TRAC Ereğli, iletişim ağını genişletti
Zonguldak, Ereğli TRAC Şubesi Batı Karadeniz bölgesindeki illeri yeni kurduğu röle istasyonu ile birbirine bağladı.
Zonguldak, Ereğli TRAC Şubesi Batı Karadeniz bölgesindeki illeri yeni kurduğu röle istasyonu ile birbirine bağlayarak, kesintisiz telsiz iletişimi sağladı.
TRAC, doğal afet nedeniyle iletişim sisteminin etkisiz hale gelmesi durumunda yardım kuruluşlarıyla haberleşmesi için kurulan iletişim ağını genişletti. TRAC Başkanı Kılıç, “Testlerimiz olumlu sonuç verdi. Batı Karadeniz bölgemizde bulunan illerimizi yeni röle istasyonumuz ile birbirine bağladık ve iletişim ağını genişlettik.”dedi.
Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile ortak çalışmalar yürüterek, afet anında ekip, gıda ve ilaç takviyeleri taleplerini gerekli yerlere iletiyor. Olağanüstü durumlarda haberleşmeyi sağlayan TRAC, Türkiye genelinde 3 bin üyesi ve 55 şubesi ile stratejik önem taşıyor.
TRAC Kdz. Ereğli Şubesi Başkanı Salih Kılıç, yaptığı açıklamada, Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki; Bartın, Bolu, Düzce, Karabük, Kastamonu, Zonguldak il, ilçe, belde ve köylerini yeni kurulan röle istasyonumuz ile kesintisiz bağlantı kurulabilir hale getirdik.”diyerek, şöyle devam etti:
“Bölge illerimizi telsiz sistemi üzerinden birbirleri ile görüştürebilmek için bir proje hazırlamıştık ve uzun süredir çalışmalarımız bu yönlü devam ediyordu. Birçok kez test ve denemeler yaptık. Yeni röle istasyonumuzu kurmak sureti ile bu çalışmalarımıza hızlıca yön verdik. Zonguldak İl merkezi ile bağlı ilçelerden gelen ilk (R5) sinyalini alarak güzel bir sonuç elde ettik. Daha sonra da diğer İl’leri devreye sokarak, Batı Karadeniz’i birbirine bağladık. Sistemin devamlılığı ve sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için iyileştirmelerimizi de yapıyoruz. Bölgemizde bulunan lisanslı telsizci arkadaşlarımıza şimdiden hayırlı olsun.”
İlk dakika da haberleşmeyi sağlıyoruz
Diğer yandan, afet hallerinde etkisiz hale gelen dijital alt yapı minimum 24 saat içinde eski haline dönebildiğine dikkati çeken Kılıç, “Biz bu süre içinde afetin oluştuğu ilk dakikadan itibaren haberleşmeyi sağlıyoruz. Bizim cihazlarımız şebeke elektriğine bağlı değil, aküyle ve güneş panelleriyle çalışıyor bu yüzden kesintisiz iletişim mümkün. Bir afet anında elimizdeki imkânları kamunun yararına sunuyoruz. Hem kurumlar arasında hem de arama kurtarma ekipleri arasındaki iletişimi sağlıyoruz. Olağanüstü durumların haricinde, haberleşmeyi nasıl sağlayacağımız, nasıl daha iyiye götürebileceğimiz ve teknolojik gelişmelere nasıl adapte olacağımız ile ilgili eğitimler de veriyoruz." Şeklinde konuştu.
Afete karşı telsiz bulundurulmalı
Kılıç, “Afet anında haberleşmenin sağlanması için arama- kurtarma ekiplerine eğitim veriyoruz. Eğitimler çok önemli. Aynı zamanda gençlerin bu sisteme adapte olmasını da arzuluyoruz. 12 yaşından büyük herkes, amatör telsizci olabiliyor. Vatandaşlar, lisans gerektirmeyen PMR denilen ufak telsizlerden bile bulundursalar en azından afet anında seslerini bir yerlere ulaştırabilirler. Amatör telsizcilik eğitimi almak herkes için faydalı olacaktır. Ailenizin de yardıma ihtiyacı olabilir, amatör telsiz ehliyeti olan bir kişi afet anında bir telsizle merkezimize ulaşıp, her türlü yardımı talep edebilir." İfadelerine yer verdi.
Haber : Ersen Berk Çelik