TARİHİN TOZLU RAFLARINDAN
Ereğli'nin il olma sözünü ilk kim hangi tarihte verdi? Alaplı ne zaman ilçe oldu? Ormanlı ilçe olabilecek mi? Bu ve başka soruların cevaplarıyla Zonguldak tarihinin tozlu raflarından ilginç bir araştırma...
ORMANLI-ALAPLI VE BEYCUMA AYNI ANDA NAHİYE YAPILDI-1930
Beycuma-Alaplı ve Başviran (Ormanlı) aynı zamanda Nahiye olan üç ayrı yerleşim yerimiz. Bu üç yerleşim merkezimizin ortak kaderi 1930'da aynı resmi gazetede yayınlanan haliyle NAHİYE olmalarıdır..
3 Nisan 1930 tarihli, 1462 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan şu ifadeler ile bu üç yerleşim merkezimiz, Köy'den Nahiye statüsüne dönüştürülmüştür:
"Zonguldak Vilayetinin merkez kazasına merbut Beycuma ve Ereğli kazasına merbut BAŞVİRAN ve ALAPLI köylerinde, bu namlarla yad edilmek üzere birer Nahiye teşkil edilmiştir. 31.03.1930" Bu kararnameye imza koyanların şu isimler olduğu görülmektedir: Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal, Başvekil İsmet İnönü, Dahiliye Vekili Şükrü Kaya...
ALAPLI 1987'DE İLÇE OLDU
Alaplı 1987'de İlçe olurken, aynı yıl ORMANLI Belediye seçimlerine 'belde' statüsü ile girdi. Yani sadece Nahiye olan eski resmi statülüğü belde olarak değiştirildi.
ORMANLI İLÇE OLABİLİR Mİ?
ORMANLI'YA 1987'DE İLÇE VAAD EDİLDİ AMA..
1987'de ilk defa Belediye Statüsü ile seçime giren Ormanlı'ya ilçe sözünü dönemin Başbakanı Turgut Özal verdi. PTT binasının açılışında telefon ile Ormanlı halkına seslenen Özal "bizim adayımızı destekleyin, adayımız seçimi kazansın, sizi ilçe yapacağız" dedi. Ama beldede seçimi SHP kazanınca verilen vaat havada kalmış oldu.
Ardından Ormanlı'ya Belediye Başkanı seçilen Fikri Turan, Ormanlı'nın ilçe olma talep dosyasını 1987'de hazırlamış, il genel meclisinde onaylanmış ve İçişleri Bakanlığına ilgili dosya teslim edilmiştir. Ama ilgili dosya şu an tozlu raflarda bekliyor olmalıdır.
Karabük ve Bartın; Ereğli'den önce Zonguldak'tan ayrılıp il olmuşlardır. Ereğli'ye de yine 1987 seçiminde, dönemin Başbakanı ÖZAL tarafından İl olma vaadi yapılmış ama Ormanlı örneğinde olduğu gibi Ereğli de İl olamamıştır. Ereğli'nin İl olamaması ile de, Ormanlı'nın ilçe olma talebi; sonraki yıllarda sadece bir hayal olarak kalmıştır.
ORMANLI
Ormanlı ve civarında; 30 köy olup 18.000 civarında nüfus bulunmaktadır. Türkiye'nin birçok yerinde, Ormanlı'dan daha küçük olan yerleşim yerinin ilçe olduğu bilinen bir gerçektir. İçinde bulunduğu özel şartlar gereği, Ormanlı'nın ilçe olması yöre halkının talebi olarak sıkça dile getirilmektedir.
KİLİMLİ VE KOZLU İLÇELERİ
Zonguldak Milletvekillerinin özel gayretleri ile geçtiğimiz ay bu iki yerleşim merkezimiz ilçe olmuştur.
Yasal mevzuatlardaki son değişikliklerle, Beldelerin ilçe olabilmesi için 20.000 nüfus istendiği belirtilmektedir. Oysa Türkiye'deki 1000'e yakın İlçenin önemli bir miktarında bu nüfus bulunmamaktadır.
Kaynak: Araştırmacı Yazar Recep Çetin
Haber : Şafak Negüzel