GÜNDEM

Teşhis: VİZYON EKSİKLİĞİ!

Teşhis: VİZYON EKSİKLİĞİ!

Abone Ol

Zonguldak ve Karadeniz Ereğli'de son dönemde turizm altyapısı ve ilçede turizmin bir sektöre dönüşmesi için çabalar dikkat çekiyor. İlçede birçok tarihi eser, birçok doğa harikası bulunmasına rağmen, altyapı ve tanıtım eksikliği nedeniyle bunlar ekonomik değere dönüşemiyor. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Turizm sektörü açısından zayıf yönler arasında "yeterli turistik kaynakların varlığına karşın turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi hususunda vizyon eksikliği" ni de sayıyor.

Örneğin, Haritada Alaplı yönünde tek plajın Erdemir Plajı olarak gözükmesi, Zonguldak yönünde Köseağzı'ndan Ilıksu'ya kadar plaj gözükmemesi dikkat çekiyor. Aradaki Kireçlik, Çavuşağzı ve Tepeören köyünde bulunan plajlar adeta hiç dikkate alınmamış.

Haritada, tesisleşmiş doğa mekanlarından Tas Gölü yer almasına rağmen, Kayalıdere Şelaleleri yer almıyor. Ayrıca Kandilli'deki varagel alanı, eski EKİ yapıları, çeşitli plajlar da yer almıyor. Ereğli Kent merkezinde, sahil bandı, aynı muhitteki surlar gibi tarihi değerlerin sözü bile edilmiyor. Bunların yanında birçok eksiğin dikkat çektiği haritanın kendisi, Zonguldak genelinde bu alanda yapılması gereken çalışmaların henüz emekleme aşamasından olduğunu gösteriyor.

DAHA KAPSAMLI BAKILMALI

Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nca (BAKKA) Zonguldak-Karabük-Bartın illerini kapsayan 2014-2023 Batı Karadeniz Bölge Planı'nda Zonguldak bölgesinde turizme çok küçük yer ayrılmış.

Plana göre, Zonguldak'ta 310 Turizm İşletme Belgeli Konaklama Tesisi, 154 Belediye Belgeli Konaklama Tesisi, 30 Seyahat Acentası, 1447 yiyecek içecek işletmesi bulunuyor. Karabük ve Bartın İllerine göre çok daha fazla tesis olan ve en çok istihdam sağlanan Zonguldak'ta turizm henüz bir sektör olacak seviyede değil.

Bu eksikliklerin, turizmin sektöre dönüşmesi için, kültürel ve doğal değerlerin yanı sıra, tüm paydaş sahaları bütün olarak algılayabilecek stratejik bir yaklaşıma gerek duyulduğuna işaret ettiği değerlendiriliyor.

YERİNDE TEŞHİSLER...

BAKKA'nın Batı Karadeniz Bölgesi Planı, aynı zamanda sektörde nelerin eksik olduğuna dair yerinde teşhisler de içeriyor.

Plana göre, Turizm kavramı yerel yönetimlerce ve bölge halkınca tam olarak algılanamıyor. Doğal ve kültürel değerlerin yeterince korunamıyor ve bölgede alternatif turizm çeşitleri konusunda uzmanlaşmış seyahat acenteleri ve tur operatörlerinin az ve yetersiz halde. Dahası, turizm paydaşları arasında diyalog ve iş birliği de yetersiz.

Rapor aynı zamanda doğal alanlarda bulunan üst yapı tesislerinin doğal çevre ile uyumsuz olduğuna dikkat çekiyor. Bölgede konaklama tesisi niteliklerinin ve yatak kapasitesinin yetersiz olma da vurgulanan konular arasında. Toplumda alternatif turizm bilincinin yeterince geliştirilememiş olması da zayıf yanlar arasında sayılıyor.

En çarpıcı teşhislerden biri ise yeterli turistik kaynakların varlığına karşın turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi hususunda vizyon eksikliği olarak değerlendiriliyor. Kalifiye turizm personeli istihdamı ile bölgenin turistik tanıtım ve pazarlamasının yetersiz olması da bölgenin turizm sektörü açısından zayıf yönleri arasında sayılıyor.



Haber : Hüseyin Aksakal

Abone Ol