TTK’NIN NORM KADROSU10 BİN 750’YE DÜŞÜRÜLDÜ!
TTK’NIN NORM KADROSU10 BİN 750’YE DÜŞÜRÜLDÜ!
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, TBMM’de 2022 yılı bütçe görüşmelerinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e, “2022 TTK üretim hedefiniz nedir?TTK’nın 6 bin üretim işçisi açığını 2022’de giderecek misiniz?” diye sordu.
Enerji Bakanı Bakanı Fatih Dönmez verdiği cevapta; “Türkiye Taşkömürü Kurumu kömür üretimini arttırmak için 2004 yılından başlayarak(kuyu derinleştirme ve teçhizi ile taşta galeri açılması vb.)yapılan yatırımlarda hızlı bir artışa gitmiş ve 2014 yılı itibariyla bu çalışmaları bitirmiştir.TTK,2013 yılında başlayan ve 2017 yılından itbaren yerli imalat da dahil mekanize kazık uygulamasını stratejik hedef olarak belirlemiştir. Bu doğrultuda 2600 metrelik toplam ayak uzunluğunun %53’ünde (1400 metre)mekanize kazı uygulanabilir hale gelecektir. Bu uygulamaya paralel olarak TÜBİTAK-TÜSSİDE’ye yaptırılan çalışma ile 8750 yeraltı işçisi ve 2000 yerüstü işçisi olmak üzere toplam norma kadro 10 bin 750 işçi olarak belirlenmiştir” dedi.
Gelen cevaba tepki gösteren Ünal Demirtaş; “Kara kış kapıda. Zonguldak’ta vatandaş yakacak 1 kilo kömür bulamıyor. Bulduğunuz kömürün fiyatı da cep yakıyor. Zonguldak’ta kömürün tonu 2 bin liraya yükselmiş durumdadır.
Ayrıca dünyada bir enerji krizi var. Bu krizden doğal olarak Türkiyede etkileniyor. Kömür ithal eden demir çelik fabrikaları, termik santraller yakacak kömür bulamıyor. Döviz kurlarının günden güne arttığı bu dönemde ithal kömürün fiyatı 280 dolar dolaylarındadır.Türkiye yıllık 38.7 milyon ton kömür ithal eden buna da ortalama5 milyar dolar döviz harcamak zorunda kalan bir ülke.Yerli kömüre en çok ihtiyaç duyduğumuz bu dönemde işçi sayısının azaltılması çok büyük bir çelişkidir” dedi.
TTK’nın üretimini arttırması gerektiğine vurgu yapan CHP’li Demirtaş;
“Ak Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında bu yana Türkiye Taşkömürü Kurumu yanlış politikalarla çıkmaza sürüklenmiştir. TTK’nın2002 yılındaki üretim verilerine baktığımızda, Türkiye Taşkömürü Kurumu 2 milyon 244 bin ton üretim gerçekleştirmiş ve bunu 15 bin işçiyle gerçekleştirmiş; 2011 yılına geldiğimizde Türkiye Taşkömürü Kurumu 1 milyon 592 bin ton üretim gerçekleştirmiş ve işçi sayısı 10.777'ye düşmüş 2015'teki rakamlar 1 milyonun altına düşüyor. 2018, 2019, 2020 yıllarına baktığımızda da en son 712 bin tona kadar düşmüş ve işçi sayısı da 7.736'ya kadar düşmüş. Toplam özel sektör ve TTK üretimi ise 1 milyon tona kadar gerilemiştir. Bugün Türkiye Taşkömürü Kurumu, tarihinin en düşük üretim seviyesindedir. Görüyoruz ki bu yanlış politikalarda ısrar ediliyor.
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na yapılan mekanizasyon yatırımları doğru ve olumlu adımlardır.Ancak sadece mekanizasyon yatırımları ile üretimin artması mümkün değildir. Üretimin artması için mekanizasyon yatırımları ile birlikte işçi sayısının da artması elzemdir. Türkiye Taşkömürü Kurumu’nda üretim odaklı bir yeniden yapılandırma gerekmektedir.
Sayın Fatih Dönmez’e,Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, 2022 yılı Plan Bütçe Komisyonu görüşmeleri sırasında,38 milyon ton kömür ithal ettiğimizi,Zonguldak’ta 150 yıl yetecek miktarda 1.5 milyar tonluk bir rezervimizin olduğunu,2002 yılından bu yana TTK’nın üretiminin düştüğünü, işçi alımının arttırılması gerektiğini söyledik.
Komisyondaki görüşmelerde Fatih Dönmez de bu eleştirileri haklı buldu ve üretimin artmasını istediklerini söyleyerek; “Bahsettiğiniz gibi yaklaşık 38 milyon ton taş kömürü ithalatı var. Bunun neredeyse 28 milyon tonunu santraller kullanıyor, cevher üretenler kullanıyor, bazı çimento vesaire sanayi kuruluşları da var. Önceki hafta bu ithal kömür santralcileriyle biraraya geldik. Gerek Zonguldak’taki kömürlerin değerlendirilmesi, gerekse Soma; nispeten Zonguldak kadar kalorisi yüksek olmasa da linyit kömürlerimiz içerisinde en yüksek kalorili santrallerimizden biri. Sektör hazır yani “Ne kadar kömür üretirseniz , biz o kadar alırız . ” diyorlar. Hele yurt dışında tabii , bu kömürün yokluğu ve fiyatının da bir miktar oldukça yükselmesinden dolayı da onla r da arzu ediyorlar . Orada onları yani kömür madencileri ile tüketicileri uzun dönemli anlaşmalarla bir ara ya getirmemiz lazım . Biz birkaç defa masaya oturttuk , prensipte da anlaşıldı ama madencilik tarafındaki hazırlık dönemleri ve yatırımla alakalı birtakım zorluklar var biliyorsunuz yani en az üç dört yıl galerinin sürülmesi, kuyuların açılması zaman alacak. Benim önerim şu : Yani bu iş i yapmak isteyen arkadaşlar varsa bize gönderin, TTK’ye gönderelim , oradaki üretimin bir an önce artmasını biz de arzu ediyoruz . Yani biliyorsunuz, bir 1.500 işçi almıştık, arkadaşlardan da tekrar benzeri teklifler geldi, değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu.
Ancak bütün bunlardan sonra TTK’nın işçi sayısının düşürülmesine karar verilmesi anlaşılabilir bir durum değildir” dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş yaptığı açıklamada şunları da ifade etti;
HEM TTK HEM DE VATANDAŞ MAĞDUR OLACAK
TTK’nın işçi sayısının düşürülmesi hem TTK’ya hem de vatandaşa zarar verecektir. İşçi sayısının düşmesi demek,üretimin düşmesi demek,üretimin düşmesi demek vatandaşın yakacak kömür bulamaması demek.Daha fazla kömür ithal etmek demek.Zonguldak’ta ÇATES ve Eren Enerji ithal kömür fiyatlarındaki olağanüstü artış nedeniyle zor durumda.Eren Enerji üretimi durdurdu.ÇATES’te büyük sorunlar var.Burada çalışan işçiler,onları aileleri var.
Bunun yanında Türkiye Taşkömürü Kurumu gibi liyakatli,taş kömürünü en iyi şekilde çıkarak bir kurum,yanlış enerji politikaları ve alınan siyasi kararlarla zarar ettiriliyor. Dolayısıyla TTK’nın işçi sayısının düşürülmesi hem TTK’yı hem de vatandaşı mağdur edecek bir karardır.Bu yanlış karardan dönülmelidir.
Haber : Özge Cerrah