GÜNCEL

TARIM TOPLANTISINA İLGİ AZ OLDU

Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı'nca ilçedeki gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla düzenlenen toplantıya katılım düşük oldu. Kaymakam Madenoğlu, ilçe tarım müdürlüğü yetkilileriyle köylerdeki işletmeleri ziyaret edeceklerini söyledi.

Abone Ol


Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı'nca ilçedeki gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde sorunların tespiti ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla düzenlenen toplantıya katılım düşük oldu. Kaymakam Madenoğlu, ilçe tarım müdürlüğü yetkilileriyle köylerdeki işletmeleri ziyaret edeceklerini söyledi.

Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, tarım alanında ilgisizliğin sahada da yaygın olduğunu, "Yılda bir köye en az dört defa gidiyoruz. Arkadaş sen buraya niye geldin diye sormanız lazım. Ahırına aşılamaya giriyoruz, niye ahırıma giriyorsun diye soran bile yok" ifadeleriyle anlattı.

Kdz Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu Kdz Ereğli Öğretmenevinde gerçekleştirilen toplantıyı açarken katılımın düşüklüğünü, hava şartlarına bağladı.

Madenoğlu, "Bu toplantıları değişik ilgi alanlarına göre devam ettirecek olmak ile birlikte katılımın maksimum düzeyde olmasını arzu ediyoruz. En azından davet ettiğimiz arkadaşlarımızın mazeretlerini ortaya koyan arkadaşlarımız bir tarafa kalan arkadaşların tamamını gelmesini arzu ediyoruz. Daha çok sorunlar dile getirsin ve sonuç çıksın" dedi.

İlçe genelindeki köylerin yapısına göre sınıflandırıldığını anlatan Madenoğlu, "Hangi köy hangi alanda başarılı olabilir, hangi tür ürünler yetiştirilebilir konusunda köylerimizi ayırdık. Tarım, hayvancılık ve başka alanlara göre de değerlendirmeye alındık. Çiftçilerimizi teşvik etmeye çalışıyoruz, köylerimizde gece eğitimi bile veriliyor" ifadelerini kullandı.

Madenoğlu, toplantıya katılan kanatlı hayvan üreticilerine yönelik ziyaretler gerçekleştirerek sorunları yerinde çözmeye çalışacaklarını söyledi.

"SORUNLARI BAKANA İLETMEK İSTERDİM"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik de, Zonguldak il genelinde geniş bir alanda faaliyet gösterildiğine dikkati çekerek şunları söyledi:

"Sayın kaymakamım bizim teşkilatı ilgilendiren bir toplantı düzenleyeceğini duyunca koşa koşa geldim. Bakanlığımız teşkilatımızın sivil toplumla çalışmasın önemsiyor. Doğrusunu isterseniz katılım böyle olunca ben de üzüldüm. Özellikle balıkçılık ile ilgili kooperatif başkanlarının burada olmasını isterdim. Bir ay sonra bakanlık nezdinde, bakan beyin başkanlık yapacağı bir toplantı yapacağız. Bu toplantıda sizin dileklerinizi götürelim isterdim. Gelenlere teşekkür ediyorum. Her ilçede teşkilatımız, köylerde mühendislerimiz var. Bir telefon yakınınızdalar.

İthalattan ihracata, denizinden tutun kanatlı hayvanına, bitkisel anlamda da Ereğli'de yüzde 85 fındık potansiyeline sahip bitki örtümüz var. Osmanlı çileği burada bir marka olma yolunda çabası var. Bunların konuşulması, masaya yatırılması bizleri çok memnun etti. Bu anlamda da Kaymakama Bakanlığım adına teşekkür ediyorum. Bizim kanatlı hayvan üreticilerinin de burada olması bizleri sevindirdi. Tavuk üreticiliğinde yüksekteyiz, bu da bizi Türkiye'de ilk 3'e sokuyor."

"NİYE GELDİN DİYEN YOK"

Bölge toprağının verimli ve bereketli olduğunu anlatan Çelik, " Yılda bir köye en az dört defa gidiyoruz. Arkadaş sen buraya niye geldin diye sormanız lazım. Ahırına aşılamaya giriyoruz, niye ahırıma giriyorsun diye soran bile yok. Öncelikle duyarlı olacağız. Burada herkese görev düşüyor. Birlikte olursak bunları aşarız. Çiftçimizi yerinde korumalıyız. Kızınızı vereceksiniz, köyde bir serası var. Bu adama şehirde iş bul öyle veririm diyorsunuz. Burada bir iki serayla şehirdeki asgari ücretin iki katını kazanır.

