EĞİTİM

TATİL... ÇOCUK... ANNE-BABA...

Bugün okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisedeki yaklaşık 16 milyon öğrenci yarıyıl tatiline çıktı. Peki tatil deyince ne anlamalı ne yapmalıyız? Tatili değerlendirirken nelere dikkat etmeliyiz?

Abone Ol

Bugün Ereğli İzmirlioğlu İlkokulunda, diğer okullarda da olduğu gibi hem öğrenciler hem de aileler karne heyecanı yaşadı. Kimileri eve getirilen karne ile mutlu olurken kimileri de üzüldü. Bütün anne babalar, çocuklarının iki haftalık tatilini iyi geçirmesi için elinden geleni yapacak. Peki uzmanlar, bu zamanı en iyi değerlendirmek için neler öğütlüyor? İşte yanıtı...

Uzmanlara göre tatil; " 'yarıyıl tatili, öncelikle çocuğun tatilidir' anlayışını kabul etmek. Yani öncelikli olan çocuğun makul isteklerinin karşılanarak iyi hissetmesini sağlamak anlamına geliyor.

Tatil, öncelikle çocuğun tatilidir. Bu nedenle öğretmenlerin ve anne-babaların çocuktan tatil süresince istedikleri önemli olmakla birlikte, çocuğun makul istekleri daha önceliklidir. Bu nedenle tatili, daha çok çocuğun isteklerine bağlı olarak şekillendirmek doğru olacaktır. Elbette sözü edilen şey, çocuğun her istediğini yapmak değil ama onunla konuşarak makul bir çerçeve içerisinde iyi hissetmesini sağlamaktır.

TATİLİ ŞEKİLLENDİRECEK

BELİRLİ ANA FİKİRLERDEN SÖZ EDİLEBİLİR:

• Dinlenmek, eğlenmek ve olumlu duygularımızın keyfini çıkarmak demektir.

• Kendine zaman ayırarak, kişisel gelişim için değerlendirilecek bir zaman demektir.

• Birinci dönemdeki akademik performansın değerlendirilmesi ve yeni döneme daha hazır bir halde başlanması için bir fırsat demektir.

• Aile içi paylaşımları artırıp zenginleştirmek demektir.

TATİL İÇİN ÖNERİLER

Anne-çocuk, baba-çocuk yürüyüşleri yapma

Çocukların birçoğunun, yaşları ne olursa olsun en sevdiği şeylerden biri anne ve babasıyla özel bir zamanı paylaşmaktır. Bu paylaşımlar çocukların kendilerini çok özel hissetmesine neden olmakta ve anne-babasına karşı olumlu duyguları çok güçlenmektedir. Anne-baba, belirli zamanlarda çocuklarına "Hadi seninle bugün birlikte yürüyüş yapalım" diyerek anne-oğul, baba kız ya da anne-kız, baba-oğul ikilisi olarak yürüyüşe çıkmalıdır.

Sinema, tiyatro, konser vb. gitme

Tatil günlerinde yapılan en doğru ve klasik etkinliklerden biri de sinema, tiyatro ve konsere gitmektir. Tatil günlerinde vizyonda olan film, oyun ve konserlerle ilgili önceden çocukla birlikte seçimler yapılmalı ve bu plan dahilinde gündemdeki programlar izlenmelidir.

Daha önce gidilmemiş ilgi çekici bir yere gitme

Çocukla birlikte, daha önceden gidilmemiş ve ilgi çekici yerler incelenebilir ve birkaç tanesine gidilmesi için planlama yapılabilir. Gidilecek yerler, bulunduğumuz yerin çevresindeki yerler olabilir. Bu, bir mağarayı incelemek, tarihi bir eseri ziyaret etmek, müzeye gitmek, hayvanat bahçesine gitmek, bir mimari eseri incelemek, petshopa gitmek, bilim müzesine gitmek vb. olabilir. Tabi ki bu tercih de çocuğun istekleri çerçevesinde yapılmalıdır.

