatırım yapıp istihdam yaratacak yatırımcıların Erdemir Limanı kullanımı, atölye olanaklarından yararlanma, eğitim hizmetleri ve daha başka olanaklardan yararlanabileceğini söylerken, tek şartın hizmet bedellerinin ödenmesi olduğunu kaydetti.

Abone Ol

Erdemir tarafından temeli bir araya kadar atılacak 115 milyon dolarlık yatırım sonrası otomotiv yan sanayi ihtiyacının tamamına yakının karşılanacağının da altını çizen Posbıyık’ın açıklamaları, aynen şöyle:

"Hatırlayacağınız gibi son dönemlerde büyük ekonomik sıkıntılar içinde kalan ve eski güçlü günlerinden uzaklaşan Karadeniz Ereğli’nin ve bölgesinin bu sıkıntılarından kurtulabilmesi yönünde, yakın bir zaman önce ekonomi uzmanlarımıza bir rapor hazırlatmış ve bu raporu da başta Erdemir yöneticileri olmak üzere ülkemizdeki birçok yatırımcı ile de paylaşmıştık. Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Fatih Tar da, kendilerine sunduğumuz bu raporu OYAK Holding uzmanları ile birlikte inceleyerek, üzerinde durduğumuz hususlarla ilgili Erdemir’in bakış açısını değerlendiren ve yorumlarını sunan bir rapor hazırlatarak bizlerle paylaşmıştır. Sayın Tar ve ekibine gösterdikleri hassasiyet için teşekkür ediyorum.   

Bu basın toplantısı ile de Erdemir Genel Müdürü Sayın Fatih Tar’ın uzmanlara hazırlattığı Karadeniz Ereğli’de yassı çeliğe dayalı yan sanayi yatırımlarının oluşturulması ile ilgili yatırım dosyası hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.

Erdemir'i 2006 yılında bünyesine katan OYAK’ın hızla yeni yatırımlar yaparak 6 sene içinde ürün gamını çeşitlendirdiği, sıvı çelik ve doğrudan mamul üretimini %40 a varan oranda artırdığı, Sayın Tar tarafından hazırlatılan rapordaki verilerde ayrıntılarıyla belirtiliyor. OYAK Holding ülkemizin otomotiv, beyaz eşya, boru profil, genel imalat sanayi, makine ve alet, elektrik-elektronik, gemi inşa, savunma sanayi ve ambalaj sanayi gibi sektörlerin, yassı çeliğe dayalı mamul talebinin büyük ölçüde yerli kaynaklar tarafından sağlanması için önemli bir gayret içine girmiştir. Bu noktada da holding, ciddi yatırımlar yapmıştır. Erdemir yöneticilerine ve OYAK Holding’e bu yatırımları için Karadeniz Ereğli halkı adına teşekkür ediyorum.

Erdemir’in 2011 yılında sektörel bazdaki müşterileri ve aldıkları mamul oranları, hazırlanan bu raporda şu isimlerle listelenmektedir:

1- Boru profil sanayi: 1 milyon 640 bin ton.

Bu rakamla boru profilciler Erdemir’den en çok mal alan sektör konumundadır.

2- Genel imalat sanayi: 523 bin ton

3- Otomotiv ve otomotiv yan sanayi: 510 bin ton

4- Beyaz eşya olarak bilinen dayanıklı ev aletleri: 270 bin ton

5- Ambalaj sanayi: 201 bin ton

6- Çelik Servis Merkezleri de toptan ticaret ve ikincil üreticilerle birlikte 1 milyon 650 bin ton malzeme alıyor.
 
Demir-Çelik yatırımcılarının beklentileri de, Erdemir uzmanları tarafından hazırlanan bu raporda ifade ediliyor. Uzmanlar tarafından sektörün karşı karşıya kaldığı haksız rekabetin ve kalitesiz ürün ithalatının engellenmesi, katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi ve en önemlisi büyümenin yerli girdilerle olması gerektiğine vurgu yapılıyor. Aynı uzmanlar, hükümetimizin bu perspektife yönelik tedbirleri şimdiden almasının önemli olduğuna da dikkat çekiyorlar.
 
Bir önemli tespit de şu: Erdemir çeliği üretiyor; ama maalesef bu çeliğin bölgemizde hali hazırda profil fabrikaları haricinde ciddi bir kullanıcısı yok. Belki de en büyük sıkıntılarımızdan biri de bu.

Erdemir, ülkemizdeki otomotiv, beyaz eşya, boru profil, genel imalat sanayi, makine ve alet, elektrik-elektronik, gemi inşa ve savunma sanayi ile ambalaj sanayi gibi sektörlerdeki binlerce firmanın ana tedarikçisi konumunda.

Evet, bölgesel teşviklerdeki imkanlar belli oranda önemli; fakat bunun dışında önemli olan iki parametre daha var: Hedef pazarlara yakınlık ve hammaddeye yakınlık en az teşvikler kadar önemli. Zira Ereğli Demir-Çelik Fabrikası, tüm bu sektörlerin ana tedarikçisi ve dünya ölçeğinde 3 önemli limana sahip bir fabrika.
 
Erdemir uzmanları tarafından hazırlanan raporda Zonguldak’ın resmi verilere göre teşvik belgesi alımı ve buna bağlı yatırım yapılması hususunda diğer illere göre epey geride kaldığı da açık seçik ifade ediliyor.
 
