Kdz. Ereğli'ye bağlı Balı Mahallesi yakınlarında bulunan Roma döneminde inşa edildiği tahmin edilen tarihi su kemerleri restore edilip, çevre düzenlemesi yapılarak ülke turizmine kazandırılması planlanıyor.
M.Ö. 70'li yıllarda Roma İmparatorluğu'nun Kdz. Ereğli'yi kuşatıp teslim almasının ardından M.Ö. 60'lı yıllarda yapıldığı tahmin edilen su kemerleri yetkililerin ilgisini bekliyor.
Kdz. Ereğli Belediyesi Başkanlık Danışmanı Raif Tokel, Balı Mahallesi'ne yakın bölgede bulunan ve Roma Dönemine ait olan tarihi su kemerlerinin yöresinde yüzey araştırması, kurtarma kazısı gibi arkeolojik çalışmalar yapıldıktan sonra restore edilip, çevre düzenlemesi yapılarak ülke turizmine kazandırmayı amaçladıklarını söyledi.
HERACLEA PONTİCA
İHA Muhabirine su kemerlerinin tarihi süreci ve üzerinde yapılacak çalışmalarla ilgili olarak bilgiler veren Kdz. Ereğli Belediyesi Başkanlık Danışmanı Raif Tokel; "Arkamızda gördüğümüz arkeolojik kalıntı kaynaklara göre antik dönem yapı kalıntısıdır. Basılı kaynaklara göre bu yapı Roma dönemiyle tarihlendirilmektedir. Roma İmparatorluğu Anadolu topraklarına girdiğinde kıyısında doğal limanı olan kentlerde çok ciddi yatırımlar yapmıştır. Söz konusu yapıların biri kaledir diğeri de su kemerleridir. Bu su kemerleri Ereğli'nin tarihteki eski adıyla Heraclea Pontica'nın su gereksinimini karşılamak için yapılmıştır" dedi.
Su kemerlerinin Ereğli ilçe merkezine uzaklığının 16 kilometre olduğunu söyleyen Tokel konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Var olan kaynaklara göre bu su kemerinin Ereğli'ye uzaklığı kimilerine göre 23 kilometre, kimilerine göre ise 16 kilometredir. Kdz. Ereğli Belediyesi adına kaleme aldığım "Kdz. Ereğli Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri" adlı çalışma için yaptığım incelemede bu uzunluğu 16 kilometre olarak belirledik. Bu su kemerleri o dönemin teknolojisi ile ciddi anlamda insan gücü ile yapılmış. Bu, bize şunu gösteriyor; demek ki o dönemde Heraclea Pontica, bu kadar ağır maliyeti gerektirecek kadar büyük ve önemli bir kentmiş. Ama yörede ilk bilimsel çalışma 1961-1966 yıllarında Avusturya Uluslararası Bilimler Akademisi adına araştırma yapan F.K.Dorner ile W.Hoepfner tarafından yapılmıştır. Balı Mahallesi 21 Eylül 2001 tarihinde Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 7559 sayılı kararı ile birinci derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiş. Ayrıca, 16 kilometrelik su kemeri güzergahında 01.04.2005 tarihinde Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 438 sayılı kararı ile birinci derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiş, su kemerlerine ait olduğu sanılan bir havalandırma bacası vardır. Söz konusu tarihlerden bu yana da burada hiçbir ciddi çalışma yapılmamış. Daha sonra Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Sayın Halil Posbıyık yörenin ulaşım altyapısını yapmıştır. 2010 yılında Kdz. Ereğli Belediyesi'nde Başkanlık Danışmanı olarak göreve başladığımda ele aldığım konulardan biri de bu su kemerleri olup; bizzat kaleme aldığım çalışmayı, Kdz. Ereğli Belediyesi olarak üyesi olduğumuz Tarihi Kentler Birliği ile temsilcisi olduğum ÇEKÜL Vakfı'na sundum. Tarihi Kentler Birliği'nden bu su kemerlerinin çevresinin düzenlenmesi projesi için şimdilik 10 bin TL'lik bir hibe yardımı yapıldı. Başlattığımız bu çalışmayı Başkanımız Sayın Posbıyık'ın talimatlarıyla önümüzdeki dönemde de sürdürmeye kararlıyız."Haber : iha
ETİKETLER : Yazdır