Aile büyüklerini ziyaret etme

Ailede büyükanne, büyükbaba, amca, dayı, teyze, hala gibi yaşı büyük olan ve uzun süredir gidilmeyen akrabalar varsa, çocuğun da fikri alınarak ziyaretler düzenlenebilir ve ziyaret kültürünün de yerleşmesi sağlanabilir.

Öykü, hikaye, mektup, günlük vb. yazma

Çocuğun ilgisine göre, çok sevdiği bir aile bireyine, arkadaşına, bir devlet büyüğüne vb. mektup yazma, belirli bir konuda kısa öyküler yazma, düşüncelerini içeren yazılar yazması teşvik edilebilir. Böylece bir yandan yazma alışkanlığı geliştirilirken, öte yandan çocuğun kendini ifade etme gücü de zenginleştirilmiş olur.

Yeni arkadaşlarla tanışacak ortamlara girme

Tatil süresince, yeni sosyal ortamlara girmesi sağlanabilir. Böylece yeni arkadaşlıklar kurma, ilişki başlatma ve sürdürme becerileri güçlendirilmiş olur. Çocuğun gireceği sosyal ortamların elbette bir yandan çocuğun tercihlerine uygun olması gerekir, öte yandan ailenin de kontrol edebildiği ortamlar olması gerekir.

Kendi biriktirdiği harçlıkları ile istediği herhangi bir şeyi almak için alış verişe çıkılabilir.

Biriktirdiği ya da biriktireceği harçlıklarla kendi içinden geçen bir şeyi almak için alış veriş mağazalarını gezmesine imkan tanınmalıdır. Sonuçta, her çocuğun belirli sınırlar içinde çok ihtiyacı olmasa bile istediği bir şeyi alma hakkı vardır. Bu bir anlamda onun kendini iyi hissetmesi ve kendi kendini ödüllendirmesi anlamına da gelir. Böylece ruhsal bir tatmin sağlamış olacak ve bunun sağlayacağı iyilik hali ile daha farklı etkinliklere de yönelebilecektir.

Günlük kısa tekrar ve pekiştirme çalışmaları yapılabilir

Tatil bir rehavete de dönüşmemeli. Öğrendiğimiz bilgiler ve kazandığımız beceriler, eğer hiç tekrarlanmazsa kısa sürede gerilemeye başlar. Bu nedenle, tatilin keyifli yanını bozmadan günlük kısa tekrarlar ya da pekiştirmeler, bir sonraki öğretim dönemine de hazırlıklı gelinmesi açısından gereklidir. Bir anlamda zihnimizin yeni döneme ilişkin hazır bulunuşluk düzeyini de canlı tutmak son derece önemlidir.

Anne-babalar nelere dikkat etmelidir?

Anne-babalar, çocuğun yaş grubuna göre farklılaşmakla birlikte, tatil sürecini daha verimli hale getirmede destekleyici olmalıdır.

Bu desteği sağlarken şunlara dikkat etmelerinde yarar vardır:

- Tatil sürecini, akademik başarıya bağlayarak, çocuk birinci dönemde başarılıysa abartılı ödüllendirmeler yapmamalı, istenilen başarıyı gösterememişse de cezalandırmayı düşünmemelidir.

- Çocuğun akademik başarısı ile ilgili sorunlar yaşanıyorsa, bunun gerçek nedenlerini bulmak için tatilin yaratacağı olumlu duygusal atmosferden yararlanmalıdır.

- Çocuğun kendi planlarını yapmasına izin verilmelidir.

- Çocuğa önerilerde bulunmalı ancak bunu zorlamaya dönüştürmemelidir.

- Çocuğuyla, birlikte vakit geçirebilecekleri ortamlar yaratmalıdır.

- Çocuğun yapmaktan hoşlandığı faaliyetler dikkatle izlenerek, çocuğun yetenek, ilgi ve yönelimleri hakkında bilgi sahibi olunmalıdır.
 


Haber : Şafak Negüzel

Abone Ol