Bizim topraklarımız bereketlidir. Sıcaklıklarımız 36 dereceyi geçmiyor, artılarımız çok bunun için de çalışma ve gayret gerekiyor. Tespit yaptık, fındık diksek fidan versek ne kadar alana bunu yapabiliriz dedik, tespite göre 200 bin civarında bir fidan ihtiyacı var. Bugüne kadar bize fındık bahçelerini yenileyelim gibi bir talep de yok. Olanla yetiniyor, olmazsa olmaz diyor. Bakmazsanız o bağ dağ olur. Onu zamanında işlemezseniz altını havalandırmaz gerekeni yapmazsanız o da size bir zamana kadar verir.

Alan bazlı destekten haberi olmayan çiftçi yok, çünkü iyi para veriyoruz, dönüme 170 TL veriyoruz. Bizim bugün bundan haberimiz yoktur diyen Allah'ın kulu çıkmaz. Bundan haberiniz varken diğerinden de haberiniz olsun. Çocuklarınızı şehre göndermeyin, çocuklarınıza olduğu yerde doymayı ve doyurulmayı öğretin. Sizin işiniz bize balık tutmayı nasıl tutacağınızı sormalısınız, biz köyünüze, evinize gerekeni anlatırız tek tek."

"ARTIK ARAZİLER BÖLÜNEMEYECEK"

Çelik, tarımla uğraşan herkesin tarım sigortası yaptırabileceğini, ancak bu konuda edinilen alışkanlıkların kırılması gerektiğini belirtti.

Çelik, "Fındık üreticisinin nerede oturduğuna bakmıyoruz. Fındığı sadece üretiyoruz. Katma değerine bakmıyoruz. Alaplı'da bir firmaya üç kez gittim, hibe desteklememiz var, sen şöyle bir şey kur, sana yüzde elli destek verelim dedik. Şimdi 97 kişi çalışıyor. Fabrika aynı zamanda bu bölgenin organik fındığını alıyor. İhraç ediyor. Fındık stratejik bir ürün, her anlamda gelişmeye teşvik etmemiz lazım.

En büyük handikapımız miras yoluyla tarım alanlarının bölünmesi. Bakanlığımız devrim gibi bir karara imza attı. 2016 ocak ayından itibaren tarım arazisi miras yoluyla bölünemeyecek. O araziyi koruyamazsak tarım arazisi kalmayacak. Zonguldak'ta en büyük sorun bu. Köylerde tarım yapan kimse kalmamasının nedenlerinden biri bu. Beş dönüm yer varsa bölüne bölüne küçücük kalıyor. 98 cm2'ye kadar düştüğünü gördüm.

Devlet diyor ki, çocuklarınızdan biri, her ilçenin bölünmez miktarı vardır. Burada örneğin beş dönümse bunun bölünmesine izin vermiyor. Hangisi yapacaksa, mirasçılar buna devredecek. Para yoksa devlet kredi verecek. Hiç biri yapmak istemezse, sizin adınıza komşusuna soracak almak istiyor musun diye. Niyet parseli büyük hale getirmek. O da olmazsa size sormayacak, satışa çıkaracak. Keşke bu daha önce uygulanabilseydi."

"ÜRETİCİLER SORUNLARI ANLATTI"

Toplantıya katılanlara söz verilerek düşünceleri, önerileri ve sorunları dinlendi.

Toplantıya katılan arı yetiştiricileri birliği temsilcisi Zonguldak ve Ereğli'de kayda değer sorun bulunmadığını belirterek "Bizim sıkıntımız fındık bölgesi olmasından ötürü ilaçlamadan dolayı. Ereğli'de 16 bin 821 kovan var, arıcı sayısı 285, Ereğli, Zonguldak'ta önde geliyor. Zonguldak'a giren arı kovanı sayısı her yıl 2 bin civarındadır."

Toplantıya katılan kanatlı hayvan üreticileri de kış aylarında yollarının açılması, ucuza enerji veya kömür temini konularında destek istedi. Bazı üreticiler, sorunlarını anlatmak için yetkili bulamamaktan da şikâyet etti.

Programa Sahil Güvenlik Komutanı Kd. Üsteğmen Berat Ergün, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, İlçe Müdürü Serkan Aslan, Ereğli Ziraat Odası Başkan Adil Pulat, Osmanlı Çileği Üreticilerini Koruma ve Yaygınlaştırma Derneği Mehmet Özhan'ın yanı sıra ilçede faaliyet gösteren tavuk çiftliği sahipleri katıldı. Toplantıya davet edilen Ziraat Odası dışındaki meslek odalarının, Fındık üreticisi ve su ürünleri kooperatiflerinin katılmayışı dikkat çekti.




Haber : Hüseyin Aksakal

Abone Ol