Geçtiğimiz hafta yeni teşvik paketi kapsamında otomotiv sanayicilerinin talebi üzerine otomotiv ve yan sanayi yatırımları nereye yapılırsa yapılsın 5. Bölge’nin teşviklerinin tamamından faydalanabileceği ilgili bakanımız tarafından kamuoyuna deklere edildi. Bu durum şu anlama gelmektedir: Artık limanları ve coğrafi konumuyla hedef pazarların yakınında olan bölgemiz için teşviklerin eşitliği açsından hiçbir sorun kalmamıştır.
 
Elinizdeki bu raporu hazırlayan Erdemir uzmanları, çevremizdeki iki il; Bartın ve Karabü’te, Kalkınma Bakanlığına bağlı çalışan yatırım destek ofislerinin Organize Sanayi Bölgesi yönetimleri ile işbirliği içinde olduğu, yatırımcı ile doğrudan görüşmeler yaptığı, teşvikler konusunda yatırımcıyı bilgilendirdiği, yer tahsisi konusunda doğrudan destek olduğu yönünde bir tespit yapmışladır. Erdemir üst yönetimi de, uzmanların bu tespitlerine destek olacak bazı düşünceleri hayata geçirme düşüncesinde olduklarını ifade etmektedirler. Bu destekler de şu başlıklar halinde belirtilmektedir:

* Ücreti mukabilinde limanların kullanımı konusunda Erdemir hazırdır. 2 dökme-yükleme tahliye doku, 4 genel kargo dokuyla birlikte dünya ölçeğindeki Erdemir limanlarını yatırımcılar kullanabileceklerdir.

*  Yatırımcılar, Erdemir’e ait atölyelerden ve atölyelerin olanaklarından yararlanabileceklerdir.

* Bölgemize yatırım yapacak sanayiciler Erdemir’in tüm laboratuar hizmetlerinden faydalanabilecekleri gibi Erdemir ayrıca bu firmalara eğitim hizmeti de verecektir.

*  Erdemir yöneticileri, şirket olarak, bölgeye gelecek ve yatırım yapacak sanayicilerimizin hizmetinde olacağını ve her konuda teknik destek vereceğini de deklare etmektedir. Ayrıca Erdemir 5 milyon tonluk çelik üretimini gerçekleştirirken, yan sanayi olarak nelere ihtiyacı varsa, bu ihtiyaçlarını bölgemizde üretilmesi yatırım yapacak olan bu firmalardan almaya hazır olduğunu da ifade ediyor. Erdemir’in çelik üretiminde kullandığı önemli malzemeler ise raporda şöyle listeleniyor:

* Nihai ürün ambalaj malzemeleri

* Silindir imalatı malzemeleri

* Cüruf potaları imalatı malzemeleri

* Merdane

* Demiryolu makas ve yedekleri

* İşçi sağlığı ve güvenliği malzemeleri

* Refrakter malzemeleri 

Burada ilginç bir nokta daha karşımıza çıkıyor. Batı Karadeniz Bölgesi’nde, toplam 8 buçuk milyon ton sıvı çelik üreten iki büyük demir-çelik fabrikası olmasına rağmen bölgemizde bugüne kadar refrakter malzemesi yatırımı yapılmamıştır.

Erdemir uzmanlarının hazırladığı ve bazı bilgilerini sizlerle paylaştığımız bu rapor sonucunda bizim açımızdan ortaya çıkan ilk sonuç şudur: İlk etapta orta ölçekli atölyelerde yukarıda saydığım ürünlere yönelik üretim yapılabilir. Muhtemelen Erdemir bu önemli sarf malzemelerinin büyük bölümünü bu gün için Ereğli dışından temin etmek durumunda kalmaktadır. Bu sarf malzemelerinin bölgemizde üretilebilmesi halinde Erdemir’e bu malzemeleri satma şansı da hayli yüksektir.
 
Esasen,  hazırlanan bu raporun özünde, yassı çelik ve yan sanayi konusunda mümkün olduğunca yerli hammadde kaynaklarının kullanılmasının önemli olduğu; sektörlerin birbirlerinin rekabet gücünü doğru oranda etkileyebilmesi için çeliğin üretiminden başlayarak ve yan sanayisine kadar yerli kaynakların tüketilmesinin desteklenmesi, bunun da bir devlet politikası olması gerektiğini ifade etmek isterim.

Bir diğer önemli husus da şudur:

Ham çelik sanayinin Türkiye’de doğrudan istihdamı 34 bin 800 kişi,  diğer yan sektörlerdeki istihdam ise 200 bin kişidir. Bu çok önemli bir rakamdır. Bu sektör tek başına 250 bin kişilik önemli bir istihdam alanı yaratmakta ve rekabet gücüyle en hızlı büyüyen iş kolu olarak göze çarpmaktadır. Bu pastadan hak ettiğimiz payı almak, Karadeniz Ereğli’deki ve Alaplı’daki esnaf örgütlerinin, sanayi odalarının, muhtarlar derneklerinin bir araya gelerek ortak akıl grubu oluşturup tek ses olmasından geçiyor.

Günümüz koşularında siyasi iradenin yatırımcıya ancak eldeki imkanları gösterme şansı var. Tercih, sermaye sahibinin, yani yatırımcınındır. Kimse parasını riske etmek istemez. Burada siyasi iradeye düşen görev, bu yatırımcıların bölgedeki imkanlarımızı da görmesinin sağlanmasıdır.



Haber : Şafak Negüzel

Abone Ol